15 april 2010

Twitteren met OS X Terminal

Met het standaard commando curl onder OS X Terminal is het mogelijk acties uit te voeren op het internet. Zo kan je met het commando bijvoorbeeld bestanden downloaden en is het ook mogelijk om hiermee te Twitteren.

Wanneer je bijvoorbeeld op de hyperlink van een muziek- of videobestand klikt dan komt het wel eens voor dat het bestand direct wordt afgespeeld. Door het commando curl -O te gebruiken met daarachter de volledige url naar het bestand download je het bestand direct via OS X Terminal in de actieve map (pwd).

Je kan door middel van het curl commando ook je recent geplaatste Twitter tweets downloaden. Hiervoor kan je gebruik maken van het onderstaande commando. Het commando laat je tweets, retweets, en mentions zien.

curl -s http://twitter.com/gebruikersnaam | sed -e '//!d' | sed -n '/^$/!{s/<[^>]*>//g;p;}' | sed -e 's/^[ \t]*//'

Vanzelfsprekend dien je gebruikersnaam te wijzigen in je eigen Tiwitter gebruikersnaam.

Het is ook mogelijk om vanuit OS X een Tweet te plaatsen op je Twitter timeline. Dat kan handig zijn om te gebruiken in bijvoorbeeld een Apple- of Automatorscript. Ook hier maak je gebruik van het curl commando en vervang je gebruikersnaam en wachtwoord door je eigen gegevens.

curl -u gebruikersnaam:wachtwoord -d status='Een tweet vanuit OS X Terminal :)' https://twitter.com/statuses/update.xml

Het resultaat:

Het curl commando is ontzettend krachtig en bied heel veel mogelijkheden, gebruik man curl om alle opties te bekijken.Reacties


 • Rubsel

  15 april 2010 om 9:10

  Leuk dat dit kan, maar wat heb je eraan? En zijn toch geoeg twitter apps?
  Kan je ook tweets lezen vanuit terminal? Dan zou het wel weer handig zijn aangezien de meeste twitter apps niet op 10.4 werken.

 • Kees

  15 april 2010 om 23:07

  Tja, het is altijd leuk als je écht niks te doen hebt. Voor de kick dan natuurlijk :). Ondanks dat je er vrijwel niks aan hebt, is het toch ook wel vet dat dit kan zonder extra software te downloaden…

 • Geert

  16 april 2010 om 13:05

  Mocht je dit interesseren, zou je ook kunnen kijken naar een commandline Twitter client zoals bijvoorbeeld TTYter (http://www.floodgap.com/software/ttytter/). Dit is een volledige Twitter client, console based..

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!