16 november 2014

YosemiteOS X: Nederlandse teksten dicteren (Siri)

Siri logo iOS

Wist je dat je eenvoudig teksten kunt dicteren in OS X en deze dan kunt opstellen zonder één letter te typen? Dicteren werkt vanaf OS X Yosemite.

Dankzij deze functie is het mogelijk tekst in te voeren in OS X met behulp van spraaktechnologie. Dicteren werkt overal op je Mac waar tekstinvoer kan worden ingegeven, bijvoorbeeld in Safari, Mail, Teksteditor maar ook in alle overige standaard OS X applicaties en ook in die van derden.

Om het dicteren te kunnen gebruiken dien je eerst de Dicteer functie te activeren, dit kun je doen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Dicteren en spraak ▸ Zet hier de optie 'dicteren' aan. Vanaf macOS Sierra kun je de optie inschakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord ▸ Dicteren. Schakel ook de optie 'Gebruik verbeterd dicteren' in. Selecteer bij 'Taal' de optie 'Voeg taal toe' en kies hier voor Nederlands. Onmiddellijk gaat OS X het pakket downloaden en installeren.

dicteren nederlands

Om de functie te testen kun je het beste een notitie openen en klik met de muisaanwijzer op het tekstveld in een notitie. Druk tweemaal op de fn-toets van je toetsenbord om de dicteerfunctie te activeren. Deze is actief door de microfoon die via het pop-up venster wordt weergeven.

Dicteren maakt gebruik van de ingebouwde microfoon en start onmiddellijk met analyseren en schrijven zodra er geluid en woorden worden waargenomen. OS X zet de gesproken taal om in tekst, echter blijkt uit ervaring dat dit nog niet vlekkeloos verloopt en regelmatig fouten worden gemaakt.

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


 • jan.vandesande

  16 november 2014 om 17:44

  Ik heb OSX Yosemite en kan via de App Store FaceTime niet downloaden. Gemeld wordt dat de versies van FaceTime niet past op de OSX.

  Wat moet ik hieraan doen?

  Groet Jan

 • Kor

  16 november 2014 om 21:52

  FaceTime wordt al meegeleverd met Yosemite, kijk maar in de programma map.

 • Ad

  17 november 2014 om 15:11

  Wat SIRI betreft verwacht ook niet dat deze dienst ooit in het Nederlands komt, wat Apple betreft zijn wij altijd de allerlaatste in de rij.
  Ook volgend jaar weer de mededeling, helaas heeft SIRI nog geen Nederlands geleerd.
  Mark my words.

 • Henk

  13 december 2014 om 23:56

  Hallo wesly,

  Allereerst bedankt voor alle info over alles.

  Wat ik mis, en ook op alle internationale sites die ik nazoek is waarom er binnen dicteren geen correctiemogelijkheden zijn. Zoals bijvoorbeeld delete last word or scratch last sentence. Waarom kan dit niet met een spraakcommando. Dicteren doet het best goed, maar met spraakcorrectie zou het nog optimaler kunnen.

  Misschien waard om een keer te onderzoeken .

  Henk

 • Jan Paulus

  26 juni 2017 om 13:12

  In https://www.youtube.com/watch?v=jCUQPme-f8I wordt verteld op welke wijze je opgenomen tekst met behulp van de Dicteerfunctie op MacBook kunt weergeven in een tekstdocument. Bestaan er voor de daar gebruikte applicaties Nederlandstalige tegenhangers? Is daar een gebruiksinstructie voor te maken?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!