1 april 2014

1 april grappen voor Mac en iOS gebruikers

1staprilHet is vandaag 1 April, de dag dat Apple werd opgericht in 1976. Maar het is natuurlijk ook de dag om iemand voor de gek te houden. Je kunt een Mac gebruiker pesten door zijn Mac te verstoppen maar je kunt ook OS X zelf het vuile werk laten doen.

1. De functie van de speciale toetsen omwisselen

De mogelijkheid om de functies van de special toetsen control^, cmd⌘ en option⌥ te wijzigen is een optie die bij maar weinig OS X gebruikers bekend is, hierdoor is deze uitermate geschikt voor 1 April.

Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toestenbord, selecteer het tabblad 'Toestenbord' en klik op de knop 'Speciale toesten…'. In het nieuwe venster wat nu verschijnt krijg je mogelijkheid om de functies om te wisselen of helemaal uit te schakelen 'Geen taak'. Het leukste effect is natuurlijk de functies van de toetsen control^, cmd⌘ en option⌥ om te wisselen.

Schermafbeelding 2013-03-29 om 14.31.07

2. Schermafdruk als achtergrond instellen (OS X & iOS)

Een leuke onschuldige 1 April grap is het maken van een schermafdruk en deze hierna instellen als achtergrond. De gebruiker van de Mac of iDevice zal op een bepaald moment niet meer weten wat de originele icons zijn. Op een Mac is het effect nog leuker als je een aantal vensters opent voordat je de schermafdruk maakt.

Onder OS X maak je een schermafdruk met de toetscombinatie:
cmd⌘ + shift⇧ +3, de schermafdruk zal hierna direct verschijnen op het bureaublad. Klik op het bestand met de secundaire muisknop en selecteer de optie 'Stel bureaubladafbeelding in' om deze in te stellen als achtergrond.

Onder iOS kan je een schermafdruk maken door de thuisknop + aan/uit knop tegelijkertijd in te drukken. De schermafdruk zal hierna in de Fotorol app verschijnen. Selecteer deze en tap op de 'deel'-knop en selecteer de optie: 'Gebruik als achtergrond'.

3. Keer de kleuren om

In iOS en OS X is het mogelijk om de kleuren om te keren van iOS. Dit wil zeggen dat het scherm de kleur automatisch aanpast naar zijn tegenovergestelde, bijvoorbeeld wit wordt zwart. Deze optie kun je voor iOS activeren via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid ▸ Keer kleuren om. Voor OS X kun je deze optie raadplegen met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + F5 en selecteer vervolgens de optie ‘Keer beeldschermkleuren om’.

keerkleurenom

Het effect is alleen zichtbaar op een iOS scherm, test het daarom zelf

4. Uitschakelen op een bepaald tijdstip

Via OS X Terminal is het mogelijk om een Mac af te sluiten op een bepaald tijdstip. Je kunt hierdoor op 1 April ieder uur (of een willekeurig tijdstip) de Mac automatisch afsluiten, iets wat heel erg frusterend kan zijn!

sudo pmset schedule shutdown "04/01/2014 19:00:00"

5. iOS apps

In de iOS app store zijn tientallen apps beschikbaar voor een geslaagde 1 april grap, deze kun je hier terugvinden in de iOS App Store.Reacties


  • rob roodselaar

    1 april 2014 om 13:54

    Die van de “kleuren omkeren” is een hele simpele, onschuldige, maar leuke grap.Mijn vrouw trapte er op haar iPad vol in !Bedankt voor de tip !

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!