27 mei 2010

Welke iPad kan ik het beste kiezen?

De Europese introductie staat voor de deur, vanaf morgen 08:00 is de iPad officieel te koop in onder andere Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië. In Juli zal Nederland en België aan de beurt komen.

Via de email en het contactformulier krijg ik veel vragen van bezoekers die mij vragen welke iPad ze het beste kunnen kopen. Natuurlijk is dat heel erg afhankelijk van wat je er mee wilt gaan doen.

Hieronder vind je mijn bevindingen van 2 maanden intensief iPad gebruik. Waarbij de nadruk ligt op de verschillende iPad varianten.

3G of WiFi versie?

Ik sleep mijn iPad niet overal mee naartoe vaak ligt hij gewoon thuis in de woonkamer. In tegenstelling tot een iPhone stop je een iPad niet in je broek- of jaszak daar is hij simpelweg te groot en te zwaar voor. Wanneer je hem toch meeneemt moet je goed opletten, een iPad trekt op dit moment nog erg veel aandacht van veel aardige mensen maar ook bij mensen met andere bedoelingen.

Door het bovenstaande is eigenlijk in mijn geval deze vraag al beantwoord. Omdat de iPad meestal thuis ligt heeft het voor mij geen zin om te kiezen voor de 3G variant. Neem je hem mee op vakantie dan heeft het hotel vaak WiFi, dit is in het buitenland vaak gratis of stukken goedkoper dan de data-roaming kosten die een mobiele provider in rekening brengt. Wanneer je de iPad zakelijk gaat gebruiken of veel met het openbaar vervoer reist dan is het waarschijnlijk wel handig om voor de 3G variant te kiezen. Hiermee ben je net zoals op de iPhone altijd online met alle comfort die dit met zich mee brengt.

Wanneer je beschikt over het standaard iPhone T-Mobile abonnement dan kan je bij T-Mobile een tweede SIM aanvragen en na wat knipwerk kan je deze gebruiken in de iPad 3G. Dit klinkt mooi maar er zit ook een nadeel aan. De tweede kaart is namelijk een ‘slave’-kaart. Je kan deze pas gebruiken wanneer de originele ‘master’-kaart is uitgeschakeld bijvoorbeeld door de Vliegtuigmodus op je iPhone te activeren.

16, 32 of 64GB versie?

De door mij uit de Verenigde Staten geïmporteerde iPad is voorzien van 64GB geheugen. Ik heb voor de 64GB versie gekozen omdat ik verwachte dat deze niet snel uitverkocht zou zijn en de iPad zo snel mogelijk in Nederland wilde hebben.

Native iPad apps nemen over het algemeen veel meer geheugen in beslag dan de iPhone versies. Het spel Tetris van Electronic Arts neemt bijvoorbeeld op de iPhone 9.2MB in beslag en de iPad versie gebruikt een slordige 30.8MB. Naar mijn mening is 16GB voor een iPad aan de krappe kant, natuurlijk is dit ook afhankelijk van de hoeveelheid overige media zoals muziek, foto’s en video’s die je synchroniseert met behulp van iTunes. Persoonlijk heb ik nog 48GB over op mijn iPad dus de 32GB versie had waarschijnlijk een betere keuze geweest.Reacties


 • wibo53

  27 mei 2010 om 8:51

  waardevolle observaties! Dank.

 • Jurgen

  27 mei 2010 om 9:53

  Bedankt, duidelijk! daar hebben we tenminste iets aan!

 • Guus

  27 mei 2010 om 9:57

  Inderdaad, je slaat de spijker op zijn kom met het stukje over 3G(of WIFI versie).
  Na een aantal weken met de iPad gespeeld te hebben mis ik de 3G totaal niet.
  Alleen in uitzonderlijke gevallen is een 3G versie te verkiezen boven de WIFI only.

  16GB is absoluut aan de krappe kant voor een content machine als de iPad.
  32GB lijkt mij de beste keus voor veel mensen, 64GB alleen wanneer je (veel) HD films gaat kijken op je iPad.
  FYI: een 4.6GB 720P MKV (van een speelfilm) omgezet naar een iPad format is ongeveer 2GB.

 • mark

  27 mei 2010 om 10:06

  Ikzelf heb gekozen voor de 32Gb versie en werk er nu zo’n 4-5 weken tot alle tevredenheid mee.

  3G is voor mij niet van belang,want ik kan onderweg bij vrijwel iedere coffeeshop gebruikmaken van gratis wireless. Ook is het zo dat wanneer ik internet nodig heb, dit van belang is voor grotere bestanden. Wifi verslaat 3G dan in snelheid.

  Omdat je regelmatig bij je home cmputer bent is 32Gb meer dan genoeg, want je kunt de belangrijke bestanden syncen thuis. Verder heb ik dropbox dat mij nog eens zo’n 15GB extra opslag geeft in de cloud, dat ik onderweg nog eens kan oppakken.

  Ik kan iedereen een iPad aanraden. Het is fantastisch om mee te werken, je hebt minder mee te zeulen en het bespaart je ook nog eens geld, want je hoeft geen dure MBP aan te schaffen.

