9 januari 2010

Thumbnails opruimen in Aperture

Als je Aperture langere tijd gebruikt dan zal je merken dat je foto library steeds groter en grote wordt. Dit lijkt vanzelfsprekend want je voegt er natuurlijk regelmatig nieuwe foto's aan toe. Stiekem groeit je foto library ook omdat Aperture niet helemaal netjes met de thumbnails (miniatuur weergave) van je foto's omgaat.

Wanneer je namelijk foto's uit je Aperture library verwijdert dan wordt de daadwerkelijk originele foto wel verwijderd maar blijven de thumbnails in veel gevallen achter in je library. In mijn eigen library met 5726 foto's nemen de thumbnails 4.2GB aan diskruimte in beslag.

De thumbnails worden in de library opgeslagen met de bestandsnamen: AP.Thumbnails, AP.Minis en AP.Tinies

Doormiddel van de onderstaande terminal commando's kan je controleren hoeveel diskruimte de bestanden in totaal gebruiken. De AP.Thumbnails nemen altijd de meeste ruimte in beslag aangezien deze de grootste afmeting hebben.

find ~/Pictures -name "AP.Thumbnails" -print0 | xargs -0 du -ch
find ~/Pictures -name "AP.Minis" -print0 | xargs -0 du -ch
find ~/Pictures -name "AP.Tinies" -print0 | xargs -0 du -ch

De thumbnails kan je zonder problemen verwijderen uit de library, deze worden namelijk automatisch weer aangemaakt door Aperture wanneer ze voor een bepaalde foto ontbreken. Door alle thumbnails te verwijderen, worden dus ook de thumbnails van verwijderde foto's opgeruimd.

Zorg dat je een backup hebt van je Aperture library, sluit Aperture af en voer daarna de onderstaande commando's uit om alle thumbnails op te ruimen.

find ~/Pictures -name "AP.Thumbnails" -delete
find ~/Pictures -name "AP.Minis" -delete
find ~/Pictures -name "AP.Tinies" -delete

Herstart hierna Aperture en kies ervoor om alle foto's weer te geven door in het project venster te klikken op Library ▸ All photo's. In eerste instantie zal je geen thumbnails te zien krijgen omdat deze allemaal opnieuw gegenereerd moeten worden. Naargelang het aantal in je library kan dit van enkele tientallen minuten tot enkele uren duren.

De grootte van de thumbnails in mijn eigen Aperture library met 5726 foto's is door het uitvoeren van de bovenstaande commando's van 4.2GB gereduceerd tot 2.9GB. Toch mooi weer een besparing van 1.3GB aan schrijfruimte!Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: