30 juni 2015

MUSICWat is het verschil tussen Apple Music en iTunes Match?

Apple Music en muziek applicatie logo

Apple Music is de nieuwe streaming muziekdienst van Apple waarbij je voor een vast bedrag per maand muziek kunt streamen naar al je Apple apparaten. Naast Apple Music blijft ook iTunes Match beschikbaar, een opmerkelijke keuze van Apple, toch is er een verschil tussen de twee diensten. We leggen het hieronder uit.

Apple Music

Zodra je een Apple Music abonnement afsluit (of de gratis proefperiode start) word je huidige muziekbibliotheek gematcht met de Apple Music bibliotheek en zijn deze beschikbaar op al je Apple apparaten. Vind Apple Music jouw nummers in hun bibliotheek dan worden deze gematcht, nummers die niet aanwezig zijn in Apple Music worden geupload naar iTunes in de cloud zodat je altijd toegang hebt tot je muziek, waar je ook bent.

Muziek applicatie toont Apple Music

Bij een abonnement op Apple Music krijg je niet alleen toegang tot de gehele muziekbibliotheek van meer dan 30 miljoen nummers, maar ook onbeperkt luisteren naar Beats1 en heb je toegang tot Apple Music Radio (ook gratis beschikbaar). Daarnaast kun je artiesten volgen en hun feed bekijken in connect, daarnaast kun je ook items in connect leuk vinden, afspelen en bekijken (bijvoorbeeld video’s en muziekdemo’s) en aanbevelingen krijgen van muziek experts. Omdat de bibliotheek van Apple Music zo groot is kun je onbeperkt nummers toevoegen aan je eigen bibliotheek. Nummers die niet aanwezig zijn moet je kopen (in de iTunes Store of elders), daarna worden ze wel geupload naar iTunes in de cloud.

Voor €9,99 per maand kun je onbeperkt gebruikmaken van Apple Music. Gezinnen (gezinsdeling vereist) kunnen voor slechts €14,99 per maand onbeperkt gebruikmaken van Apple Music.

iTunes Match

iTunes Match lijkt op Apple Music, maar is toch iets anders. Net zoals bij Apple Music start iTunes Match bij je eigen muziekbibliotheek, nummers die ook aanwezig zijn in de iTunes Store worden gematcht, nummers die niet aanwezig zijn worden geupload en online bewaard in je 'iCloud' zonder dat hier opslagruimte voor wordt ingenomen.

iTunes Match startscherm

Omdat bij iTunes Match alle nummers in iTunes in de cloud bewaart worden kun je ze ook streamen naar al je apparaten, je hebt dus een eigen streamingdienst die je zelf beheert. Wil je nieuwe nummers toevoegen dan moet je (in principe) gekochte muziek toevoegen aan je iTunes, deze worden dan gematcht via iTunes Match en zijn daarna beschikbaar op al je apparaten. Je moet zelf de muziek aanvullen door deze eerst te kopen, doe je dit met gedownloade albums via illegale wegen dan ben je dus oneerlijk bezig. Op moment van schrijven mag je slechts 25000 nummers bewaren in iTunes Match, dit najaar zullen dat er 100000 zijn. Nadeel is dat je dus albums moet kopen en niet kan toevoegen uit de Apple Music bibliotheek, bovendien profiteer je niet van de Apple Music voordelen.

Een abonnement op iTunes Match kost €25 per jaar (± €2,08 per maand).

Kun je Apple Music en iTunes Match samen gebruiken?

Dat kan, maar is niet aan te raden omdat iTunes Match eigenlijk geïntegreerd zit in Apple Music, beste is toch om een keuze te maken.

Apple music overzicht

Samenvatting

Bij Apple Music heb je toegang tot meer dan 30 miljoen nummers, kun je ze makkelijk opzoeken en toevoegen aan je eigen bibliotheek. Bovendien krijg je vele extra’s op gebied van connect en persoonlijke aanbevelingen. Is een nummer niet aanwezig in de Apple Music bibliotheek dan zal deze geupload worden naar iTunes in de cloud en kun je hem vooralsnog streamen op al je apparaten. Bij iTunes Match sta je zelf in voor je muziekbibliotheek, wil je nieuwe nummers toevoegen dan moet je ze (in principe) eerst kopen en dan uploaden met iTunes Match. Voordeel is wel dat een lagere prijs per jaar betaald, nadeel is dat je nieuwe muziek moet kopen en de voordelen van Apple Music mist.

Meer over Apple Music kun je hier terugvinden.Reacties


 • Annor

  30 juni 2015 om 12:53

  Wat ik mij afvraag is wat er gebeurt met nummers die niet gematcht kunnen worden in iTunes (bv van de Beatles). Die worden, zo begrijp ik, wel geupload en bewaard in iCloud, maar kun je die met Apple Music daarna nu wel of niet streamen. Ik heb ergens gelezen dat dit namelijk niet kan via Apple Music en dat je nummers buiten iTunes lokaal moet bewaren om af te kunnen spelen. Streamen van nummers buiten iTunes zou alleen kunnen via iTunes Match. Ben benieuwd of hier iets over bekend is.

 • Mike B

  30 juni 2015 om 13:04

  De Beatles is een gepasseerd station voor velen op deze aarde. Actief tot 1970 en dus in 2015 niet meer van deze tijd. Rechten om deze muziek liggen bij Warner Records en die stoffige club voorkomt delen via de hedendaagse multimedia. Helaas dus voor Beatles fans en zullen zij gebruik moeten blijven maken van hun platenspeler.

 • Jan te Pas

  30 juni 2015 om 18:16

  Ook nummers die niet zo goed zijn worden verwisseld met de originele songs, maar dan op AAC formaat, waardoor je dus een hogere kwaliteit krijgt. Dat klinkt, of beter nog, zou beter moeten klinken. Hoe het dan gaat als je abonnement stopt, dat wil ik nog eens uitzoeken.

 • Erwin

  30 juni 2015 om 18:28

  Ik weet niet waar Mike B zijn info haalt, maar wat hij zegt raakt kant noch wal !
  Ik heb destijds mijn VOLLEDIGE Beatles collectie via iTunes Match laten matchen en uploaden in iCloud en kan deze ook vanaf elk apparaat waar dan ook afspelen/streamen. Er staat ook duidelijk in ’t artikel dat nummers die niet in Apple Music aanwezig zijn (na matching) geupload worden naar de Cloud en ook overal aanwezig zijn om af te spelen en/of te streamen vanaf al je apparaten !

 • Blaireauxf

  3 juli 2015 om 15:05

  Het is een abonnement systeem

 • Blaireauxf

  3 juli 2015 om 15:06

  Ik bedoel natuurlijk iTunes Music.

 • Elwin

  22 augustus 2015 om 10:52

  Sinds 18-06-2015 heb ik mijn itunes match niet verlengd. Ik stream muziek naar mijn iphone 5 via een andere dienst. Ik heb ook nog een iphone 4 die ik wil vullen met muziek, deze heeft geen data-abonnement, dus streamen is niet aan de orde. Het lukt mij echter niet om er muziek op te zetten via mijn MacBook. Ik blijf de volgende melding krijgen: Nummer kan niet worden gedownload en Uw abonnement op iTunes Match verloopt op 18-06-2015. En dan waar ik m kan verlengen, wat ik niet wil.

  Wie weet hoe ik dit kan verhelpen?
  Alvast bedankt,
  Elwin

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!