12 april 2012

Wachtwoord toevoegen aan een ZIP bestand

Mac OS X heeft standaard ondersteuning aan boord voor gecomprimeerde zip-bestanden. Vanuit de Finder is het uiterst simpel om een dergelijk zip- bestand aan te maken. Selecteer de gewenste bestanden en klik hierop met de secundaire muisknop, in het context-menu verschijnt nu de optie 'Comprimeer bestandnaam' of 'Comprimeer X onderdelen'. Automatisch wordt gecomprimeerd bestand aangemaakt met daarin de geselecteerde bestanden en of mappen.

Het is is ook mogelijk om een zip-bestand te voorzien van een wachtwoord, hierdoor kan niet iedereen zomaar het bestand uitpakken door er op te dubbelklikken. De grafische interface van Mac OS X geeft je echter niet deze mogelijkheid, je bent hiervoor aangewezen op OS X Terminal.

Open OS X Terminal (Programma's ▸ Hulpprogramma's) en gebruik het onderstaande commando:

zip -e [archiefbestand] [map/bestand]

De optie -e geeft aan dat je een encrypted (gecodeerd) zip-bestand wilt aanmaken, vul bij archiefbestand de naam voor het zip-bestand in. Wanneer je een map of bestand wilt toevoegen dan kun je deze direct vanuit Finder in het OS X Terminal venster slepen. OS X Terminal zal dan automatisch het POSIX pad van het bestanden of de mappen invullen.

Druk hierna op enter om het gecodeerde zip-bestand aan te maken, in het Terminal venster dien het wachtwoord dat je wilt gebruiken tweemaal in te voeren. Standaard zal het zip-bestand in de thuismap worden aangemaakt, tenzij je voor de naam van het zip-bestand een pad (map) hebt opgegeven.

Wanneer het zip proces is voltooid kun je de encryptie controleren door te dubbelklikken op het zip-bestand. Er verschijnt nu automatisch een venster waarin het wachtwoord van het bestand dient te worden ingevuld. Deze methode is cross platform, een windows gebruiker zal dus ook het wachtwoord moeten invullen om toegang te kunnen krijgen tot de bestanden in het zip-bestand.Reacties


 • Eelco Deuling

  12 april 2012 om 11:42

  Helaas werkt dit alleen met een enkel bestand. Als je een directory wil toevoegen moet je zip -er (de -r optie: recursive) toevoegen.

  Hierna kun je de zip echter niet meer uitpakken in de Finder: je krijgt dan een foutmelding (fout 2 – Bestand of directory bestaat niet). Uitpakken in de Terminal gaat echter wel (unzip naam.zip). Geen idee of het onder Windows wel gewoon gaat.

 • Merel

  22 mei 2012 om 9:17

  ik krijg het niet voor elkaar, volg de stappen in het filmpje (in os x 10.6), maar krijg telkens als ik de zip weer wil uitpakken de foutmelding -1… “kan niet uitpakken oid”

 • Gert-Jan

  12 juni 2015 om 11:22

  werkt totaal niet..

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!