29 juni 2011

SSD TRIM support onder Mac OS X 10.6.8

De developer previews van Mac OS X Lion zijn standaard voorzien van trim support. TRIM is een functie in het besturingssysteem om een SSD opgeruimd en snel te houden. Op het moment dat je bestanden verwijderd op een SSD dan wordt alleen de referentie naar de bestanden verdwijderd, het bestand zelf blijft aanwezig op de SSD.

Voordat de ruimte op de SSD weer kan worden gebruikt moet eerst de oude data worden verwijderd. Deze methode zorgt ervoor dat na verloop van tijd de SSD steeds trager zal worden aangezien er geen data meer direct kan worden weggeschreven er dient eerst plaats te worden gemaakt. TRIM support zorgt ervoor dat zowel de referentie als de data wordt verwijderd op de SSD. De vrijgekomen ruimte is na het verwijderen direct beschikbaar.

Goed nieuws voor de Mac OS X 10.6 Snow Leopard gebruikers, sinds de softwareupdate 10.6.8 van vorige week heeft ook Snow Leopard TRIM ondersteuning. Wanneer je een MacBook is voorzien van een SSD dan zul je een aanmerkelijke snelheidswinst constateren. Op MacBooks met een Apple SDD gekocht na eind Februari zul je waarschijnlijk niets merken aangezien TRIM hierop in de meeste gevallen al is geactiveerd.

Je kunt met behulp van de standaard systeemprofiel applicatie controleren of TRIM is enabled voor je SSD (Hardware ▸ Serial ATA).

Mocht TRIM nog niet zijn geactiveerd voor je SSD dan is het wachten op OS X Lion deze ondersteund zowel de Apple en third-party SSD's. Eventueel kun je onder Snow Leopard ook gebruik maken van de TRIM enabler tool.

Voor een uitgebreide uitleg over TRIM kun je terecht op de website van Computer!Totaal

Een SSD in je Mac laten inbouwen?
Upgreatest.nl biedt hiervoor service aan huis!Reacties


 • Jeffrey

  29 juni 2011 om 9:15

  Ik heb Lion 10.7 (11A494a) preview draaien nu.
  Bij mij geen Trim geactiveerd.Had een upgrade vanaf Snow gedaan waar het wel op zat.Maar goed,Patch werkte bij mij ook onder Lion 10.7 (11A494a)

 • Robbin

  29 juni 2011 om 10:08

  Wat raar draai hier de laatste preview van Lion en trim is op mijn ssd ook niet geactiveerd. Terwijl de ssd daar wel ondersteuning voor bied.

 • Arjen Halma

  29 juni 2011 om 13:00

  Wat ik me afvraag maakt het trim wat uit als je disk encryptie gebruikt?

  Voor Snow Leopard gebruik ik PGP disk encryptie, en met Lion zijn eigen disk ecnryptie.

 • Sander

  29 juni 2011 om 16:35

  Let wel; de trim werkt alleen voor de orginele Apple SSD’s! Dus niet van third pary SSD’s zoals OCZ, Intel of Kingston

 • Frenkiboy

  29 juni 2011 om 22:01

  Ah. Dat is dus de reden dat ik ‘ineens’ 10 Gb meer schijfruimte heb én de MacBook inderdaad een stuk vlotter reageert. (Nóg vlotter ;-)

 • Andreas

  21 november 2011 om 9:28

  Trim werkt ook onder lion goed, je hebt ook enabler’s die voor alles goed werken, heb zelf trim aan op een ocz schrijf zonder enig probleem, als je de enabler gebruikt moet je vaak wel opletten na update’s, dan wil dit wel weer is uit staan.
  Dan kan je hem wel weer gewoon activeren!

Een reactie toevoegen: