29 juni 2011

iOS 5iOS 5 Feature: Waarschuwing bij een onveilige verbinding

In iOS 5 verschijnt een waarschuwing op het moment dat je een binnenkomend gesprek ontvangt via een onveilig mobiel netwerk. In het geval van een onveilige verbinding is het voor derden mogelijk om het gesprek af te luisteren. Wanneer de melding verschijnt op het scherm krijg je mogelijkheid om het gesprek te negeren of te verbreken.

Op dit moment is het nog onduidelijk wanneer de melding "Unsecured call" exact wordt weergegeven. In het screenshot is te zien dat de melding is ontvangen op het mobiele Vodafone NL netwerk.

Wanneer je Googled op dit onderwerp dan kom je terecht op een aantal artikelen die het gebruik van een IMSI-Catcher beschrijven. Dat is een apparaat dat door opsporingsdiensten zoals politie wordt gebruikt om mobiel telefoon verkeer af te luisteren. Naast dit soort overheidsdiensten kunnen ook hackers gebruik maken van dergelijke apparatuur.

Een interresant artikel over de IMSI-Catcher kun je terugvinden op de website netkwesties.nl ▸ Geheimzinnigheid over mobiele opsporing

Persoonlijk vind ik de 'Unsecured call' melding in de categorie "James bond" vallen, mocht je meer informatie hebben over IMSI catchers dan hoor ik dat graag via de comments.Reacties


 • Pepijn

  29 juni 2011 om 12:44

  Is er eigenlijk ook een optie om deze melding permanent uit te schakelen?

 • Loran

  29 juni 2011 om 16:17

  Toch maar eens zo’n kasje kopen mijn boers af te luisteren ^^

 • Frans

  29 juni 2011 om 18:52

  Hoe kan je eigenlijk anonieme bellers blokkeren of uberhaupt bellers blokkeren?
  Dit had ik liever gezien in de update IOS 5.

 • Matthijs

  30 juni 2011 om 11:01

  Ik heb deze melding ook al in de eerste iOS beta gekregen op het T-Mobile netwerk…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!