29 september 2015

El CapitanAanrader: Bereid je Mac voor op OS X El Capitan

Logo van OS X El Capitan tips

Op 30 september kunnen we allemaal gratis OS X El Capitan downloaden vanuit de Mac App Store. El Capitan is een update waar vooral intensieve Mac gebruikers op zitten te wachten, de update brengt namelijk stabiliteit met zich mee, iets wat OS X Yosemite op sommige momenten erg mist.

Het is erg belangrijk dat je Mac goed voorbereid wordt op de nieuwe OS X release die je straks gratis kunt downloaden in de Mac App Store. Ook al heb je nog even de tijd, met behulp van deze post kun je een gereed maken voor OS X El Capitan!

Stap 1: Ondersteunt mijn Mac OS X El Capitan?
Aan de hand van de beta’s weten we dat OS X El Capitan kan worden geïnstalleerd op een MacBook (13-inch Aluminum laat 2008, 13-inch begin 2009 of nieuwer en Retina 2015 en nieuwer), iMac (midden 2007 of nieuwer), MacBook Pro 13-inch (midden 2009 of nieuwer), MacBook Pro 15-inch en 17-inch (laat 2007 of nieuwer), MacBook Pro Retina (midden 2012 of nieuwer), MacBook Air (laat 2008 of nieuwer), Mac Mini (begin 2009 of nieuwer), Mac Pro (begin 2008 of nieuwer) en de Xserve (begin 2009). Weet je niet over welke Mac je precies beschikt? Controleer dit dan via  ▸ Over deze Mac ▸ Meer info ▸ Overzicht.

Stap 2: Genoeg RAM-geheugen?
Apple laat weten dat je voor OS X El Capitan minstens moet beschikken over een Mac met minstens 2GB RAM-geheugen (werkgeheugen). Echter raden wij minstens 4GB aan voor goede prestaties. Weet je niet over hoeveel werkgeheugen je precies beschikt, dan kun je dit eenvoudig controleren via  ▸ Over deze Mac (▸ Meer info ▸ Overzicht). Bij de optie ‘geheugen’ vind je terug over hoeveel RAM-geheugen je Mac beschikt. Mocht dit lager zijn dan 4GB is het aan te raden om dit te verhogen naar 4GB of hoger (indien mogelijk).

geheugen mac

Stap 3: Zorg voor voldoende opslag
Om OS X El Capitan te kunnen installeren op een Mac moet je ten minste beschikken over een kleine 9GB vrije ruimte op je harde (SSD) schijf. Desalniettemin raden we je aan om ongeveer 15 á 25 GB vrije ruimte te hebben op je Mac. Hierdoor zal niet alleen de installatie soepeler lopen, ook zal OS X El Capitan vloeiender functioneren. De hoeveelheid beschikbare vrije ruimte kun je controleren via  ▸ Over deze Mac ▸ Meer info ▸ Opslag. Is dit minder dan 10GB dan raden we aan bestanden en applicaties te verwijderen van je Mac. Probeer dit te doen tot je beschikt over ongeveer 25GB vrije ruimte.

Stap 4: Update vanaf een oudere OS X versie
Beschikt je Mac over OS X 10.6 Snow Leopard of hoger dan zit je goed en kun je onmiddellijk OS X El Capitan straks downloaden in de Mac App Store. Maar beschik je over een eerdere versie dan moet je eerst OS X Snow Leopard aanschaffen en installeren op je Mac. OS X 10.6 Snow Leopard kun je voor een klein bedrag aankopen in de Online Apple Store, let wel op dat je Mac straks ook daadwerkelijk El Capitan zal ondersteunen voor je Snow Leopard aanschaft. Controleer daarom goed of jouw Mac in Stap 1 vermeld staat. Meer info over het installeren van Snow Leopard op een Mac vind je hier terug op appletips.

