19 november 2014

Yosemite: Safari tabbladen afsluiten via de Activiteitenweergave applicatie

Wanneer je gebruik maakt van Safari dan kan het wel eens voorkomen dat een website met veel flash of andere interactieve componenten zich misdraagt. Het venster waarin de pagina actief zal dan niet meer reageren en in sommige gevallen kan een ronddraaiende strandbal verschijnen.

In de meeste gevallen zal dit verder geen problemen opleveren want je kunt het tabblad sluiten in Safari, zonder dat dit invloed heeft op de overige openstaande Safari vensters. Safari opent namelijk ieder tabblad als een separaat proces (sandbox).

Mocht het tabblad niet worden afgesloten dan kun je hiervoor terecht in de Activiteiten applicatie die standaard aanwezig is in OS X. In deze applicatie zie je een overzicht van alle processen die actief zijn op je Mac en dus ook de Safari processen (tabbladen).

In de voorgaande versies van OS X en Safari werden alleen process id's weergegeven in het activiteitenweergave venster. In Safari 8.0 onder OS X Yosemite zijn deze process id's vervangen door de URL die is geopend in het tabblad. Hierdoor kun je een website die zich misdraagt heel eenvoudig terugvinden.

Schermafbeelding 2014-11-18 om 15.02.14

Je kunt rechtsboven (1) in het venster 'safari' type om alleen de Safari processen weer te geven. Selecteer in het venster de url (2) die je wilt afsluiten, klik hierna op 'Stop proces' knop linksboven (3) in het venster. Na het klikken op de knop wordt het tabblad direct in Safari afgesloten.

Je kunt de Activiteiten applicatie ook gebruiken om te kijken of een bepaalde website veel resources van je Mac vraagt en deze hierdoor vertraagd. CPU en geheugen gebruik kun je direct in het activiteiten venster terugvinden.Reacties


Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!