16 juli 2011

Terminal: De CPU informatie van een Mac bekijken

In Mac OS X is het heel eenvoudig om te bepalen welk type processor aanwezig is in je Mac. De algemene informatie over je CPU is namelijk terug te vinden onder  ▸ Over deze mac.

In het venster verschijnt de snelheid en de algemene omschrijving van de processor, bijvoorbeeld ‘2.4 Ghz Intel Core 2 Duo’. Deze informatie kun je ook via OS X Terminal opvragen, start Terminal (Programma’s ▸ Hulpprogramma’s) en typ het onderstaande commando:

system_profiler | grep Processor

Het bovenstaande commando via geeft de alle informatie zoals je die ook kunt opvragen met de systeemprofiel applicatie. Uit de output wordt met behulp van het grep commando alleen de regel Processor weergegeven.
Wanneer je uitgebreidere informatie over de processor wilt hebben zoals het type nummer dan kun je gebruik maken van het onderstaande sysctl commando:

sysctl -n machdep.cpu.brand_string

Dit commando genereert de onderstaande output:

Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8600 @ 2.40GHz

E8600 is in dit voorbeel het type nummer van de processor waarvan je via Google heel eenvoudig de exacte specificaties kunt terugvinden.

Wanneer je overigens wilt gaan overstappen op Mac OS X Lion dan is dit niet mogelijk wanneer er in je Mac een Core Solo of Core Duo processor aanwezig is. Voor Mac OS X Lion is namelijk minimaal een Core 2 Duo nodig.

Paul, bedankt voor de tip!Reacties


 • Nickdgraaf

  16 juli 2011 om 17:57

  Ik krijg bij het eerste commando de volgende melding drie keer achter elkaar voordat de info verschijnt:
  “service: This command still works, but it is deprecated. Please use launchctl(8) instead.”
  Wat wil dat betekenen?

 • Harold

  17 juli 2011 om 7:05

  Een Core 2 Duo is niet voldoende, er wordt ook op hardware type gecheckt om Lion te draaien. Zo installeert Lion niet op mijn geüpgrade (Core 2 Duo 2.1) Mac Mini 1,1.

 • Maurice

  18 oktober 2011 om 17:05

  Dit werkt allemaal prima. Nu wil ik weten of ik ook kan zien of mijn CPU heel of semi defect is. Welk commando wordt dan ingevoerd?
  Ik vermoed n.l. een Dual Core 2 processor die op één been loopt i.p.v. op twee.
  En wanneer springen de koelventilatoren aan? Is deze ook te modden?

  Grtz.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!