6 december 2011

OS X Finder: Tekstlabels aanpassen

In de navigatiekolom van OS X Finder staan diverse labels in hoofdletters geschreven bijvoorbeeld 'APPARATEN', wanneer je jezelf hier aan stoort dan bestaat er de mogelijkheid om de tekstlabels die in de interface worden gebruikt aan te passen.

Open in OS X Finder het onderstaande pad met behulp van de menuoptie Ga ▸ Ga naar…

/System/Library/CoreServices/

Zoek de Finder.app en klik hierop met de secundaire muisknop, selecteer de optie: 'Toon pakketinhoud' in het context-menu.

In het nieuwe venster wat nu verschijnt ga je naar de map: Contents ▸ Resources

Open in deze map de taal die je gebruikt voor Nederlands is dat Dutch.Iproj en voor de Engelse versie English.lproj. Ga in de folder op zoek naar het bestand LocalizableCore.string en maak hiervan een kopie, zodat je altijd de beschikking over een backup hebt.

Let op! Gebruik deze procedure alleen als je weet waarmee je bezig bent! Verkeerd gebruik van de onderstaande procedure kan leiden tot een complete herinstallatie van je Mac!

Open nu het bestand LocalizableCore.string met een texteditor die overweg kan met root-rechten (bijvoorbeeld Textwrangler). Voor het wijzigen van het bestand zijn namelijk beheerders rechten noodzakelijk! Ga op zoek naar de verwijzingen SD5, SD6, SD7, en SD8. Pas de teksten achter de verwijzingen aan naar eigen keuze.

Bijvoorbeeld:

"SD5" = "Apparaten";
"SD6" = "Gedeeld";
"SD7" = "Zoek naar";
"SD8" = "Locaties";

Sla de wijzigingen op en open een nieuwe OS X Terminal sessie, en typ daarin het onderstaande commando om OS X Finder te herstarten.

>killall Finder

Open hierna een Finder venster en de teksten in de zijbalk zijn aangepast. Zie de schermafdruk hieronder voor het resultaat.

• Artikel aangepast voor Mac OS X 10.7 LionReacties


 • syltheboy

  6 december 2011 om 13:43

  Ik krijg hem niet aangepast. Als ik hem wil opslaan, dan geeft hij een fout. Ik draai overigens Lion en daar hebben ze wat met de bevoegdheden lopen prutsen.

 • syltheboy

  6 december 2011 om 13:50

  Oh wacht, ik heb het bestandje eerst naar de map “Downloads” gekopieerd en die aangepast en hem toen in de map “Dutch.Iproj” vervangen. FAVORIETEN blijven wel gewoon in hoofdletters staan, omdat ik die niet kan aanpassen. In het bestand is hij namelijk niet zichtbaar.

 • Stef

  6 december 2011 om 13:51

  Alles uitgevoerd als hierboven. TextWrangler gebruikt en genoemd bestand gewijzigd. Bij het opslaan komt een melding dat ik niet voldoende rechten heb. Wat te doen?

 • syltheboy

  6 december 2011 om 14:44

  Sla het bestand eerst een op een andere plek (bijv. je bureaublad) op. Dan zijn de wijzigingen volgens wel geldig en daarna vervang je hem gewoon in de map “Dutch.Iproj”.

 • Loek

  8 december 2011 om 21:09

  Krijg het niet helemaal voor elkaar. Heb nu FAVORIETEN, GEDEELD en Apparaten. De laatste heb ik gewijzigd. Vraag me af hoe ik ‘locaties’ en ‘zoek naar’ erin krijg.
  Ze staan wel achter SD7 en SD8 maar ik zie ze niet in de finder.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!