6 april 2010

Secondbar: Twee schermen, twee menubalken

Mac OS X ondersteunt standaard het gebruik van meerdere externe beeldschermen. Je vindt de instellingen hiervoor terug in  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beeldschermen. Wanneer je een extern beeldscherm op bijvoorbeeld je MacBook aansluit wordt dit scherm herkend als een 'extended' beeldscherm.

Het nadeel van deze feature is dat je slechts op één scherm tegelijkertijd de OS X menubalk kan laten verschijnen. En dat is niet handig als je naast het 15" MacBook Pro scherm ook nog een extern 24" scherm hebt aangesloten. Je blijft in dat geval met je muis van het ene naar het andere scherm bewegen om gebruik te kunnen maken van de menu opties.

Gelukkig is er voor het bovenstaande een oplossing gevonden, namelijk de freeware applicatie 'SecondBar' van Boastr. Deze applicatie doet precies wat zijn naam zegt, hij laat ook op je 'extended' scherm een OS X menubalk zien, ontzettend handig! Op het extended scherm wordt tevens een klok weergegeven die je toegang geeft tot de instellingen van de applicatie. Zo kan je bijvoorbeeld de 'transparancy' van de menubalk aanpassen en de 'Windows positioning' aanpassen.

Maar let op! De ontwikkelaar waarschuwt zelf dat je gebruik maakt van software die nog niet 100% werkt, des ondanks heb ik er geen vreemde dingen aan kunnen ontdekken. Kortom een aanrader voor iedereen die gebruik maakt van een 'extend' scherm.

SecondBar 0.00965 kan je downloaden op:

http://blog.boastr.net/?p=195Reacties


 • Tim

  6 april 2010 om 20:10

  Een screenshot van de 2 schermen zou alles een stuk duidelijker maken dan dat het nu is op deze foto..

 • sypie

  6 april 2010 om 20:20

  De link klopt niet, dat zou deze moeten zijn: http://blog.boastr.net/?page_id=1722

 • Otto

  6 april 2010 om 20:25

  inderdaad een misser, kan het nu effe niet testen, heb je dan echt je volledige menu-bar dubbel? Ook alle menutjes rechtsboven (ik denk aan dropbox, last-fm etc… die zich daar genesteld hebben)

 • sypie

  6 april 2010 om 20:26

  En toch krijg ik met de huidige versie geen tekst in de menubalk. Geen idee wat ik daarvoor moet doen.

 • sypie

  6 april 2010 om 20:28

  Ah het is duidelijk, kwestie van lezen ;-) Je moet in de nieuwste versie in de Systeemvoorkeuren in Universele toegang een vinkje zetten voor “Muis en Trackpad” -> Activeer toegang voor hulpapparaten

 • sypie

  6 april 2010 om 20:29

  @Otto, ja je krijgt alles dubbel. Je hebt dus 2 linker beeldhoeken, en dus 2 appeltjes. Ik heb nu 2 Safari vensters open staan en ik heb 2 keer een volledig Safari menu, boven elk scherm 1. Dit scheelt echt een boel muizen.

 • Willem

  6 april 2010 om 23:35

  Heb een Macbook Pro en een Imac 24 inch. Kan ik die Imac ook als 2e scherm gebruiken?

 • Ton

  7 april 2010 om 23:15

  Het werkt alleen vreselijk langzaam hier. Ik moet 3 sec. wachten voordat mijn bladwijzers openen in Firefox..

 • BAS

  4 december 2011 om 14:21

  werkt perfect. nu nog iets verzinnen voor die mooie scroll functies met pagina’s op de achtergrond. die zijn nu alleen zichtbaar op de mac. niet op je tweede scherm. jammer. maar dat ligt niet aan deze app

 • ik

  26 april 2014 om 7:01

  macbook pro en imac kan het dan ook?

 • ik

  26 april 2014 om 7:02

  macbook pro en imac kan het dan ook?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!