14 april 2011

Safari veiliger maken

Iedere Mac gebruiker wilt vanzelfsprekend zo veilig mogelijk op het internet surfen. Hoewel Safari een zeer veilige webbrowser is kun je met één simpele muisklik nog wat extra veiligheid activeren.

Safari opent direct na het dowloaden, bestanden die worden aangemerkt als 'Veilige bestanden'. De kwalificatie 'Veilige bestanden' heeft alleen betrekking op het type bestand en niet op de inhoud ervan. Op deze manier is het dus alsnog mogelijk dat er Malware automatisch op je Mac wordt geïnstalleerd.

Via de voorkeuren van Safari is het mogelijk om het openen van bestanden na het downloaden te blokkeren. Wanneer je dit blokkeert wordt het bestand gedownload in de map downloads en moet je handmatig het bestand openen of starten. Op het moment dat je een vreemd bestand tegenkomt wat je niet bewust hebt gedownload kan je deze direct naar de prullenmand slepen.

Extra veiligheid gaat helaas vaak ten koste van gebruiksvriendelijkheid, zo ook in dit geval. Ik kan me voorstellen dat je het automatisch openen van downloads wilt blokkeren op Macs die door meerdere mensen worden gebruikt en/of zich bevinden in een publieke ruimte.

Het in- of uitschakelen van functie is een persoonlijke keuze, op gebied van veiligheid is het verstandig de functie uit te schakelen, hecht je meer aan gebruiksvriendelijkheid dan laat je de functie aan staan. De optie vind je terug onder Safari ▸ Voorkeuren ▸ Algemeen.

Johan bedankt voor de tip!Reacties


 • Anne

  14 april 2011 om 9:33

  Safari zeer veilig? Op de Pwn2Own 2011 was Safari de browser die het snelst van alle browsers gehackt was……

  Nee, voor mij geen Safari.

 • Maddriver

  14 april 2011 om 19:44

  Verandert, ik ben benieuwd als moeders de vrouw iets binnenhaalt of dat het lukt.

 • Tim

  15 april 2011 om 20:50

  Had ik sowieso al uitstaan. Zo irritant als pdf’s de ene keer in Safari zelf en de andere keer in Preview worden geopend. Volgende forcering na tabbladen zou deze moeten zijn.

  @Anne
  Makkelijk te hacken wil niet per se zeggen onveilig.

 • Anne

  16 april 2011 om 23:21

  @Tim
  Als mijn mac wordt overgenomen via de browser is dat naar mijn mening niet veilig. In jouw optiek wel?

  off topic:
  De veiligheid van de Mac is een wassen neus……ook Macs zijn gevoelig voor malware, virussen, hacks, etc. Dat er veel minder malware etc. voorkomt in vergelijking met Windows wil nog niet zeggen dat de Mac veilig is.
  Verder blijft het natuurlijk wel een superieur systeem :)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!