22 april 2011

SimpleClipBoard: Het OS X klembord uitbreiden (archief)

Iedere Mac OS X gebruiker gebruikt wel eens de toetsencombinatie cmd⌘ + C (kopiëren) en cmd⌘ + V (plakken). Een beperking van de standaard klembord functie is dat er maar één buffer beschikbaar is. Er bestaat geen mogelijkheid om meerdere blokken informatie naar het klembord te kopiëren, iets wat in sommige gevallen heel erg handig zou kunnen zijn.

Gelukkig zijn er een aantal tools in de Mac App Store beschikbaar die de functionaliteit van het klembord uitbreiden. Een van deze apps is 'SimpleClipBoard'. Na de installatie verschijnt de app in de OS X menubalk, alle kopieeracties worden vanaf dat moment opgeslagen in de buffer van de applicatie.

In SimpleClipBoard heb je de beschikking over 15 klembord buffers. Door op het icoon in de menubak te klikken kan de inhoud van een SimpleClipBoard buffer weer worden geplakt. Eventueel kun je hiervoor ook de toetsencombinatie shift⇧ + cmd⌘ + V gebruiken. In dat geval verschijnt er een HUD in het scherm en kun je de toetsencombinatie gebruiken om de juiste klembord buffer te selecteren, de gewenste buffer bevestig je met de enter toets.

Met behulp van de voorkeuren in de app is het mogelijk om de hotkey voor het plakken te wijzigen. De standaard ingestelde hotkey levert namelijk problemen op met applicaties zoals Evernote.

SimpleClipBoard is op dit moment gratis te downloaden in de Mac App Store met behulp van de onderstaande link:

http://itunes.apple.com/nl/app/simpleclipboard/id415436979

Deze applicatie is niet meer te downloaden in de Mac App Store, gelukkig zijn er alternatieven zoals FlyCut.

Flycut (Clipboard manager)
Flycut (Clipboard manager)Categorie: Developer Tools, Utilities
Ontwikkelaar: Gennadiy Potapov
Mac OS X  4+  1 MB DOWNLOAD GRATIS

Reacties


 • Escom1993

  22 april 2011 om 10:10

  Zo’n programma is erg handig , maar met het gratis ” jumpcut” worden de laatste 100 knip- of kopieerbeurten onthouden. Gewoon vanuit de rechtermenubalk.

 • Robert

  22 april 2011 om 10:25

  Clipboard history is ook een handig programma.
  Inclusief icoon in de menu bar

  http://itunes.apple.com/nl/app/clipboard-history/id420939835?mt=12

 • Rob Vermeulen

  22 april 2011 om 16:50

  Crasht meteen als je Preferences oproept. Vertelt ook helemaal niet dat-ie er is of hoe hij werkt. Geen Macwaardige app, zit inmiddels in de prullenbak (moest ‘m wel eerst killallen).

 • Tom

  22 april 2011 om 23:39

  “Iedere Mac OS X gebruiker gebruikt wel eens de toetsencombinatie cmd⌘ + C (kopiëren) en cmd⌘ + V (plakken).”

  Mijn oma niet.

Een reactie toevoegen: