26 april 2015

YosemiteToegekende iPhoto sterwaarderingen bekijken in Foto’s voor OS X

Foto's voor OS X logo

In iPhoto was het mogelijk om Foto’s te voorzien van sterren, zo kon je een foto maximaal 5 sterren geven. Hiermee kon je een waardering aan je foto's geven. Helaas is dit niet meer mogelijk in Foto’s echter zijn de toegekende ’sterren’ nog wel aanwezig.

Foto's maakt geen gebruik van deze sterren, toch ben je ze na het importeren niet kwijt. De sterren zijn namelijk trefwoorden geworden.

Om bijvoorbeeld al je foto’s te bekijken met 5 sterren volstaat het om in het zoekveld de zoekopdracht '5 sterren' in te vullen. Onmiddellijk laat Foto’s voor OS X alle foto’s zien met dit trefwoord. Dit kun je ook toepassen voor '4 sterren', '3 sterren', '2 sterren' en '1 ster'.

ster-waardering1

Wil je nu nieuwe foto’s voorzien van een ster dan kan dit, selecteer één of meerdere foto’s en klik op de i-knop in de knoppenbalk of voer de toetscombinatie cmd⌘ + i uit. Vul in het bekomende pop-up venster bij 'Voeg een trefwoord toe' het aantal sterren in. Je hebt de keuze tussen '5 sterren', '4 sterren', '3 sterren', '2 sterren' en '1 ster'.

ster-waardering2

Snel toegang tot je sterren

Wil je snel alle foto’s zien met een bepaalde ster-waardering dan kun je gebruikmaken van slimme albums. Klik op 'Albums' in de knoppenbalk, klik daarna op de plus-knop en kies voor 'Slim album'. Geef het album een naam, bijvoorbeeld '5 sterren'. Open het eerste drop-down menu en kies hier voor 'Trefwoord', kies bij het laatste drop-down menu voor een gewenste ster-waardering. Uiteindelijk moet de regel 'Trefwoord is 5 sterren' worden.

ster-waardering3

Bevestig door op 'OK' te klikken. Herhaal dit voor alle ster-waarderingen, op deze manier heb je snel en eenvoudig alle foto’s met een ster-waardering gegroepeerd.

Alle tips over 'Foto's voor OS X' lees je hier terug.Reacties


 • Pieter Timmermans

  27 april 2015 om 9:56

  Wat een ellende allemaal, het is een groot verlies dat Aperture is verdwenen van het toneel. Ik ben zo verschrikkelijk kwaad op Apple doordat hun bericht was: Aperture wordt niet meer ondersteund verder. Wat blijkt nu heel Aperture is overgenomen door Foto. Destijds heb ik veel geld voor Aperture betaald en nu kan ik een fluiten naar mijn …………

  Pieter

 • Wesley Fabry

  27 april 2015 om 10:07

  Gelukkig kun je Aperture blijven gebruiken zoals je hem nu kent. Prima toch?

 • Theo Vonk

  27 april 2015 om 22:13

  Dat wel maar na het importeren van de foto’s naar photo is alles uit je apperture bibliotheek verdwenen. En het ordenen van je foto’s en het importeren in albums is ook gewoon knudde. ik heb de apperture bieb weer hersteld en photo er weer afgegooid. dan was iphoto beter dus geen vooruitgang.

 • leonarda

  16 mei 2015 om 22:37

  iphoto was veel en veel beter

 • Casey

  30 december 2015 om 10:59

  Ik heb achter elkaar ruzie met Foto. Wat een klote programma. Maar de allergrootste ergernis is toch wel, dat het exporteren van foto’s de hele tijd fout gaat. Volstrekt willekeurig worden foto’s soms wel en soms maar half geëxporteerd. Ik ben gedwongen om alle exporten na te lopen om te kijken of het Foto heeft behaagd de opnames te exporteren. Hoe lullig is dat!!??

  Maakt niet uit of ik exporteer in .jpg / .raw / of .NEF. Weet iemand een oplossing?

  En dat ik foto’s niet meer kan voorsorteren door gebruik te maken van sterren vind ik ook te stom voor woorden.

 • Casey

  30 december 2015 om 11:02

  Trouwens, ik merk ook vaak dat Foto’s .NEF opnames van – bijvoorbeeld 25 Mb eigenhandig omzet naar .jpg opnames van 5 Mb. Da’s toch shit? Je moet dus alles handmatig nalopen.

  *%#^&%@(&*programma…….

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!