13 maart 2014

Test bestanden genereren met behulp van OS X Terminal

Terminal icon 160pxVoor bepaalde harddisk of netwerk testen, of als je ontwikkelaar bent kan het voorkomen dat je regelmatig bestanden van een bepaalde grootte nodig hebt. In veel gevallen gaat het om documenten of bestanden met een grootte van meer dan 1 GB. Omdat je waarschijnlijk niet altijd dergelijke bestanden tot je beschikking heb kun je deze eenvoudig genereren met behulp van OS X Terminal.

Op deze manier kun je snel een bestand aanmaken met de gewenste grootte. De meest eenvoudige manier om een groot bestand te genereren is met behulp van het 'mkfile' commando. Volg hiervoor onderstaande stappen:

• Open Terminal via Programma's ▸ Hulpprogramma's
• Voer het onderstaande commando uit:

 mkfile -n GROOTTE ~/Desktop/bestandsnaam

grootteaanmaken

Wijzig 'GROOTTE' naar de gewenste grootte van het bestand, deze kan worden uitgedrukt in bytes (b), KB(k), MB(m) of GB(g). Een voorbeeld kan zijn 2g voor 2 gigabyte, verander 'bestandsnaam' in een bestandsnaam naar keuze.

Een voorbeeld:

mkfile -n 2g ~/Desktop/GrootTestBestand

Automatisch wordt het testbestand aangemaakt op het bureaublad met de juiste grootte. Deze kun je uiteraard gewoon via prullenmand verwijderen.

Daarnaast kun je ook via schijfhulpprogramma een groot .dmg bestand aanmaken als test. Dit doe je via: schijfhulpprogramma ▸ Archief ▸ Nieuwe ▸ Lege schijfkopie. Voer de juiste gegevens in en kies een gewenste grootte.

Meer over Terminal kun je hier terugvinden.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: