29 juni 2010

Geminimaliseerde en verborgen applicaties

De meeste OS X gebruikers zijn ondertussen wel bekend met de applicatie switcher die standaard in OS X aanwezig is. Door middel van de toets combinatie cmd⌘ + tab kan je op een Windows achtige manier switchen tussen applicaties.

Het switchen naar een applicatie lukt alleen maar als er vensters van de applicatie actief zijn. Als deze zijn geminimaliseerd in het Dock of zijn verborgen met het rode bolletje dan kan je met cmd⌘ + tab niet switchen naar de applicatie er verschijnt simpelweg dan geen venster.

Toch is het mogelijk om te switchen naar een applicatie de verborgen of geminimaliseerd is.

Gebruik cmd⌘ + tab om de applicatie te selecteren. Wanneer dit is gedaan laat je de tab toets los, houdt hierna naast de cmd⌘ toets ook de option⌥ toets ingedrukt. Wanneer je de cmd⌘ toets los laat dan switch je naar het geminimaliseerde of verborgen venster van de applicatie.

Helaas werkt dit bovenstaande alleen maar bij applicaties die gebruik maken van één venster. Wanneer er meedere venster zijn verborgen of geminimaliseerd dan kan je gebruik maken van de Exposé functie in combinatie met de applicatie switcher.

Activeer de applicatie switcher met cmd⌘ + tab en selecteer de applicatie. Laat de tab toets los en druk op de pijltoets omlaag ↓ of omhoog ↑ met de cmd⌘ toets nog steeds ingedrukt. Exposé voor de bijbehorende applicatie wordt door middel van de pijltoetsen geactiveerd, selecteer met je muis het venster dat je wilt openen.Reacties


 • Yda

  29 juni 2010 om 20:38

  Ligt het nu aan mij, of is Windows in dit soort dingen veel gebruiksvriendelijker?

 • L

  29 juni 2010 om 22:16

  @ Yda: In Windows ís een programma helemaal niet terug te halen met alt+tab wanneer het met het rode kruisje gesloten is :-)
  Maar inderdaad: Zoals het opgeschreven is lijkt het wat omslachtig, maar in de praktijk werkt – in ieder geval de eerste methode – makkelijk en snel. Heel effectief; het scheelt behoorlijk wat muisbewegingen. De tweede methode is mijns inziens minder praktisch omdat je twee handen nodig hebt, maar desalniettemin: Goede tips!

 • Guus

  30 juni 2010 om 11:10

  dit is een hele mooie.
  heb altijd veel open/geminimaliseerd en gebruikte daardoor cmd/tap niet.

  het werkt perfect

  thnx

 • Guus

  30 juni 2010 om 11:10

  dit is een hele mooie.
  heb altijd veel open/geminimaliseerd en gebruikte daardoor cmd/tap niet.

  het werkt perfect

  thnx

 • Guido

  2 juli 2010 om 7:42

  geweldig, lang naar gezocht!

 • Barry

  3 juli 2010 om 9:49

  @L, uiteraard valt er in Windows niets terug te halen als geen programma actief is.
  (lijkt me logisch)
  dmv het blauwe bolletje in het doc (programma is actief maar verborgen venster) kun je het via deze tip terughalen.
  maar het is nog steeds niet echt gebruiksvriendelijk. (3 vingers ipv 2)
  Ik blijf het apart vinden dat het systeem (via cmd/tap) wel de applicatie laat zien maar niet per direct kan weergeven. (omdat het verborgen is)
  Windows is (enkel) op dit gebied gebruiksvriendelijker

 • Marcel Kraan

  8 mei 2011 om 19:57

  Deze site zit goed in elkaar hoor
  Met dank aan Richard.

Een reactie toevoegen: