16 juni 2012

SixtyFour: Geheugen besparen in 32-Bits mode

Met de applicatie SixtyFour (ontwikkeld door Derrick Croes) is het mogelijk om het geheugen gebruik te verbeteren op Macs waarbij het geheugen beperkt is en het aanschaffen van extra geheugen geen optie is vanwege geldgebrek of andere redenen. Bijvoorbeeld Macs met maar 2 GB werkgeheugen vanwege een defecte memory slot of systemen waarvan maar 3 GB geheugen in gebruik kan worden genomen.

De manier waarop SixtyFour werkt is simpel, er wordt een lijst van 64-bit applicaties wordt getoond en de gebruiker kan een vinkje aanvinken bij de applicaties, de geselecteerde applicaties zullen hierna worden opgestart in 32-bit mode in plaats van 64-bit (user-specific preference). Indien de gebruiker de applicatie weer in 64-bit wil starten kan dit door de selectie in SixtyFour weer uit te schakelen.

SixtyFour is een "controversiƫle" applicatie. De overgang van 32-bit naar 64-bit applicaties brengt performance winst, maar zorgt er ook voor dat er meer geheugen wordt gebruikt. Onderzoek toont aan dat in sommige gevallen tot tweemaal meer geheugen benodigd is om een applicatie in 64-bit te starten ten opzichte van de 32-bit versie.

Wanneer je Mac is voorzien van 4GB of minder werkgeheugen, dan kun je met SixtyFour geheugen besparen. Zo kun je er bijvoorbeeld voorkiezen om applicaties waarbij performance geen issue is op te starten in 32-bits mode (bijvoorbeeld Twitter). De applicatie werkt onder Mac OS X 10.5 en hoger.

SixtyFour wordt op dit moment aangeboden op "pay what you want" basis. Er is geen prijs vastgesteld, de koper bepaald wat hij/zij wil/kan betalen.

SixtyFour kun je downloaden op de onderstaande website:
http://www.macupdate.com/app/mac/40405/sixtyfourReacties


  • ppl

    23 juni 2012 om 13:25

    Of je vinkt de optie “open in 32-bit mode” aan in het Info venster (cmd-i) van de applicatie. Opstarten met een 32 bit kernel kan ook eenvoudig, Apple heeft er zelfs een artikel aan gewijd. SixtyFour maakt het iets makkelijker maar houdt hier rekening mee als je er voor wilt/moet betalen.

    In de gevallen waar het geheugengebruik verdubbeld wordt kun je eerder spreken van problemen met het geheugenbeheer van de applicatie. Goed programmeerwerk zou vrijwel geen exorbitante toename van geheugen tot gevolg moeten hebben.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!