4 september 2013

Terminal: De batterij status uitlezen

terminal icon retinaVia de OS X menubalk kun je op een MacBook de status van je batterij bekijken door op het batterij symbool te klikken. Wanneer je deze informatie wilt verwerken in een script of bijvoorbeeld GeekTool dan is dat ook mogelijk.

Met behulp van het pmset commando onder OS X Terminal kun je de batterij status informatie heel eenvoudig opvragen. Start OS X Terminal (Programma's ▸ Hulpprogramma's) en typ het onderstaande commando.

pmset -g batt | egrep "([0-9]+\%).*" -o --colour=auto | cut -f2 -d';'

terminalf2

Na het uitvoeren van het commando verschijnt 'charge' als je MacBook aan het opladen is en 'discharging' als deze op de batterijen werkt. Als er niets verschijnt voer je het commando waarschijnlijk uit op een Mac die niet is voorzien van batterijen.

Door f2 in f1 te wijzigen wordt het percentage weergegeven van het opladen (charge) of ontladen (discharging).

pmset -g batt | egrep "([0-9]+\%).*" -o --colour=auto | cut -f1 -d';'

terminalf1

Met f3 kun je zien hoelang (uren/minuten) je batterij nog mee zal gaan (discharging) of hoelang het nog duurt voordat de batterij vol is (charge).

terminalf3

Door deze informatie in een (automator) script te verwerken kun je bijvoorbeeld een popup laten verschijnen als je batterij nog maar 25% vol is of nog maar 30 minuten mee zal gaan.

Meer over terminal kun je hier terugvinden.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: