25 april 2024

Back-up maken van een SD-kaart met macOS Terminal

3 min leestijd
Back-up maken van een SD-kaart met macOS Terminal
Gevorderden
3 min leestijd

Een Raspberry Pi, digitale camera, navigatiesystemen en andere apparaten maken gebruik van een SD-kaart. De SD-kaart bevat in dergelijk geval vaak de software, beelden of andere informatie die door het apparaat worden gebruikt.

In sommige gevallen kan het handig zijn om een back-up van de SD-kaart te maken. Mocht er iets mis gaan met de SD-kaart dan kun je altijd de back-up terugplaatsen, al dan niet op een nieuwe SD-kaart.

Hieronder vind je de instructies om een back-up te maken van een SD-kaart evenals de stappen om een back-up weer terug te plaatsen op een SD-kaart.

Device ID van de SD-kaart opzoeken

Voordat er een back-up van de SD-kaart kan worden gemaakt moeten we achterhalen wat het device ID van de SD-kaart is. Plaats de SD-kaart in je Mac en open de Terminal app (Apps ▸ Hulpprogramma's). 

In het Terminalvenster type je het onderstaande commando:

Kopieer
$ diskutil list

Er verschijnt nu een overzicht van aangesloten opslaglocaties, onder 'external, physical' vindt je de SD-kaart terug. Vaak kun je deze ook herkennen aan de "Windows_FAT_32" boot partitie.

sd kaart diskutil list backup

Heb je meerdere externe disks dan kun je bij SIZE de grootte van het opslagmedium terugvinden. In het bovenstaande voorbeeld is "/dev/disk6" het device ID van de SD-kaart. Dit device ID gaan we in dit artikel verder gebruiken voorbeeld.

ook interessant
Clean install: Een Mac opnieuw installeren met macOS Sonoma
Clean install: Een Mac opnieuw installeren met macOS Sonoma

macOS Sonoma opnieuw installeren met behulp van dit stappenplan, we leggen uit hoe je een clean install uitvoert op je Mac.

Volledige SD-kaart back-up maken

Als je het device ID van de SD-kaart hebt achterhaald kunnen we een back-up van de kaart maken. Dit doen we met behulp van het 'dd'-commando (disk dupe). Dit commando heeft twee parameters nodig, 'if' (input file) en 'of' (output file). Als if (input file) vullen we het disk ID van de SD-kaart in, bij 'of' vul je de bestandsnaam (met eventueel een pad) in die het back-up bestand moet krijgen.

Kopieer
$ sudo dd if=[device-id] of=[bestandsnaam]

Wil je een back-up maken van de SD-kaart met device ID "/dev/disk6" en deze opslaan in het bestand sdkaartbackup.img dan gebruik je het onderstaande commando:

Kopieer
$ sudo dd if=/dev/disk6 of=sdkaartbackup.img

De back-up wordt gestart nadat je je wachtwoord hebt ingevuld, er wordt geen visuele feedback getoond, totdat het proces volledig is voltooid.

Afhankelijk van de grootte, snelheid en de inhoud van de SD-kaart kan het back-upproces enkele tientallen minuten (of langer) duren. Let ook op dat je voldoende schrijfruimte hebt op de locatie waar het back-up bestand wordt weggeschreven.

sd kaart backup voltooid

Nadat de back-up is voltooid kun je de SD-kaart veilig ontkoppelen (unmounten) van je Mac, dit kan vanuit macOS Finder of met het onderstaande commando:

Kopieer
$ diskutl unmountDisk [device-id]

[device-id] vervang je ook hier weer door het disk ID dat we eerder hebben achterhaald met het diskutil list commando. In ons voorbeeld gebruiken we het volgende commando:

Kopieer
$ diskutil unmountDisk /dev/disk6

SD-kaart back-up terugzetten

Voor het terugzetten van een back-up naar een SD-kaart gebruiken we ook weer het 'dd' commando onder macOS Terminal.  Als 'if' (input file) gebruik je nu de bestandsnaam van de back-up, bij 'of' het disk ID van de SD-kaart.

Verstandig is om eerste het volume te unmounten, in het onderstaand voorbeeld gebruiken we weer '/dev/disk6' als voorbeeld device ID van de SD-kaart.

Kopieer
$ diskutil unmountDisk /dev/disk6

Hierna schrijven we het back-upbestand 'sdkaartbackup.img' terug naar de SD-kaart '/dev/disk6' met het commando:

Kopieer
$ sudo dd if=sdkaartbackup.img of=/dev/disk6

Als het terugplaatsen van de back-up is voltooid, dien je opnieuw de SD-kaart veilig te unmounten zoals hierboven beschreven. Je kunt nu de SD-kaart met daarop de back-up weer gebruiken in het apparaat.

ook interessant
Verborgen bestanden in Finder voor Mac tonen met toetscombinatie
Verborgen bestanden in Finder voor Mac tonen met toetscombinatie

Met behulp van een toetscombinatie is het mogelijk om de verborgen bestanden in Finder te tonen, handig en snel!

info
Auteur Richard IJzermans
Datum25/04/2024 19:56
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  1 reactie

Reacties

  • Bij mij is het SD-kaartje meestal disk 4. Om de een of andere reden werkt de onderstaande opdracht niet (Intel iMac), gedurende het wegschrijven stopt het.
    sudo dd if=/dev/disk4 of=sdkaartbackup.img

    Ik moet het volgende commando gebruiken:
    sudo dd bs=1m if=/dev/rdisk4 of=sdkaartbackup.img

    Wat het terugzetten van de back-up betreft, ik gebruik het image-programma van de Raspberry PI foundation:
    https://www.raspberrypi.com/software/

    Dit programma heeft veel handige opties.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store