Stap 5: Update al je applicaties
Alle applicaties op je Mac kun je het beste updaten naar de laatste versie, vaak zijn deze dan al OS X El Capitan ‘proof’ en kun je ze onmiddellijk na installatie gebruiken. Hierdoor kunnen deze ook niet voor problemen zorgen als de nieuwe software op je Mac staat. De programma's op je Mac kun je updaten via de Mac App Store, wanneer je deze niet in dit verkooppunt hebt gekocht moet je handmatig controleren of er updates zijn voor deze applicatie. Dit kan vaak via de applicatie zelf of online via de website van de ontwikkelaar.

mac app store updates

Stap 6: Verwijder oude PowerPC code
Sinds OS X 10.7 Lion is het niet meer mogelijk om PowerPC software te gebruiken op je Mac, dus ook niet meer in OS X El Capitan. Het is daarom aan te raden deze applicatie te updaten. Mocht dit niet kunnen dan kun je beter opzoek gaan naar een alternatief en deze apps verwijderen. Apple ondersteunt namelijk al enige tijd PowerPC software niet meer.

Stap 7: Zorg voor een goede back-up
Software en een Mac, het blijft technologie en er kan altijd iets fout mee gaan. Daarom is het aan te raden te beschikken over een goede back-up (reservekopie). Het beste is een volledige Time Machine back-up, voer deze daarom ook regelmatig uit en maak voor het installeren van OS X El Capitan nog een laatste reservekopie. Mocht je niet beschikken over deze functie plaats dan alle belangrijke documenten, bestanden en dergelijke op een externe harde schijf (USB stick, etc) of online in bijvoorbeeld Dropbox. Zo heb je altijd nog een kopie van de bestanden mocht er iets mis gaan met de installatie van OS X El Capitan.

Stap 8: Wees voorbereid op de nieuwe OS X
Bij de aankondiging van OS X El Capitan hebben we de meest gestelde vragen verzameld in een handig overzicht. Hierin worden de nieuwe functies en opties besproken die El Capitan met zich meebrengt. Ook achteraf hebben we deze FAQ geupdate zodat het laatste nieuws erin vermeld wordt. Klik hier en lees dezer dagen eens de FAQ door en je bent optimaal voorbereid op de nieuwe OS X!

Split View voorbeeld in OS X El capitan

Stap 9: APPLETIPS!
Vanaf de lancering van OS X El Capitan vind je hier dagelijks meerdere tips terug over de nieuwe OS X. Op een toegankelijke manier maken we je wegwijs in de nieuwe OS X en onthullen we bekende en minder bekende zaken en geheimen. Ons volgen is vrij eenvoudig en kan op verschillende manieren, het eenvoudigste is dagelijks onze website bezoeken.

Verder kun je ons volgen op Twitter, Facebook en Google+, download onze iOS applicatie of accepteer onze Safari push notificaties. Via deze wegen word je dagelijks op de hoogte gehouden met allerlei tips voor iOS, OS X, interessante apps en alle overige soft- en hardware van Apple. Vragen over de (nieuwe) soft-of hardware? Stel ze dan op appletips genius. Klik op bovenstaande links om het desbetreffende kanaal te bereiken

Lees ook: Hoe een Mac opnieuw installeren (Clean Install)?

Origineel artikel van 05-09-15, geupdate artikel i.v.m. lancering OS X El CapitanReacties


 • kor

  5 september 2015 om 11:31

  Na twee keer mijn vingers verbrand te hebben met zowel Maverics als Yosemite (maandenlang Wi-Fi problemen) wacht ik dit keer tot minimaal het tweede fixpack. Bovendien wil ik voorlopig nog Aperture blijven gebruiken en het is nog maar de vraag hoe die draait onder El Capitan.

 • Timosha

  5 september 2015 om 11:46

  @kor

  Aperture draait perfect onder OS X 10.11 El Capitan Beta. Trouwens, iPhoto ook.

 • reuzedoder

  5 september 2015 om 13:01

  @ kor; ik sla tegenwoordige een systeem over… het laatste mavericks 10.9.5 was pas stabiel… en gezien de verhalen over Yosemite wacht ik tot 10.12 voordat ik naar 10.11 overstap. Was en ben een fan van 10.6 ; helaas dat wordt niet meer ondersteund.

