1 juli 2011

Safari: Slim gebruik maken van het zoekveld

In Safari kun je gebruik maken van het zoekveld in de knoppenbalk om een zoekopdracht uit te voeren. Je kunt daarbij gebruik maken van Google, Bing of Yahoo als zoekmachine. Deze keuze kun je aanpassen door op het driehoekje in het zoekveld te klikken, naast een overzicht van de recente zoekopdrachten heb je ook de mogelijkheid om de zoekgeschiedenis te wissen. Onderaan het venster kun je de gewenste zoekmachine selecteren.

In het zoekveld kun je gebruik maken van een handige toetscombinatie, nadat je de gewenste zoektermen hebt ingetyped kun je met behulp van de toestscombinatie cmd⌘ + enter de zoekopdracht uitvoeren in een nieuwe tab. Erg handig als je een website bezoekt en iets wilt opzoeken terwijl je de huidige pagina niet wilt verlaten.

Je kunt de cmd⌘ toets ook gebruiken wanneer je met behulp van het context menu in Safari een zoekopdracht wilt uitvoeren. Selecteer in Safari een bepaald stuk tekst, control + klik (rechtermuisknop), houd de cmd⌘ toets in gedrukt en selecteer de menu optie ‘Zoeken met Google’, het zoekresultaat zal in een nieuwe tab worden geopend.Reacties


 • Rik

  1 juli 2011 om 17:54

  Als je ook nog die nieuwe tab onmiddellijk wil bekijken, gebruik dan SHIFT-⌘ en je nieuwe pagina wordt geopend in de nieuwe tab die ook direct zichtbaar wordt.

 • Digit

  1 juli 2011 om 19:43

  Zoeken gaat nog veel makkelijker met Glims. In de voorkeuren voer je onder «Search Engines List» Google, Yahoo, Wikipedia, You Tube, Daily Motion, Wolfram Alpha, sites met recepten, met synoniemen, Duitse en Engelse woordenboeken, in. Iedere site met een zoekmogelijkheid.
  En je geeft ze een letter mee als «keyword» .

  In het vervolg hoef je allen nog maar naar de menubalk te gaan met de toetscombinatie ⌘L. Daar typ je de letter die de gewenste site hebt meegegeven, een spatie en dan de zoekopdracht. Het zoekvenster heb je niet meer nodig.

 • Mark

  1 juli 2011 om 20:03

  Ik gebruik zelf Chrome, eigenlijk enkel vanwege de omnibar, de combinatie van het zoekveld en de plek voor je url. Ideaal als je het mij vraagt.
  Weet iemand van een plugin of add on waarmee ik dit ook bij Safari kan krijgen?

 • Matthijs Niemeijer

  1 juli 2011 om 20:19

  Wat is de sneltoets die je in safari kan gebruiken zodat je gelijk kan typen in het google zoek balkje?

 • Exotic

  1 juli 2011 om 23:18

  ⌘L en dan tab.

 • VosjeVos

  2 juli 2011 om 7:58

  Ook een leuke Safari sneltoets voor zoeken: de zoektekst tekst selecteren op een webpagina en dan Shift-⌘L waarna de zoekresultaten direct in een nieuw venster worden geopend…

 • Makka

  4 juli 2011 om 0:24

  Ik gebruik het zoeken in een nieuwe tab met de CMD-toets vrijwel altijd. Het komt maar zelden voor dat ik een de oorspronkelijke pagina wil verlaten. Zonde dat je in Safari niet ergens een vinkje kunt zetten om zoekopdrachten altijd in een nieuwe tab uit te voeren. Overigens vind ik het ook zonde dat je Bing en Yahoo er niet uit kunt knikkeren. Ik weet dat ik ze niet hoef te gebruiken, maar ik vind het al vervelend genoeg om rotzooi van Microsoft en die andere ruk-zoekmachine iedere keer in beeld te zien.

 • Wim Meijer

  27 juli 2012 om 21:07

  Hoe kan ik safari omnibar weer verwijderen want ik krijg nu steeds een foutmelding.

Een reactie toevoegen: