24 september 2012

Wel of niet een iPhone 5 kopen?

Afgelopen vrijdag is de langverwachte iPhone 5 gelanceerd in de stores. Voor de eerste keer heeft de iPhone een 4 inch scherm. Daarnaast is het design veranderd en zijn er tal van nieuwe functies in de nieuwe iPhone.

De iPhone 5 werd goed ontvangen door veel apple fanboys, natuurlijk was er ook het gebruikelijke kritiek. Zijn deze veranderingen nou een upgrade waard, of kun je beter nog een jaartje wachten? Vorig jaar behandelde we ook de iPhone 4S, wij vonden dat dit geen upgrade-waardig telefoon was wanneer je een iPhone 4 had. Maar had je een iPhone 3Gs? Dan was de iPhone 4S een top upgrade, maar hoe zit dat nu voor de iPhone 5?

De verschillen:

[ahm-wp-tabular id=53427 template=Web2]

Scherm

Een goede reden om je (oude) iPhone in te wisselen voor een iPhone 5 is dat het een groter scherm heeft. Waarom is dat een goede reden? Omdat je met een groter scherm meer inhoud kan zien, en video in volledige resolutie kan bekijken zonder zwarte balken. Tevens heb je meer ruimte voor applicaties op je iPhone. Ook is het glas een stuk steviger dankzij het gebruik van Gorilla Glass 2, deze is een stuk steviger zodat je scherm tegen een stootje kan.

Design

Apple heeft ook hand gelegd aan het design van de iPhone 5. Deze is totaal anders dan de vorige iPhone's. De iPhone is volledig van aluminium en glas gemaakt (wat we gewend zijn van Apple). Echter is nu een groot deel van de acherkant ook van aluminium gemaakt.

En het glas van de iPhone 5 zit nu in het frame in plaats van er bovenop, dat betekent dat de iPhone 5 een stuk steviger is dan zijn voorganger. Door deze stevigheid heb je zelfs geen hoesje meer nodig, althans dat beweren sommige websites.

Ook het gewicht van de iPhone 5 is afgenomen, deze is nu nog slechts 112 gram (in plaats van 140 gram). En de iPhone 5 is volgens Apple nu de dunste telefoon ter wereld, hij is namelijk slechts 7.6mm dik. Maar dat lijkt ons geen reden om een nieuwe iPhone te kopen.

Conclusie: Kopen of niet?

De iPhone 5 is een ware vooruitgang. Apple heeft weer zijn uiterste best gedaan. De iPhone 5 ziet er mooi uit, heeft een groter scherm, is sneller en heeft nog veel meer indrukwekkende nieuwe functies. Maar de vraag is; kopen of niet? Appletips.nl vindt dat dit zeker een upgrade-waardige iPhone is.

Natuurlijk zit er aan al dit moois een alleraardigst prijskaartje. De iPhone 5 is namelijk duurder, het 16GB model kost €679.- en loopt op tot €899.- (64GB).

Twijfel je nog? Appletips zal de komende week de iPhone 5 onderhanden nemen en reviewen, hou daarvoor onze website in de gaten!

De iPhone 5 is Sinds vrijdag 21 september verkrijgbaar in Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Singapore, Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten. Nederland en België volgen een week later op vrijdag 28 september. Via de online Apple Store is het helaas nog niet mogelijk om de iPhone 5 te reserveren. Echter kun je sinds afgelopen vrijdag de iPhone 5 via de webshops van de telecom providers bestellen. Voor meer informatie en de prijzen kun je terecht op de volgende links: T-Mobile, KPN, Hi.nl, StudentMobielReacties


 • Timothy de Leeuw

  24 september 2012 om 9:18

  Komt de iPhone ook unlocked in de Apple store in Amsterdam? Anders is het t tripje Antwerpen – Amsterdam niet echt waard volgende week…

 • makasa

  24 september 2012 om 9:27

  Alle iPhones zijn unlocked in NL.

 • Timothy de Leeuw

  24 september 2012 om 9:29

  Ah thanks, Makasa!