 • Erwin

  5 september 2015 om 13:15

  Ik zie niet echt genoeg redenen om te upgraden. En wat Kor zegt, idd de wifi problemen, heb ze ook maandenlang sinds Yosemite. El Capitan brengt niet echt veel nieuwe must-have features. Alles wat er in zit kon prima een update zijn voor Mavericks, omdat alleen een paar apps geüpdate worden.

  Heb ook niet echt zin in een tragere MacBook. Mijn Air komt uit 2011 en werkt nog prima met de 4GB ram, maar hij voelt wel langzamer aan dan toen hij Mountain Lion had. Terwijl ik hem gewoon prima onderhoud etc. Apple maakt de software gewoon zwaarder voor je Mac zodat je gepusht wordt een nieuwe te kopen.

 • Kor

  6 september 2015 om 0:06

  Met El Capitan komt OSX volgens mij een stuk in de richting van iOS. Het wordt niet meer mogelijk voor de gebruiker om bepaalde systeem onderdelen aan te passen. Hierdoor zullen bepaalde programma’s aangepast moeten worden, met name utilities zoals bijv. backup-programma’s. Dus hou er rekening mee dat een aantal programma’s vernieuwd moeten worden, al dan niet gratis. Van het programma TotalFinder heeft de programmeur aangegeven dat het niet mogelijk is om de huidige functionaliteit te leveren onder El Capita en daarom stopt ie ermee. Hiervoor moet ik dus een alternatief zien te vinden voor El Capitan.

  Het voordeel van deze restricties is dat het systeem een stuk veiliger wordt. Of dat in de praktijk ook zo is en of de voordelen tegen de nadelen opwegen is de vraag. Nog een reden voor mij om te wachten met de overstap.

 • Chris

  15 september 2015 om 21:59

  Ik draai nu de beta versie op m’n iMac, kan ik dan upgraden naar de normale versie? Of moet het eerst terug zetten naar IOS 9?

 • Wesley Fabry

  16 september 2015 om 9:53

  Publieke beta testers moeten terug wanneer ze de officiële software willen installeren, hoe lees je hier: http://www.appletips.nl/publieke-beta-ios-9-en-os-x-el-capitan-verwijderen/

 • makasa

  25 september 2015 om 15:09

  Denk ook aan de compatibiliteit van je aangesloten hardware als printers en scanners e.d.

 • Els

  26 september 2015 om 12:14

  TIP In het kader van voorbereiden: Tot de release van El Capitan geeft BeLight via deze link een gratis code voor de Pro versie van Get Backup, een backup, kloon-, encryptie en synchronisatietool.
  Ook te gebruiken om een installatie-usb te maken zonder zelf in de Terminal te moeten duiken.
  http://www.belightsoft.com/free-backup-offer/

 • roy

  27 september 2015 om 1:21

  Ben benieuwd. Maar ik installeer m vrijdag pas. Dan ben ik er mooi de tijd voor

 • escom1993

  28 september 2015 om 9:22

  Chris , El Capitan OS X 10.11 het besturingssysteem op je iMac heeft niets te maken met iOS , hetgeen bv. op je iPhone/iPad draait. Dus je kan OSX 0.11 niet terugzetten naar iOS.

 • Danny L

  29 september 2015 om 11:28

  Ben van 10.6.8 meteen naar 10.9.5 gegaan… Geen problemen gehad… met El Capitan wacht ik nog ff…. Vind t zo prima…

 • Ben

  30 september 2015 om 16:10

  Wanneer maak je weer die handige weblink, hoe je de nieuwe osx El Capitan kan downloaden en dan via een usb-stick schoon kan installeren op je Mac?
  A.u.b. met commandline optie, zoals de laatste installaties met usb-stick.

  Werkte altijd goed voor mij!

 • Frank

  8 oktober 2015 om 10:23

  Ik draai de El Capitan Beta momenteel op mijn iMac. Hoe kan ik de officiële release versie installeren?

 • Hans

  18 oktober 2015 om 9:07

  Na de update naar El Capitan blijft mail-database optimaliseren hangen? Iemand enig idee wat ik kan doen?

 • margafromned

  19 oktober 2015 om 10:44

  De installatie van El Capitan met – voor mij – handige nieuwe functies, verliep zonder problemen met wifi e.d. Maar ik kwam er te laat achter dat Canon niet meedoet met de nieuwe ontwikkelingen: het scannerstuurprogramma van mijn oudere all-in-one (MP630) doet het niet meer. Canon is desgevraagd ook niet van plan om een nieuwere versie beschikbaar te stellen….
  Check dus voor installatie van El Capitan of je er prijs op stelt je huidige randapparatuur functioneel te houden!

 • richard

  13 december 2015 om 23:51

  ik heb net el captain geïnstalleerd op mijn iMac en dat is drama!
  ik heb een iMac van begin 2009 en heb het ram geheugen uitgebreid naar 8gb.
  el captain erop gezet en hij is zo traag dat ik niet eens meer google kan openen en de cursor alleen maar staat te draaien.

  het nieuwe ram geheugen loopt ook helemaal vol, als er niks gebeurd met het bureaublad voor dan heb ik nog 5 gb vrij en als ik safari of andere browser open dan loopt hij helemaal vol naar 15,1 mb vrij.
  heeft iemand misschien een idee waar dit aan kan liggen ? volgens alle zoekresultaten is mijn mac geschikt voor el captain.

 • Monique

  30 december 2015 om 14:30

  Ik heb hetzelfde als Richard. Alleen op een early 2011 macbookpro. Net al naar de winkel gehold en 8GB ram erin gezet, maar hij gebruikt onmiddelijk die 8 ram, dus nu kan ik nog steeds niets doen :-(

 • Olga

  9 januari 2016 om 23:43

  Zojuist heb ik El Capitan gedownload maar ik heb een big problem met het nieuwe systeem voor de fotos. In iPhoto had ik mappen gemaakt met info erbij, de mappen met info zijn helemaal weg. Alle foto’s staan er nog wel op maar niet meer in de mappen. Kan iemand mij vertellen of het mogelijk is om het oude iPhoto programma terug te zetten op El Capitan.

 • Wesley Fabry

  10 januari 2016 om 8:42

  Olga, iPhoto is vervangen door Foto’s. Hier heb je een hoop tips voor dit programma, ook het overzetten van je foto’s van iPhoto naar Foto’s: http://www.appletips.nl/yosemite-tips-archief/#Foto's

 • Olga

  10 januari 2016 om 16:40

  Dank je Wesley, ik zal het doornemen. Ben al een beetje gerust gesteld dat het überhaupt mogelijk is. Ik vrees alleen dat de mappen en de info die ik bij de mappen geschreven heb niet meer terug zullen komen, dat is namelijk waar het om gaat. Maar ik ga het nalezen en wie weet.

 • Ton de V

  26 september 2016 om 17:48

  2 weken bezig geweest om Capitan er weer af te krijgen en via de timemachine (ooo wat traag) er weer Yoshemite op te zetten. Er waren zoveel programma’s en Mail die niet meer werkten, feitelijk liep alles in het honderd. Ik baal van de slechte veranderingen die Apple telkens maakt. Zo arrogant om zomaar alles te veranderen en dan de software de schuld te geven. Iedereen moet in de lijnen van Apple lopen. Zelfs geen toetsenbord kunnen leveren voor de wat oudere typen. Op mijn wasmachine van beneden de 1000 euro heb ik meer nazorg dan hele Apple.

 • Mathijs

  11 maart 2017 om 15:46

  Hoi

  Ik werk nog steeds met Snow leopard 10.6.8 en vond het tijd voor een upgrade. Ik dacht dat ik meteen over kon springen naar El Capitan en van daaruit verder. Ik heb El Capitan gedownload maar krijg de mededeling dat ie zich niet laat installeren op mij HD. Moet ik eerst nog andere (tussen) upgrades installeren, zoals Yosimte of zo. Ik ben de tel van al die upgrades en hun gekke namen volledig kwijt. Alvast dank voor het antwoord.

 • Wesley Fabry

  11 maart 2017 om 15:48

  @matthijs ondersteund je Mac el capitan? Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl

  Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!