  Als ik dan ook nu mijn MBP zou moeten vervangen, dan zou ik opteren voor een iMac, want de MBP gast amper nog de deur uit.

  Tot slot, ik heb net een handige app gedownload voor allerlei formaten films te kijken. Dat kun je via die app op zo’n manier doen, dat je de film niet eens op je iPad heoft op te slaan.

 • Erik

  27 mei 2010 om 10:29

  Ik heb sinds een kleine 4 weken de 64GB/3G iPad en ben er zeer tevreden mee. Ook mijn iPad staat niet vol en een 32GB versie zou hebben volstaan. Alleen heb ik gekozen voor de 64GB omdat ik niet weet wat er allemaal nog voor mooie toepassingen verzonnen worden de komende tijd.
  Mijn 3G werkt uitstekend. Als ik thuis ben heb ik hem uit staan, maar onderweg gaat hij aan. Mijn (bijgeknipte) SIM van T-Mobile werkt echter altijd en ik heb niet de indruk dat hij in slave mode werkt. Mijn iPhone (met dezelfde SIM) hoeft dan ook niet uit als ik de iPad buitenshuis gebruik.
  Alles bij elkaar ben ik uitermate tevreden met deze combinatie, zowel thuis op de bank als onderweg.

 • rennified

  27 mei 2010 om 10:58

  Goede review, mijn WiFi iPad ligt ook meestal thuis, maar bij 1 klant heb ik geen toegang tot webmail en daardoor neem ik sinds deze week mijn iPad mee. Ik heb voor €80,- een Huawei E5830 WiFi/3G routerje via eBay gekocht en een Vodafone prepaid data simmetje (4,99) . . . werkt fantastisch met prepaid bundeltjes en is voor wanneer je het nét nodig hebt een hele fijne mobiele oplossing :-)

 • Daniel Karo

  27 mei 2010 om 11:09

  Richard, je hebt weer een leuk artikel gepost. De reacties zijn ook uitermate behulpzaam.

  Aangezien ik voor het luisteren van muziek onderweg mijn iPhone gebruik, lijkt de 32GB iPad voor mij meer dan voldoende. Een enkele film, TV show episodes/video podcasts, iBooks en apps nemen immers niet zoveel ruimte in beslag.

  Ik ben er echter nog niet uit of ik nu wel of niet voor een 3G versie ga. Mijn plan is om de iPad, onderweg naar kantoor, in de trein te gebruiken om mijn RSS feeds te lezen. Dit lijkt me immers een stuk fijner dan op het kleine (maar desalniettemin erg mooie) iPhone scherm.
  Thuis heb ik een T-Mobile SIM kaart liggen met een data abonnement dat ik niet gebruik dus misschien dat het in mijn geval wel handig is om die 100-120 euro meerprijs neer te leggen voor een 3G versie…

 • Jurgen

  27 mei 2010 om 11:13

  Hij komt toch morgen uit? De 28ste.

 • Daniel Karo

  27 mei 2010 om 11:51

  @Jurgen Morgen komt de iPad in een aantal Europese landen uit. Helaas nog niet in NL. Dat zal waarschijnlijk pas in July zijn…

 • Johan

  27 mei 2010 om 17:07

  Ik heb al een sim verknipt iemand al wel succes gehad? KPN zijn ze nog aan het testen, advies van KPN blijven bellen. Van de week in de T-Mobile winkel geweest, kaartje, wachten, nee is ons niks van bekend wij weten nog van niks, hoofdkantoor bellen. Hoofdkantoor gebeld, nee hoor moet u in de winkels zijn, heb er ergens een mailing over gezien…. Iemand misschien wel goede ervaringen tot nu toe?

 • Liesbeth

  27 mei 2010 om 19:01

  De 3G heeft ook GPS aan boord en de WiFi-versie niet. Lijkt me toch ook een overweging die je mee zou moeten nemen.

 • MarcoS

  27 mei 2010 om 19:40

  In combinatie met een 3G iPhone met jailbreak en MyWi heb je geen geknip en geen 3G versie nodig. Daarnaast heb ik bewust gekozen voor de 16gb versie en dat is voor mij ruim voldoende. Video content stream ik via AirVideo of StreamToMe. Tv via EyeTv. Muziek heb ik altijd bij de hand met iCarRadio die via BackGrounder na jailbreak op achtergrond draait. Samen met 3 complete speelfilms, 1200 foto’s, 943 ebooks, 12,5 uur muziek en 140 apps heb ik nog steeds 4gb over…

 • syltheboy

  27 mei 2010 om 20:25

  Zelf ben ik voorlopig niet van plan een iPad aan te schaffen. Als ik er dan toch eentje aanschaf, dan wil ik minimaal 32 GB aan opslag. Dit omdat ik op m’n iTouch al boven de 16 GB zit. Ik heb wel 32 GB aan opslag en ik heb nog ongeveer 40% vrij.

 • max

  28 mei 2010 om 10:27

  Nog een leuk tipje: Ik zit veel in hotels in Duitsland en en regelmatig tref ik daar enkel een netwerkkabel en geen wifi. Ik zet dan vaak mijn MBP op internetdeling en met mijn airport creëer ik dan mijn eigen draadloos netwerkje zodat ik met de ipad lekker in bed kan internetten.

