13 november 2010

BETASparrow maakt email mooi en simpel

Sparrow is een applicatie die steeds populairder en bekender begint te worden (vooral onder de Gmail gebruikers). Sparrow maakt het versturen en lezen van email mooi en simpel, en dat is wat velen missen bij de standaard Mail applicatie in Mac OS X. De interface heeft veel weg van Tweetie, maar dan eigenlijk nog mooier en simpeler.

Ondanks dat de applicatie nog in de beta fase verkeerd is het al een volwaardige applicatie te noemen die in de toekomst alleen nog maar beter en uitgebreider zal worden, ten minste zolang dit niet ten koste gaat van de gebruiksvriendelijkheid en simpelheid.

Gisteren is alweer de vijfde beta van Sparrow uitgekomen, deze update bied ondersteuning voor labels. Dankzij deze update zullen velen de web interface van Gmail gedag zeggen en voortaan gebruik gaan maken van Sparrow.

Een aantal van de voordelen van Sparrow ten opzichte van Gmail is dat je Growl notificaties kan ontvangen wanneer je een nieuw bericht binnen krijgt en de mogelijkheid om meerdere accounts te gebruiken. Omdat alle mailberichten worden opgeslagen op je Mac kun je Sparrow ook offline gebruiken en gaat het navigeren en zoeken erg snel.

Gebruikers van de standaard Mail applicatie zal het opvallen hoe makkelijk en mooi Sparrow is, maar door de simpelheid zullen deze gebruikers tegen missende functies aanlopen. Wellicht dat de applicatie wanneer deze uit de beta is meer geavanceerde functies zal bezitten, de makers van Sparrow zullen er in ieder geval alles aan doen om alles zo geavanceerd en simpel mogelijk te maken (iets wat behoorlijk lastig kan zijn).

Het grootste nadeel wat ik tot dusver heb kunnen ontdekken zit hem in de installatie, de eerste synchronisatie duurt tergend lang, gelukkig werkt alles daarna zo soepel als je het zou verwachten.

Al met al is Sparrow een erg interessante applicatie om eens te proberen en om in de gaten te houden, voor een groot aantal mensen voldoet Sparrow op dit moment al aan hun eisen, anderen zullen nog even moeten wachten op de definitieve versie. Één ding is zeker: iedereen die wel eens een nieuwe mail applicatie wil proberen moet Sparrow zeker eens proberen!

Download Sparrow gratisReacties


 • Koen

  13 november 2010 om 14:48

  Wauw, ziet er erg mooi uit. Apple mag hier wel eens een kijkje naar nemen.

 • BertH

  13 november 2010 om 19:39

  Gedownload, geïnstalleerd en het stomme programma wil mijn e-mail account niet eens herkennen. Met appdelete was het geheel binnen een paar minuten weer weg.

 • nills

  13 november 2010 om 21:05

  Net gedownload en werkt perfect. Dus weg met apple mail.
  1 klein min puntje is dat je geen rss kan gebruiken met dit programma.

 • WebbeDingetjes

  14 november 2010 om 12:28

  Gebruik al 6 jaar Gmail , maar dit ken ik nog niet

  Maar ja ben pas sinds september overgegaan op Mac

  Heb eerst 18 jaar lang gewerkt op Windows..

  Thnxx 4 the tip

 • talligent

  14 november 2010 om 21:34

  Heb Sparrow ook een week of twee draaiende gehad. Werkt idd snel en efficient, maar het is duidelijk nog erg gelimiteerd als je het als full and only email client wil gebruiken.

  ik gebruikte het vooral als vervanging van het werken in gmail browser… totdat ik in de gaten kreeg dat op sommige momenten Sparrow even met 200-400MB geheugen ging lopen. Dat terwijl je de browser toch zowiezo open hebt. Op mijn mac pro met 16Gig niet direct een issue, maar op mijn macbook pro met 4Gig is dat wel lastig.
  Ik heb het dan ook maar terug gedeinstalleerd. Spijtig dat het zoveel geheugen moet vreten om toch maar een beperkte functionaliteit te bieden als app.

 • Pepijn Koning

  14 november 2010 om 21:40

  Talligent > Daar heb je een goed punt, al reken ik er wel op dat de app in de volgende beta’s steeds soepeler zal draaien en steeds minder geheugen nodig zal hebben. Ideaal zou het zijn wanneer Sparrow een web app zou zijn.

 • Marc

  15 november 2010 om 16:50

  App is écht geweldig. Mooi en makkelijk.

 • Eddy

  17 november 2010 om 12:19

  Dit is een doorn in het oog voor de internet providers… dit genereert zoveel extra email data dat de email server vaak hierdoor, juist hierdoor (ipv spam) onderuit knalt. En klanten maar klagen…
  email gaat via protocol SMTP en de S staat voor SIMPEL

  dit soort applicaties zouden verboden moeten zijn. wat een onzin dat het “mooi” moet zijn. Wat een ander mooi vindt, hoeft de ontvager helemaal niet mooi te vinden en juist irritant.

  Jammer.

 • Jovadu

  17 november 2010 om 12:46

  Is dit alleen voor de Mac

 • Stan

  17 november 2010 om 14:04

  Trekt deze applicatie ook al je mails weg uit je Gmail account? Ik bedoel dat je je mails op je online account ook behoudt?

 • Pepijn Koning

  17 november 2010 om 17:30

  Eddy > Voordeel is juist dat deze applicatie net als de standaard Mail applicatie de mail maar 1 keer hoeft op te halen. Je tweede punt begrijp ik niet helemaal aangezien de gene waar je mail naar stuurt (de ontvanger) er helemaal niets van merkt of je nou Sparrow of een andere applicatie gebruikt.

  Stan > Mail blijft gewoon behouden in Gmail.

 • Rob Vermeulen

  18 november 2010 om 13:49

  @Stan: Sparrow werkt standaard met IMAP en niet met POP. Dus al je mails blijven op de server staan, tot je ze zelf weggooit. Ideaal dus als je met verschillende (web)apps je mail wilt benaderen!

  @Eddy: Hoezo veel extra data? Volgens mij gebruikt Sparrow gewoon HTML zonder tierlantijnen, net als Apple Mail. Of bedoel je de IMAP verboden zou moeten worden? Syncen belast het netwerk echt niet zwaarder dan het binnenhalen met POP.

 • Biachio

  26 november 2010 om 23:22

  Heb het geprobeerd niet mooi in engels of is die ook in NL en gaat via Gmail,hoeft niet voor mij.

 • Lars

  22 december 2010 om 13:49

  Is dit nu voor de standaard mail voor mac of voor gmail zelf?

  Bedankt

 • Marius Knip

  31 januari 2012 om 19:07

  Ik heb het geïnstalleerd om het te bekijken, was niet onder de indruk en wilde terug naar Apple mail. Ik heb het met uninstal verwijderd . Vanaf dat moment geeft safari aan als ik een site via mail wil delen, dat het geen koppeling kan maken omdat er geen e-mail programma is gevonden, mogelijk moet u Mail opnieuw installeren maar, Mail staat gewoon nog op mijn Mac en werkt prima.
  Enig idee hoe ik dit kan herstellen?
  Marius.

Een reactie toevoegen: