1 november 2009

10.6: Het gebruik van Rosetta blokkeren

PPC

Wanneer je gebruik wilt maken van applicaties die zijn geschreven op de oude PPC (PowerPC) processor architectuur dan dien je onder OS X Snow Leopard eerst Rosetta te installeren. Rosetta is een soort van emulatie die er voor zorgt dat je PPC programma's kunnen worden uitgevoerd op een Mac met Intel processor.

Rosetta kan je terugvinden op de Snow Leopard installatie DVD in de map "Optionele software". Door "Optional Installs" in deze map te starten krijg je de mogelijkheid om Rosetta te installeren.

Natuurlijk kan het zo zijn dat Rosetta maar tijdelijk nodig is omdat de ontwikkelaar van een applicatie nog geen native Intel applicatie heeft uitgebracht. Of wanneer je bijvoorbeeld Microsoft Office 2008 wilt installeren onder Snow Leopard, de installer van Office 2008 werkt namelijk alleen op PPC.

Als Rosetta op een bepaald moment overbodig is kan je door het onderstaande Terminal commando voorkomen dat Rosetta door een PPC Applicatie wordt aangesproken en hierdoor onnodig resources van je Mac gebruikt.

Blokkeren gebruik Rosetta:

sudo sysctl -w kern.exec.archhandler.powerpc=/usr/libexec/oah/RosettaNonGrata

Het gebruik van Rosetta schakel je opnieuw in met het commando:

sudo sysctl -w kern.exec.archhandler.powerpc=/usr/libexec/oah/translate

Olaf bedankt voor de tip!Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: