26 mei 2017

ScreencastScherm van je Mac delen via de Berichten applicatie

Berichten iMessage icoon OS X

Je hebt vast al eens meegemaakt dat je problemen hebt met je Mac en je iemand uit je vriendenkring wil inschakelen voor hulp. Via FaceTime, telefoon of berichten zoek je de toenadering. Gelukkig kun je heel eenvoudig iemand helpen of geholpen worden via de Berichten applicatie. Het scherm delen van je Mac gaat namelijk heel eenvoudig vanaf OS X Yosemite.

Via schermdeling kun je snel elkaars scherm overnemen en kun je 'live' iemand anders helpen op afstand. Naast hulp is het ook handig om via deze optie iets leuks te tonen aan je vrienden en kennissen. De enige vereiste is een iCloud account en de Berichten applicatie om het delen te kunnen starten. De optie werkt namelijk via iMessage.

Scherm delen van je Mac via de Berichten app

• Open de Berichten applicatie
• Start of open een gesprek
• Klik vervolgens in het aan-veld op de knop 'Details'
• Klik in het pop-up menu op de overlappende rechthoeken

scherm delen van je Mac met schermdeling via berichten

De overlappende rechthoeken is het icoon voor schermdeling en is terug te vinden naast de symbolen voor FaceTime en bellen. Nu heb je de mogelijkheid om de contactpersoon uit te nodigen om jouw scherm te delen. Als tweede mogelijkheid kun je vragen om het scherm van je contactpersoon te delen zodat jij deze kunt bekijken.

Vervolgens dient de contactpersoon deze handeling te accepteren en wordt het gescherm gedeeld. Naast de schermdeling wordt ook de microfonen geactiveerd zodat je ook met elkaar kunt praten. Op dit moment kan de persoon alleen maar het scherm bekijken en geen wijzigingen of andere handelingen uitvoeren.

Het volledige Mac scherm overnemen via schermdeling

Naast het alleen bekijken van het scherm is het ook mogelijk om het volledige scherm te laten overnemen door de andere. Dit kan door in de menubalk te klikken op de twee rechthoeken (schermdelingsicoon) en te kiezen voor de optie 'Sta contactpersoon toe om mijn scherm te besturen'. Via dit menu kun je ook het geluid uitschakelen of de schermdeling (tijdelijk) stoppen.

Lees ook: Problemen met je Mac en macOS (OS X) oplossen


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on
Reacties


 • Henri Paulussen

  26 mei 2017 om 11:35

  Dank voor heldere uitleg!!
  werkt heel erg snel en goed
  Ingebakken in systeemsoftware…ofwel tussen mac’s geen additioneel programma (zoals bv teamviewer)nodig

 • Chris

  14 juli 2017 om 16:04

  Bij mij blijven de overlappende rechthoeken lichtblauw, wat an daar de oorzaak van zijn?

Een reactie toevoegen: