25 december 2012

Spellingcontrole: Woorden toevoegen en verwijderen

In alle OS X programma's waarmee je tekst kunt bewerken heb je de beschikking over de spellingcontrolefunctie. Het is mogelijk om aan de spellingcontrole handmatig woorden of termen toe te voegen. In een document kan je de spelling controleren met behulp van de optie 'Spelling en grammatica' in het Wijzig-menu. Een verkeerd gespeld woord zal worden gemarkeerd met een rode stippellijn.

Door te dubbelklikken op het gemarkeerde woord kun je met control+klik of de rechtermuisknop een suggestie selecteren uit het context menu. Wanneer je zeker bent dat de spelling klopt dan kun je met de optie 'Negeer spelling' de markering onder het woord verbergen. Door middel van de optie 'Voeg spelling toe' voeg je het woord toe aan een speciaal bestand dat wordt gebruikt door de spellingcontrole.

In het context menu is er echter geen optie aanwezig om toegevoegde woorden te verwijderen. Dit is handmatig wel mogelijk, de toegevoegde woorden worden opgeslagen in het bestand LocalDictionary deze is terug te vinden in de map:

~\Bibliotheek\Spelling

Het bestand LocalDictionary kun je bewerken met de standaard OS X Teksteditor. Het bestand is in 'plain-text' formaat en bestaat alleen uit woorden die handmatig via het contextmenu zijn toegevoegd.

Meer tips over woordenboek kun je hier terugvinden.

Geupdate artikelReacties


 • Joost Dancet

  26 december 2012 om 13:44

  Even herhalen dat die spellingcontrole nog steeds niet conform de recentste spellinghervorming van het Nederlands (2005) is. Dit kun je nagaan met woorden als paddenstoel of procedé. In Snow Leopard, LIon en ook in Mountain Lion worden ze ten onrechte als fout gemarkeerd. Gelukkig kan je gratis de juiste spellingcontrole downloaden op http://www.opentaal.org/bestanden. Je leest daar ook hoe je die moet installeren.

 • Yvo Dante

  3 december 2013 om 12:13

  Recent heb ik – voor het eerst – een MacBook Pro (retina) gekocht. Bij het tikken van mails e.d. zijn er voor de MBP onbekende woorden. Welke toetscombinatie gebruik ik om:

  – de alternatieve woorden getoond te krijgen?
  – het kiezen / bevestigen van het juiste woord / toevoegen van het anders gespelde woord?

  Ik lees het graag.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!