13 mei 2014

Terminal: Systeem logbestanden monitoren

terminal icon retinaMet behulp van het tail commando onder OS X Terminal is het mogelijk om bestanden te monitoren. Op het moment dat de inhoud van een bestand wordt aangepast zullen de wijzigen direct worden weergeven.

Bestand monitoring is ideaal om te gebruiken in combinatie met log-bestanden, nieuwe informatie die wordt toegevoegd aan het logbestand zal namelijk direct worden weergeven.

Op het moment dat er zich problemen voordoen met je Mac kun je handig gebruik maken van de bestand monitoring en de systeem logbestanden van OS X.

Open OS X Terminal (Programma'a ▸ Hulpprogramma's) en type het onderstaande commando:

tail -F /var/log/system.log

Schermafbeelding 2014-04-28 om 17.43.36

Vanaf dat moment verschijnen alle nieuwe systeem meldingen direct in het OS X Terminal venster en kun je exact zien wat er zich allemaal afspeelt onder de motorkap van je Mac.

Wanneer er zich problemen voordoen met je Mac dan kun je gebruik maken van het commando om meer informatie te krijgen over eventuele problemen. De informatie is misschien in sommige gevallen erg cryptisch maar kunnen je wel in de juiste richting sturen om het problemen op te lossen.

Met behulp van ctrl + c kun je de bestand monitoring afbreken en keer je terug naar de reguliere OS X Terminal prompt.

Meer over Terminal kun je hier terugvinden.Reacties


  • David van Enckevort

    13 mei 2014 om 10:40

    De applicatie “console” biedt ook de mogelijk om de logs te volgen en kan alle logbestanden tegelijk aan. Bovendien is het makkelijk om in de logs te zoeken.

  • Eric vd Meer

    20 mei 2014 om 9:54

    De Console-applicatie zorgt er verder ook voor dat gecomprimeerde logbestanden (zoals system.log.0.bz2) automatisch worden uitgepakt.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!