24 juni 2011

Slimmer gebruik maken van de Google zoekmachine

Google is de meest gebruikte internet zoekmachine. In de loop van de jaren zijn de zoek mogelijkheden aanzienlijk toegenomen. Naast de mogelijkheid om woorden te vinden kan je ook zoeken op zinnen, synoniemen, etc. Hieronder een overzicht van diverse Google opties die het resultaat van je zoekopdracht aanmerkelijk kunnen verbeteren.

Zoeken van woorden
Door losse woorden in te tikken kan je pagina's vinden waar deze woorden op voorkomen. Door bijvoorbeeld Apple MacBook op te geven krijg je pagina's waar zowel Apple als MacBook in voorkomt. De gevonden woorden kunnen overal op de pagina staan. Door woorden toe te voegen kan je het zoekresultaat steeds meer beperken.

Zoeken van zinnen
Door meerdere woorden tussen " " te plaatsen zoek je naar pagina's waarop deze woorden in een zin voorkomen. Door bijvoorbeeld "MacBook Air" op te geven krijg je pagina's waar Macbook en Air in een zin voorkomt.

Zoeken van synoniemen
Door een tilde (~) teken voor een woord te plaatsen zoek je niet alleen naar dat woord maar ook naar alle synoniemen op dat woord. Met ~geheugen MacBook zoek je ook op synoniemen van geheugen.

Onderdrukken van woorden
Door een min (-) teken voor een woord te plaatsen verwijder je alle zoekresultaten waar dat woord in voorkomt. Apple Macbook -Air zal resulteren in alle pagina's waarop wel Apple en MacBook voorkomt maar niet Air.

Forceren van woorden
Sommige woorden komen zo vaak voor, op bijna iedere pagina, dat Google het zoeken op deze woorden onderdrukt. Ze worden ondanks dat je ze opgeeft niet meegenomen in de zoekactie. Door een plus (+) teken voor een woord te plaatsen geef je aan dat Google dat woord niet mag verwijderen tijdens het zoeken.

Zoeken in de titel
Met intitle: beperk je het zoeken van woorden tot de titel. Met intitle:iPhoto kan je zoeken naar pagina's waarbij iPhoto voorkomt in de titel. Google zoekt dan niet in de tekst.

Zoeken in de tekst
Met intext: beperk je het zoeken van woorden tot de tekst van de pagina. Met intext:"delen van foto's iPhoto" zoeken je naar pagina's waarbij delen van foto's iPhoto voorkomt in de tekst. Google zoekt dan niet in de titel.

Zoeken van woorden binnen een website
Met site: kan je per website zoeken naar specifieke woorden. Met beheer site:appletips.nl lion zoek je naar alle pagina's op de appletips.nl website waar het woord lion voorkomt.

Zoeken van links
Met link: krijg je een overzicht van alle pagina's die Google kent en die een link hebben naar de opgegeven pagina. Met link:www.appletips.nl krijg je dat overzicht voor www.appletips.nl

Marlies bedankt voor je bijdrage!Reacties


 • Rob van Ewijck

  24 juni 2011 om 9:49

  Kleine toevoeging: als je define: voor een zoekterm plaatst zoekt google naar de definitie van dit woord. Kan handig zijn!

 • Makka

  24 juni 2011 om 19:08

  De zoekoptie “filetype” is ook zeer handig. Handleidingen zijn over het algemeen beschikbaar in .pdf-formaat. In Google kun je dan bijvoorbeeld als zoekopdracht geven:
  filetype:pdf time capsule

 • Pieter

  26 juni 2011 om 8:27

  Ook handig is dat je kunt “rekenen” in Google.
  Om bijvoorbeeld de PPI waarde van de 27″ iMac uit te rekenen vul je in als zoekterm:

  sqrt(2560^2 + 1440^2)/27

Een reactie toevoegen: