1 maart 2011

Workarounds voor Final Cut express

Wanneer je Final Cut express voor grotere projecten gebruikt, loop je tegen flink wat bugs en eigenaardigheden op.

Ondanks verschillende zaken in Premiere beter zijn opgelost, vervaagt Premiere bij de stabiliteit en snelheid van Final Cut. Daarbij is een licentie Final Cut express een factor 5 goedkoper dan Premiere. Final Cut laat echter op audio gebied flink wat steken vallen. Dennis Schraven heeft een aantal workarounds beschreven voor de meest voorkomende problemen.

• Spontaan fluctuerend geluidsniveau in audio clip
Probleem: Soms fluctueert een audio clip flink in volume (de originele file is wel goed), terwijl het volume een constante rechte lijn is in de (audio) tijdlijn. Geen idee hoe het kan of komt, misschien heeft is kopiëren/plakken tussen sequences een oorzaak.

Oplossing: Het enige dat helpt is de geluidsfile opnieuw in de tijdlijn slepen en opnieuw uit te renderen (wanneer nodig).

• Geluids-keyframes niet in stappen maar ineens
Probleem: Soms werkt het zetten van keyframes en de geleidelijke volumewijziging spontaan niet meer. Het volume is ineens hard of zacht (en gaat niet in stappen)

Oplossing: Het enige dat helpt is de file opnieuw in de tijdlijn slepen en opnieuw uit te renderen (wanneer nodig).

• Delete verschuift delen van de tijdlijn
Probleem: Als clips verwijderd worden, verschuiven gedeeltes van de tijdlijn, maar niet alles.
Dit zorgt voor onnodig extra werk.

Oplossing: Je clip achter de laatste clip slepen en alsnog verwijderen. In Premiere is dit beter opgelost.

• Soms rendert Final Cut niet alles
Probleem: Final Cut rendert soms niet alles

Oplossing: Er is een Render Both (appeltje-R) en een Render All (ALT-R). Je zou denken dat in de huidige sequence hetzelfde doet, maar dat is niet het geval: soms werkt de een, soms werkt de ander. Soms werkt geen van beiden, dan moet je het uit-te-renderen naar het einde van de tijdlijn slepen (achter laatste clip) en dan uit te renderen. Lukt dat ook niet (wat regelmatig voorkomt), dan moet je je werk opnieuw doen en stap voor stap renderen.

• Video out device wordt niet herkend (extern beeldscherm of camera)
Probleem: Als je externe scherm of camera uit stond wanneer je Final Cut opstartte worden deze niet herkend. Je kunt ze niet selecteren via ‘View->Video Out’

Oplossing: ALT-F12 ververst je externe video devices, zoals camera en extra monitor. Nu kun je ze wel selecteren.

• Fantoomgeluid: verwijderd geluidsspoor in subsequence geeft toch geluid
Probleem: Soms als je in een subsequence een audio track hebt verwijderd en je gebruikt deze subsequence in een andere sequence, blijf je het verwijderde geluid horen, OOK zit het geluid in je geexporteerde MOV file. Het opnieuw uitrenderen heeft geen zin.

Oplossing: TELKENS wanneer je een audio clip verwijderd van de tijdlijn in de subsequence, moet je deze achter de laatste clip slepen. Sla je project op (voor het geval het niet werkt). Renderen. Delete geluid. Renderen. Soms helpt het ook om de in de subsequence alle clips te selecteren (cmd⌘-A), kopiëren (cmd⌘-C), verwijderen, renderen, plakken (cmd⌘-V). Je fantoom geluid lijkt weg, maar het is me ook al eens gebeurd dat ik het fantoomgeluid na een uurtje weer terug had. Een andere oplossing is de hele boel te kopiëren en te plakken in een nieuwe sequence.

• Soms een insert /soms een overwrite bij slepen van Viewer naar tijdlijn
Probleem: Wanneer je een clip van de Viewer naar de tijdlijn sleept wordt soms alles naar rechts verschoven en soms niet. Dit lijkt niet consistent.

Oplossing: Dit een simpel weetje, en wel degelijk consistent. Elke track op de tijdlijn heeft een horizontale lijn, een soort ribbel.
Wanneer je boven de ribbel sleept, doe je een insert (clips verschuiven naar rechts) onder de ribbel, doe je een overwrite (clips blijven staan)

• Snel zoeken naar clips en effecten
Probleem: Bij veel clips in de browser raak je het overzicht al snel kwijt. Het zou reuze handig zijn om (net zoals in Premiere) te kunnen zoeken naar effecten en clips

Oplossing: Een halve oplossing kan zijn: de meest gebruikte effecten naar de ‘Favorites’ map te slepen. Dit scheelt veel zoekwerk.
In Premiere is dit wel mogelijk.

• Gerenderde (ingekorte) mp3 verlengen
Probleem: Wanneer je een mp3 onder video clips gesleept hebt, vervolgens ingekort, dan renderd, kun je deze niet meer verlengen. Final Cut geeft aan dat deze gerenderd moet worden, maar dat doet Final Cut niet.

Oplossing: Mp3 in de tijdlijn verwijderen, hetbestand opnieuw in tijdlijn slepen, maar helemaal achter de laatste clip. Opnieuw renderen en terugslepen naar de goede positie.

Dennis bedankt voor je bijdrage!


Reacties


  • bruno burger

    1 maart 2011 om 15:20

    En voor meer educatie en workarounds die werkelijk zinvol zijn:
    http://www.lynda.com/

Een reactie toevoegen: