24 juni 2011

Safari: Bestanden downloaden

Wanneer je bestanden hebt gedownload dan kun je hiervan een historie terugvinden via de menuoptie Venster ▸ Downloads of met behulp van de toetscombinatie option⌥ + cmd⌘ + L. Je kunt echter ook direct via de knoppenbalk in Safari toegang krijgen tot het download venster.

Klik met de rechtermuisknop op de knoppenbalk van Safari en selecteer de optie 'Pas knoppenbalk aan...". Er verschijnt nu een overzicht van knoppen die je in de knoppenbalk slepen, sleep het 'Downloads'-icon naar de gewenste plaats in de knoppen en klik op 'Gereed'.

Op het moment dat het downloadvenster is geopend kan je hierin ook direct de links naar een download slepen, automatisch zal het downloaden van het bestand worden gestart.

Na het downloaden van een bestand is de herkomst van de download eenvoudig te traceren met behulp van het OS X Finder informatie venster. Selecteer een bestand in de download map en gebruik control+klik ▸ ‘Toon info’ of gebruik de toets combinatie cmd⌘+I om het info venster te openen. Klik op het driehoekje van de ‘Meer info’-sectie om extra informatie te tonen. Bij ‘Oorsprong’ wordt de url weergegeven waar het bestand met behulp van Safari is gedownload.

Het kan voorkomen dat er twee adressen bij de ‘oorsprong’ informatie verschijnen, dit is het geval als de download locatie van het bestand niet gelijk is aan de webpagina waarop de link werd vermeld.Reacties


 • ThaMan

  24 juni 2011 om 10:10

  wederom een mooie tip, vond het al vervelend dat het schermpje van downloads wel op-popte maar tekens verdween.

 • bartjan

  11 februari 2015 om 10:35

  Vraagje: als ik een bestand download komt hij automatisch in de map Downloads, deze kan ik terugvinden. Maar ik wil het bestand niet in die map maar in een andere map. Bij windows kon ik kiezen tijdens het downloaden in welke map ik het wilde opslaan, kan dat op de macbook ook? Nu moet ik telkens de map Downloads openen en de map waar hij heen moet openen en dan slepen.

  Alvast bedankt!

Een reactie toevoegen: