23 april 2011

Mappen bovenaan weergeven in de Finder lijstweergave

Wanneer je in OS X Finder de bestanden en mappen sorteert op basis van 'soort' dan worden de mappen (folders) tussen de bestanden weergegeven.

Als er bijvoorbeeld bestanden in een map staan met de extensie .ai of .docx dan worden deze eerder getoond in de weergave dan een map, deze krijgt namelijk de virtuele extensie 'map'. Alle extensies beginnend met letter combinaties die eerder in het alfabet voorkomen worden dus voorafgaand aan 'map' weergegeven.

Persoonlijk zou ik het een stuk handiger vinden als eerst de mappen worden weergegeven en daarna de overige bestanden op alfabetisch weergave. En gelukkig bestaat ook deze mogelijk ook, het is echter geen standaard instelling die je kan activeren door middel van de Finder voorkeuren.

Let op! Volg de onderstaande procedure alleen als je weet waarmee je bezig bent. Wanneer je een fout maakt in het wijzigen van systeembestanden kan dit leiden tot een volledige herinstallatie van je Mac!

1. Open een nieuwe OS X Terminal sessie.
2. Typ de onderstaande twee commando’s:

cd /System/Library/CoreServices/Finder.app/Contents/Resources/Dutch.lproj/
sudo /Applications/TextEdit.app/Contents/MacOS/TextEdit InfoPlist.strings

Er wordt gevraagd om je autoriseren met je wachtwoord. Hierna wordt Tekstedit automatisch opgestart met de juiste beheerdersrechten om de aanpassing mogelijk te maken.

3. Ga in het tekst bestand op zoek naar de regel 7:

"Folder" = "Map";

4. Wijzig deze regel door een spatie voor Map te plaatsen:

"Folder" = " Map";

5. Sla de wijzigingen op en sluit de teksteditor af.

6. Om de aanpassing actief te maken dien je de OS X Finder te herstarten, dit doe je met het commando:

killall Finder

Wanneer je hierna de Finder weergave sorteert op soort dan zal je zien dat de mappen altijd bovenaan de weergave verschijnen. Klein nadeel is dat 'map' nu niet mooi gecentreerd staat in de kolom, maar deze zijn nu wel direct terug te vinden.

Geupdate artikel!Reacties


 • Jan

  22 mei 2010 om 10:05

  wat moet je doen als je een franse of engelse versie hebt?

 • Bart

  22 mei 2010 om 10:31

  Ik zou liever zien dat als je op Naam sorteerde de mappen altijd boven aanstaan, net als Windows Explorer of ForkLift. Is daar ook een truck voor?

 • Paul Sondervan

  22 mei 2010 om 10:44

  Met [url=http://totalfinder.binaryage.com]TotalFinder[/url]:
  – Show the folders always on top

  TotalFinder heeft nog meer handige dingen zoals bijv. tabs in de finder.
  Op dit moment nog in beta en gratis.

 • Exotic

  23 april 2011 om 9:04

  Ik ben ook erg benieuwd wat de oplossing is voor wat Bart vraagt. Geen 3rd party app trouwens.

 • Malcompp

  23 april 2011 om 10:06

  Wanneer je niet zo’n fan bent om je systeem te tweaken: Je kunt ook zelf een ‘bullit’ voor de naam van een map zetten (alt 8). Dat werkt in iedere taal en de alfabetische volgorde blijft relatief bestaan. En je kunt zelf bepalen wanneer je het wel of niet gebruikt.

  Het werkt ook met een spatie voor de naam zetten maar dan verspringt de map visueel naar rechts. Er zijn overigens meerdere leestekens die de map bovenaan zetten # ~ * Maar gebruik nooit een punt.

 • ruben

  23 april 2011 om 10:16

  voor engels is de eerste regel:
  cd /System/Library/CoreServices/Finder.app/Contents/Resources/English.lproj
  vervolgens zoek je naar
  “Folder” = “Folder”
  en wijzigt dit in:
  “Folder” = ” Folder”

  Frans doe ik niet aan ;) maar hier kan je zelf creatief in zijn B-)

 • Liam

  23 april 2011 om 10:32

  Ik gebruik de Mac sinds 1985 en stoor me niet aan het niet gegroepeerd weergeven van mappen.
  Ik erger me altijd dood als ik op een windowsbak werk en alle mappen bij elkaar worden gegroepeerd inplaats van alle bestanden en mappen op naam. De oplossing die jullie hier geven is er een die tegemoetkomt aan switchers die op de Mac alles willen zoals in het achterlijke windows. Waarom ben je dan geswichted?

 • Mausy

  23 april 2011 om 10:55

  @Bart en @Exotic: Ja daar is ook een truuk voor. En je hoeft er niet eens potentieel gevaarlijke veranderingen voor aan te brengen in je systeem.

  Als je op naam wilt sorteren en alle mappen bovenaan wilt hebben, dan hoef je alleen maar ervoor te zorgen dat alle namen van mappen beginnen met een minteken (-) of een uitroepteken (!). Andere symbolen zijn trickier omdat ze mogelijke betekenissen hebben binnen het systeem of in regex functies.

 • peter

  23 april 2011 om 13:53

  Ik gebruik http://totalfinder.binaryage.com/ om folders bovenaan weer te geven. Deze app komt nog met een heleboel andere extra’s die ik niet meer kan missen en imho standaard in Finder zouden moeten zitten.

 • Ivan

  23 april 2011 om 14:16

  @peter: Inderdaad, totalfinder is echt onmisbaar :-)
  @paul: totalfinder is al langere tijd niet meer in de beta en heeft nu alleen een 14-dagen trial of je moet hem kopen (wat ik absoluut aanraad)

 • Sam

  5 december 2011 om 19:30

  Ik wil ook graag mappen bovenaan en alle andere bestanden alfabetisch gerangschikt. Misschien dan toch maar totalfinder kopen… Dat deze eenvoudige optie niet standaard in finder zit vind ik toch een serieuze tekortkoming. Heb ook al een 3rd party app moeten gebruiken om mijn muis gevoeliger te zetten (standaard opties zijn te beperkt) en het is nog steeds niet zo vlot en responsief als in xp…

  Voor de rest ben ik wel blij met mijn overstap naar mac.

 • Sam

  5 december 2011 om 19:33

  ps. je kan finder ook opnieuw opstarten door optie rechtermuisklik op het finder icoon in het dock en dan ‘start opnieuw’ te kiezen

 • Gameover

  22 augustus 2012 om 9:16

  Ik zet een underscore/liggend streepje ( _ ) voor de mapnaam. Werkt als een trein!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!