16 augustus 2013

Time Machine: Meerdere back-up locaties gebruiken

time machine icon retinaTime Machine is sinds OS X 10.5 Leopard een vast onderdeel geworden van OS X. Dankzij deze functie kun je heel eenvoudig automatisch een back-up maken van je Mac op een externe harde schijf of op een netwerk locatie.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om een back-up te plaatsen op meerdere locaties. Hierdoor kun je bijvoorbeeld thuis en op het werk een back-up maken. Omdat je meerdere back-ups hebt ben je er vrijwel zeker van dat er geen gegevens verloren gaan. Volg onderstaande stappen om meerdere schijven te koppelen aan Time Machine:

• Open de instellingen van Time Machine via:  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Time Machine
• Klik vervolgens op de optie 'Selecteer schijf'

In het venster krijg je een overzicht van de beschikbare back-up locaties. De huidige back-up locatie wordt onder 'Reservekopieschijven' weer gegeven.

Wanneer je een extra locatie wilt toevoegen als back-up kun je deze selecteren via de optie 'andere beschikbare schijven'. Wanneer je een extra schijf hebt geselecteerd bevestig je deze door op 'Gebruik schijf' te klikken. Vervolgens zal er een extra pop-up venster verschijnen, klik op de optie 'Gebruik beide' om beide schijven te gebruiken als back-up.

Beide schijven worden nu getoond in de instellingen van Time Machine en automatisch zal er een identieke back-up van je Mac worden gemaakt op beide schijven.

Wanneer je een schijf wilt verwijderen kun je dit doen door te klikken op 'Voeg reservekopieschijf toe of verwijder schijf'. Selecteer een gewenste schijf en bevestig door op de optie 'Verwijder schijf' te klikken'.

Meer over Time Machine kun je hier terugvinden.Reacties


 • koos

  18 augustus 2013 om 21:00

  Erg handig zet ik mijn Nas er ook bijNadeel is wel dat de Nas via het netwerk veel trager is dan de USB schijf die ik nu gebruik

 • Jebman

  5 november 2013 om 13:55

  kan je voor de verschillende backup schijven verschillende instellingen doen van bestanden die wel/niet worden meegenomen?
  en kan een programma als timemachine scheduler onderscheid maken tussen de verschillende schijven?

  ik zou lokaal elk uur willen backupen maar een paar grote bestanden niet.
  en in de nacht af en toe de hele reutemeteut naar de timecapsule via wifi

 • jan

  4 april 2014 om 22:28

  kan je ook een externe back-up locatie gebruiken als drop box of iCloud of iets anders wat apple compatible is?

 • Chris

  1 mei 2015 om 10:34

  kan je voor de verschillende backup schijven verschillende instellingen doen van bestanden die wel/niet worden meegenomen?

 • Diana

  22 oktober 2015 om 12:38

  Goedemiddag,
  Nav het bovenstaande bericht heb ik een externe harde schijf gekocht om als extra back-up schijf te gaan gebruiken. Nu ik de bovenstaande aanwijzingen opvolg krijg ik een andere keuze mogelijkheid vanuit Time Capsule, Screenshot kan ik helaas niet plakken in dit bericht.

  Bij mij toont Time Capsule 3 schijven (Data/externe harde schijf/stel andere TC in). Hierin wordt geen onderscheidt gemaakt in reserverkopie schijven en andere beschikbare schijven.

  Wat kan ik doen?

  Alvast bedankt voor uw reactie,
  Mvg Diana

 • Wesley Fabry

  22 oktober 2015 om 12:43

  Je kunt het beste je vraag stellen op http://genius.appletips.nl/discussion/2217/hoe-kan-ik-een-vraag-stellen-op-appletips-genius Hier kun je schermafbeeldingen toevoegen..

 • Barend Deichmann

  2 maart 2016 om 22:30

  waarvan maak time-machine eigenlijk een kopie. Momenteel van mijn harde schijf maar ik heb ook een NIFTY drive (64Gb) wordt deze nu ook automatisch gekopieerd??

  dank voor het antwoord

 • Wesley Fabry

  3 maart 2016 om 8:42

  Hij maakt ook een kopie van de gekoppelde schijven normaal.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!