5 september 2021

Slimme mappen gebruiken in Finder voor Mac

2 min leestijd
Slimme mappen gebruiken in Finder voor Mac
macOS
2 min leestijd

In Finder voor macOS heb je de beschikking over de 'Slimme mappen'. Helaas is deze functie bij veel Mac gebruikers onbekend en dat is zonde. Met de slimme mappen kun je namelijk eenvoudig een virtuele map aanmaken met bestanden die voldoen aan bepaalde zoekcriteria en eisen.

Een slimme map is handig wanneer je alle bestanden van een bepaald type in één oogopslag wil bekijken of in één virtuele map wil groeperen. Een voorbeeld: Op je Mac bevinden zich ongetwijfeld pdf-bestanden, deze zijn terug te vinden op verschillende locaties op je Mac. Door een slimme map aan te maken kun je al deze pdf-bestanden automatisch plaatsen in één virtuele map.

Slimme mappen aanmaken in Finder

  • Open Finder
  • Navigeer naar de menubalk
  • Open de menuoptie 'Archief'
  • Klik op 'Nieuwe slimme map'

Slimme mappen gebruiken in Finder voor Mac

Een nieuw venster of tabblad wordt geopend en het zoekveld wordt geactiveerd. Typ in het zoekveld het bestandstype dat je wil toevoegen aan de slimme map. Zo kun je pdf invullen, maar ook afbeeldingen, video's, etc. Vanuit het zoekveld wordt er een uitklapmenu getoond met de optie 'Soort' klik dan op het gewenste type bestand om toe te voegen aan de slimme map (bijvoorbeeld: pdf-document).

In het Finder venster worden nu alle overeenstemmende bestanden getoond, in de knoppenbalk vind je naar de bewaar-knop een plus-knop terug. Klik hierop om extra menu te openen. In dit menu kun je extra zoekcriteria zoals soort, naam, inhoud, laatst geopend, etc. toevoegen. Via de nieuwe plus-knop is het mogelijk om nog meer te filteren. Bijvoorbeeld alle pdf-bestanden uit het jaar 2016.

Slimme mappen gebruiken in Finder voor Mac

Met de optie 'Andere...' kun je nog meer zoekcriteria toevoegen aan Finder. Hierdoor kun je op een uitgebreide manier bestanden en documenten sorteren en plaatsen in slimme mappen.

ook interessant
Namen van meerdere bestanden in één keer wijzigen via Finder voor Mac
Namen van meerdere bestanden in één keer wijzigen via Finder voor Mac

In Finder voor Mac is het mogelijk om namen van meerdere bestanden te wijzigen en in één keer te bewerken (batch rename)

Slimme mappen bewaren en bekijken

Klik op de Bewaar-knop om de zoekopdracht te bewaren als slimme map. Geef een naam op en voeg eventueel de slimme map toe aan de navigatiekolom van Finder. Je kunt de slimme map op iedere gewenste locatie bewaren om snel toegang te krijgen tot de bestanden die aan de zoekcriteria voldoen. Standaard worden de slimme mappen opgeslagen in de map: Bewaarde zoekacties (via: ~ thuismap ▸ Bibliotheek ▸ Bewaarde zoekacties)

De inhoud van een slimme map wordt automatisch geupdate door Finder, wanneer je een bestand verwijdert, zal deze ook direct zijn verdwenen uit de slimme map. Wanneer je de slimme map zelf verwijdert dan heeft dit geen enkele invloed op de bestanden die zich in de slimme map bevinden. Een slimme map is namelijk virtueel en bevat alleen maar verwijzingen naar bestanden. Er wordt dus ook niets dubbel opgeslagen.

ook interessant
Commander One: Een alternatief voor macOS Finder
Commander One: Een alternatief voor macOS Finder

De functionaliteit van macOS Finder blijft achter, beheren van mappen en bestanden kan stukken handiger. Commander One is hiervan het bewijs.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt05/09/2021 19:52
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Geweldig Heib, fijn om te lezen. Bedankt.

    Beantwoorden
  • Heel erg bedankt, dit is waarom appletips.nl zowat de enige app is die bij mij op berichtgeving “aan” staat, dit is weeral een heel waardevolle tip.

    Beantwoorden
  • Waarom staan er in de slimme map steeds meerdere dezelfde bestanden, soms wel 6?

    Beantwoorden
  • Om mappen te synchroniseren werkt de app “bestandsynchronisatie ” prima. Kan tussen verschillende HD’s en netwerkschijven e.d. mappen synchroniseren.

    Beantwoorden
  • Geef mij toch maar labels.

    Beantwoorden
  • @Erik: De tip van SyncTwoFolders is precies wat ik zocht.
    Bedankt!

    Beantwoorden
  • @Norbert: hiervoor kun je het gratis SyncTwoFolders gebruiken. Je kunt er zelfs meerdere sync-processen definiëren en in de keuzelijst vervolgens weer oproepen wanneer je ze nodig hebt. Voorbeeld: een sync voor je externe harde schijf, een andere voor je usb-stick, enz. Of naar een cloud-opslag.
    Let wel: het gaat hier niet over een echte backup, daar kun je veel beter de Time Machine voor gebruiken (die is incrementeel).

    Beantwoorden
  • Een handige slimme map: “Vandaag” met daarin alle bestanden die je gewijzigd hebt in de laatste 24u. Zo kun je heel makkelijk je recente bestanden terugvinden, handig als je bijvoorbeeld een mail wil sturen met als bijlage dat ene document waar je net een aan gewerkt hebt… Druk op de paperclip en selecteer in het venster dat dan opengaat je slimme map “vandaag”, zet deze op sorteren op wijzigingsdatum, en je ziet je meest recente bestand meteen bovenaan…

    Beantwoorden
  • Ik gebruik hiervoor de Tags deze heb ik namen gegeven als, zip, pdf,mp3, enzovoorts dat is dan toch ongeveer het zelfde ?
    Groeten, Ruud

    Beantwoorden
    1. @ruud dat is ongeveer hetzelfde, maar tags doe je handmatig, slimme mappen gaan automatisch.

      Beantwoorden
  • Zo wil ik een kopie van een map op een externe disk. Die externe moet telkens mee naar ’t werk, maar overdag wordt er in beide mappen wat veranderd. Dan is het een lastige klus om die twee ’s avond weer gelijk te krijgen.
    Is daar een slimme map voor te gebruiken?

    Beantwoorden
  • Je kan natuurlijk ook slim opslaan zodat je alles blindelings kan vinden. Ik kan zo’n beetje alles blindelings vinden op mijn hhd’s tot 2013. Vind ik persoonlijk nog veel slimmer maar ieder zijn ding.

    Beantwoorden
  • Ja, maar je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. ;-)

    Ik ken iemand die dacht wat is toch die map “Al mijn bestanden”, dat neemt maar ruimte in en vervolgens gooide die al die bestanden weg. Oeps…..

    Beantwoorden
  • @Kor klopt, maar dat heb ik dan weer een paar keer aangegeven in het artikel.

    Beantwoorden
  • Ondanks dat het verwijzingen zijn moet je niet denken, ik gooi een bestand weg uit die slimme map, want ik heb heb het bestand nog in een ander map staan. Als je dat namelijk doet, dan gooi je het originele bestand weg uit die andere map en heb je niets meer. macOS geeft geen waarschuwing als je dat doet.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store