  Ik was niet zeker door dit: http://www.apple.com/nl/retail/iphone/

  Dan kom ik volgende week ergens naar Amsterdam! :p

 • Wesley Fabry

  24 september 2012 om 11:34

  @Timothy Wanneer je echt een iPhone 5 wilt bemachtigen in de A’dam store zul je toch van donderdag op vrijdag even een nachtje aanschuiven in de rij moeten overwegen. Wanneer deze voorraad op is zal je moeten wachten tot deze weer is aangevuld :)

 • gregory

  24 september 2012 om 12:11

  ik ben niet onder de indruk van dit nieuwigheid.
  1. het pastte al net in men broekzak en nu wordt het nog groter? wrm zelfs?
  2. panorama een highlight? indrukwekkend..
  3. een snellere processor om een halve seconde sneller te loaden?
  4. nieuwe connector waar niets van men spullen is uitgerust.

  conclussie: je bent beter af met het oudere (goedkopere) materiaal

 • iHansz

  24 september 2012 om 15:07

  @Wesley ga jij ook dan? ;-)

 • Wesley Fabry

  24 september 2012 om 15:19

  @iHansz ik denk het niet ^^

 • Timothy de Leeuw

  24 september 2012 om 16:00

  Shit… Dan kan ik absoluut niet… Iemand een tip om (zonder overnachtingen aan een store) zo snel mogelijk een iphone 5 te krijgen?
  heb al familie die van USA naar hier komt op 5oktober, maar dan is er nog geen unlocked versie daar uit…. Balen…

 • Wesley Fabry

  24 september 2012 om 17:27

  @Timothy Zodra hij te koop is in de Online Apple Store deze via deze weg bestellen. Is vaak nog de snelste manier ;-) (Kan dus ook in België)

 • AVNSH

  25 september 2012 om 23:44

  Wat zal ik nou doen,
  of vrijdag vroeg rond 7u bij de Apple store staan en misschien toch meteen met een iPhone weggaan of bestellen en minimaal een week wachten?

 • michel

  26 september 2012 om 22:45

  Vind het een mooi toestel maar de verbeteringen zijn niet genoeg om mijn iPhone 4S in te ruilen voor een 5.Ik wacht wel op de iPhone 5S/6.

 • Richard

  28 september 2012 om 21:23

  Hoe kan het dat Apple de iPhone 5 in zijn store aanbiedt met een beperkte hardware garantietermijn van 1jr. terwijl de minimale wettelijke Europese garantietermijn 2 jaar is? #fail

 • Joel

  30 september 2012 om 18:36

  Even een vraagje:
  De iPad “3” 32GB was evenredig met de iPad “2” 16GB omwille van beter scherm etc. Is het bij de iPhone 5 ook zo, dat je daar rekening mee moet houden? Of is dat ongeveer hetzelfde? Ben nu in het bezit van de “iPhone 4 16GB”, Dus, wil de stap wel maken naar de “5” maar weet dus niet goed 16 of 32 GB. iemand raad?

  Mvg. joel

 • jeffrey

  6 oktober 2012 om 22:57

  het is een mooi toestel ik heb ook aardig wat geld uitgegeven om hem zo snel mogeklijk te hebben voor de heb, maar ik heb hem weer verkocht! maar de 4s is voor mij voorlopig nog even voldoende. mijn mening van de 5:

  -achterkant krast en deukt net als bij de eerste iphone
  -hij is langer wat soms toch wel irrietant is
  -apps nog geen volledig scherm
  -naar mijn idee is het nieuwe scherm nog niet vrij van foutjes
  zo kon ik mijn foto’s tot 3 keer toe pas helder zien nadat ik hem opnieuw opstarten
  -aan de zwarte iphone moet je helemaal niet beginnen hier zit gewoon lak op en dat krast snel, kan je vergelijken met auto lak

  1 voordeel:
  -als je scherm kapot is is het eenvoudig te repareren net als de 3g en 3gs

 • wim

  7 oktober 2012 om 23:13

  Wanneer komt ie dan in Spanje uit ik woon in Alicante.

 • Marc

  14 oktober 2012 om 20:04

  heb veel problem met de apps nog ?? Wifi

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!