  Ik heb ook nog een Rokland externe antenne voor een groter wifi bereik. Als ik deze gebruik kan ik het draadloze netwerk dat ik daarmee oppik weer via de airport sharen met de ipad.

 • Reinierr94

  29 mei 2010 om 18:49

  Thanx Richard, weer erg handig artikel.
  Zelf ga ik denk ik een 32GB met 3G kopen. Het 3G model kies ik bewust voor, aangezien ik geen iPhone heb maar een iPod touch. 3G en GPS mis ik erg veel, en dus lijkt de iPad 3G me een ideale oplossing. Voor navigatie in buitenland lijkt MotionX GPS HD me ideaal, een aanrader voor alle iPad gebruikers: kaarten offline opslaan, dus met een 3G iPad geen hoge datakosten. Ik denk niet dat je een iPad echt heel veel voor muziek gebruikt, je neemt hem tenslotte minder snel mee dan je iPhone of iPod. Films daarentegen wel meer, maar daarvoor zal 32GB wel genoeg zijn. Mijn iPod van 8GB staat helemaal vol met muziek alleen, dus dat hoeft maar voor een klein deel op mn iPad dan.

 • Hans

  30 mei 2010 om 5:22

  Ideetje:

  Als je idd Huawei MiFi gebruikt: 2nd SIM in slave mode iPhone in Flight mode – Forward your iphone T-Mobile number to your Dutch skype To-go number, install and login on Skype on your iPad, voila: iPad with 3G internet at no extra cost and your still reachable on your normal iPhone number at minimum extra cost )))

  Cheers,

  Hans B

 • milan

  4 juli 2010 om 22:14

  Ik heb een vraagje,

  ik ben van plan om deze zomer in new york de nieuwe ipad te kopen.
  maar heb ik dan genoeg aan 16 gb?
  op mijn ipod heb ik ook maar 600 nummers muziek en 3 a 4 films erop staan.
  en een stuk of 30 apps.
  heb ik dan genoeg aan 16 GB?

  greetz

  Milan

 • Harry Wessels

  14 september 2010 om 12:19

  Wat heb ik nodig om thuis te internetten met de ipad, ik heb nu een internet verbinding via Ziggo in combinatie met mijn IMac pc. Moet ik extra dingen aanschaffen of abonnementen nemen??

  groet, Harry Wessels

 • GJ

  9 januari 2011 om 15:10

  Beste,

  Ik heb een vraag mbt webmail via de ipad. Er wordt gebruik gemaakt van Safarie en ga het internet op via t-mobile. Ik kan wel webmail.domeinnaam.nl maar zodra ik de gebruikersnaam + ww invul krijg ik de melding dat het inloggen is mislukt. Op een andere pc gaat het inloggen wel gewoon.

  Weet iemand misschien wat ik waar moet instellen?

  Alvast bedankt voor de hulp
  GJ

 • Jeroen

  22 januari 2011 om 0:35

  Ik heb vandaag een iPad 3G 32gb besteld met een Vodafone abonement erbij. Toen ik er over nadacht welke opslagcapaciteit ik wilde kwam ik ook tot de conclusie dat wanneer je aardig wat apps en media op je iPad of iPhone zet deze zo vol staat.
  Op mijn 3GS 16gb heb ik bijv. TomTom West Europa. Als ik die op de 8gb versie zou hebben plus alle andere apps en media dan had ik apps en media moeten deleten. De 16gb iPad zal voor de meeste mensen die een iPad willen kopen niet volstaan. Tenzij je hem gebruikt voor het simpele surf werk en nieuws lezen op nieuws apps.

 • Apple king

  29 maart 2012 om 12:23

  Ik wil graag een Ipad3 hebben, ik ga binnenkort naar Canada op vakantie en wil dus daar eentje kopen.

  Ik wil graag weten of ik BTW/invoerrechten moet betalen voor een Ipad3 bij het invoeren van zo’n buitenlandse Ipad.

  Op verschillende forums heb ik gelezen dat het product hier minder dan €430 of lager ex BTW moet kosten, dan kan je kosteloos een Ipad het land invoeren.
  De Ipad3 kost in Canada $519, omgerekend is dat (prijs vandaag29-03-2012) €390 inclusief BTW! ex BTW is dat €315! Dat is dus lager dan de €430!

  Kan ik ervan uitgaan dat ik geen invoerrechten/BTW hoef te betalen op Schiphol?

 • nena

  2 mei 2014 om 12:07

  heey
  ik wil ook ipad kopen maar welke moet ik kopen 2 of 3 of 4?
  ik ben 14 jaar.
  en heb ik dan genoeg aan 16 gb

 • Wesley Fabry

  2 mei 2014 om 12:15

  He nena, het beste kan je kiezen voor een iPad Air 16GB of een iPad Mini 16GB als je niet teveel geld wilt betalen, daarnaast kun je ook een 32GB versie kopen als het budget het toelaat. Je kan inderdaad meer kwijt op deze iPads zoals films en muziek.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!