27 mei 2017

macOS SierraTime Machine backups versnellen

Time Machine OS X

Om een backup te maken van je Mac kun je onder macOS gebruik maken van Time Machine (al dan niet in combinatie met een Time Capsule). Time Machine werkt op de achtergrond en zorgt ervoor dat je altijd over een up to date backup beschikt. Mocht er onverhoopt iets fout gaan met je Mac of ben je bestanden kwijt, met Time Machine zijn deze met een paar klikken weer teruggezet.

Er zit echter wel een klein nadeel een Time Machine. Wanneer een groot aantal nieuwe bestanden op je Mac zijn geplaatst (bijvoorbeeld je vakantie foto's) dan kan het vrij lang duren voordat het backuppen van de nieuwe bestanden is voltooid. Ook bij het installeren van een nieuwe macOS kan het enige tijd duren. Via Terminal kun je dit process versnellen.

Time Machine versnellen

Time Machine is ontworpen om op de achtergrond te werken en daarbij minimale resources te gebruiken. Om dit te realiseren heeft Apple aan het back-up proces een lage CPU prioriteit toe gekend.

Met behulp van Terminal is het mogelijk om de lage CPU prioriteit te overrulen. Open Terminal (Programma's ▸ Hulpprogramma's) en type het onderstaande commando:

macos time machine versnellen

sudo sysctl debug.lowpri_throttle_enabled=0

Omdat we gebruik maken van het sudo commando is het nodig om je wachtwoord in te voeren.

Het commando zorgt ervoor dat het proces verantwoordelijk voor het backup process een hogere CPU prioriteit krijgt. Hierdoor zal je merken dat het maken van de backup aanmerkelijk sneller gaat. Je kunt dit controleren door op het Time Machine symbool in de OS X menubalk te klikken. Maak je echter op het moment van een backup gebruik van 'zware' applicaties dan zal alsnog de snelheid dalen.

Het aanpassen van CPU prioriteit voor Time Machine kan handig zijn wanneer er veel nieuwe bestanden moeten worden toegevoegd aan de backup. Over het algemeen is de standaard lage CPU prioriteit een beter keuze.

De prioriteit aanpassing blijft actief tot het moment dat je de Mac herstart, hierna wordt de standaard instelling weer actief.

Mocht terug willen naar de standaardinstelling zonder te rebooten voer dan het onderstaande commando uit:

sudo sysctl debug.lowpri_throttle_enabled=1

Lees ook: Met deze 10 Terminal commando’s maak je El Capitan supersnel!

Deze tip werkt ook in OS X El Capitan of ouder met Time Machine ondersteuning

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.Reacties


 • Ralph

  20 augustus 2016 om 16:49

  Goeie tip! Reservekopie is nu zo gemaakt.

 • Jasper050

  29 september 2016 om 12:38

  Waar moet ik mijn wachtwoord invullen? Als ik het commando invoer krijg ik:
  Password:
  Sorry, try again
  Password: met daarachter een sleuteltje.
  Maar ik kan daar nergens mijn password in toetsen.

 • Wesley Fabry

  29 september 2016 om 13:01

  Wanneer je het commando juist hebt ingevuld, druk je op enter. Terminal zal vervolgens om je wachtwoord vragen voordat het commando daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Vul deze direct in en druk op enter, het is normaal dat er geen letters of sterrentjes worden getoond tijdens het invullen van het wachtwoord.

 • Jasper050

  29 september 2016 om 13:19

  Dank je, is gelukt

 • Arnold

  9 oktober 2016 om 18:56

  Ik probeer via mijn beide TC een backup te maken, maar ik krijg dan steeds een foutmelding. Met een TC als keuze lukt het wel, is dit een bekend probleem?

 • Wesley Fabry

  10 oktober 2016 om 14:43

  @Arnold Hier heb ik nog niets over terug gelezen. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

 • Arnold

  29 oktober 2016 om 22:54

  @Wesley: Probleem is dat ik volgende melding krijg:

  Time Machine kan het maken van de reservekopie op TC niet voltooien.
  Er heeft zich een fout voorgedaan bij het kopiëren van bestanden. Dit is mogelijk een tijdelijk probleem. Als het probleem zich blijft voordoen, gebruik je Schijfhulpprogramma om de reservekopieschijf te herstellen.

  Ik heb de TC al gewist. Nog een idee?

 • Wesley Fabry

  30 oktober 2016 om 7:46

  @arnold hmmm kan verschillende oorzaken hebben. Maar weet het ook niet zo in 1-2-3. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

 • Arnold

  19 november 2016 om 21:18

  Probleem is nog steeds niet opgelost. Blijft steeds hangen zie ook mijn punt onder genius. Iemand nog suggesties? HELP!!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!