9 november 2014

YosemiteWidgets om het geheugengebruik van je Mac in de gaten te houden

berichtencentrum logo OS X

Nu het berichtencentrum in OS X eindelijk compleet is kun je zoals in iOS widgets van ontwikkelaars toevoegen. Hiermee kun je allerlei zaken vanuit het berichtencentrum raadplegen waaronder taken, pakketinformatie, enzovoorts.

Ook widgets om je geheugen te controleren van je Mac zijn aanwezig in de Mac App Store. Zo kun je met iStat Mini, Monity en Memory Diag alles in de gaten houden. Meer over deze applicaties lees je hieronder terug.

iStat Mini

Gebruik je veel geheugen of CPU? Met iStat mini zie je het in één oogopslag. Aan de hand van procenten kun je zien hoeveel CPU, RAM- en schijf geheugen je verbruikt. Daarnaast wordt het netwerkverkeer ook getoond in deze handige widget. Echter is dit alles en dien je toch nog gebruik te maken van de activiteitenweergave app die je terugvind in de map Hulpprogramma’s. Toch biedt deze applicatie genoeg informatie voor wie snel wil controleren of de CPU of het geheugen vol zit en niet geïnteresseerd is in cijfertjes.

iStat Mini
iStat MiniCategorie: Utilities, Reference
Ontwikkelaar: Bjango Pty Ltd
Mac OS X  4+  7 MB DOWNLOAD  € 3.49

istat-menu

Monity

Daar waar iStat Mini tekort in komt, vult de widget Monity aan. Ook hier kun je het geheugen, systeem, netwerk en opslagruimte bekijken, maar deze biedt veel meer informatie dan gewoon een procent. Zo kun je zien hoeveel geheugen er nog vrij is, hoeveel processen er draaien, hoe het met de batterij zit en in een oogopslag zie je jouw IP-adres en de bijhorende activiteit. Daarom bevelen we eerder deze widget aan dan iStat mini, door zijn compleetheid ben je snel op de hoogte van allerlei processen op je Mac.

Monity
MonityCategorie: Utilities, Developer Tools
Ontwikkelaar: Lukasz Kulis
Mac OS X  4+  2 MB DOWNLOAD  € 5.49

monity

Memory Diag

Het RAM-geheugen heeft geen geheimen voor de Memory Diag widget. Via deze widget kun je snel een hoop zaken controleren, denk hierbij aan het gebruikte en vrije geheugen, maar ook welke applicatie veel vragen van het geheugen en hoeveel ze precies samen verbruiken. Ook de opslag van de tijdelijke cache kun je achterhalen via deze widget. Eerder genoemde widgets zijn niets meer dan widgets voor het berichtencentrum, maar Memory Diag kun je ook (indien gewenst) benaderen vanaf de menubalk in OS X. Hiermee heb je een extra optie en dat is het optimaliseren van je geheugen. Daarnaast kun je ook alle eerdere genoemde zaken bekijken vanuit deze interface.

Cleaner for Memory
Cleaner for MemoryCategorie: Utilities, Productivity
Ontwikkelaar: Rocky Sand Studio Ltd.
Mac OS X  4+  4 MB DOWNLOAD GRATIS

memory diag

Hoe de widgets installeren?

Activeer het berichtencentrum door met twee vingers naar links te vegen vanaf de uiterste rechterkant van je Trackpad of via de drie horizontale strepen in de menubalk. Klik vervolgens op 'Vandaag’ en scroll naar beneden om te klikken op 'Wijzig’. Hier kun je widgets toevoegen, verwijderen en verplaatsen via de daarvoor bestemde knoppen, verplaatsen kun je door een widget te slepen naar een gewenste plaatst via de drie horizontale strepen.

Sommige widgets bieden extra mogelijkheden tot activeren of verwijderen van content. Dit doe je door je muisaanwijzer te plaatsen op de naam van de widget en te klikken op de i-knop. Dit kan enkel wanneer je uit het 'Wijzig-menu' bent.

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


  • HooijmansNL

    10 november 2014 om 18:08

    Gebruiken deze widgets niet veel stroom?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!