1 november 2009

OS X: Iconen in de Dock locken

dock-png

Zoals iedereen wel weet is het mogelijk om applicaties uit de dock te verwijderen door deze er simpelweg uit te slepen. Tevens bied de Dock je de mogelijkheid om de iconen van plaats wijzigen. Nu kan het voorkomen dat je niet wilt dat er applicaties worden verwijderd of verplaatst worden in je Dock.

Doormiddel van het onderstaande Terminal commando kan je de Dock "locken", in de "lock-state" kan er niets meer worden toegevoegd, verwijderd of worden verplaatst. Dit is een handige optie als er bijvoorbeeld meerdere mensen gebruiken van de Mac of als deze staat opgesteld in een openbare ruimte.

Open een Terminal sessie en voer het onderstaande commando uit:

defaults write com.apple.dock contents-immutable -bool true
killall Dock

Je kunt de "lock-state" van de Dock weer ongedaan met het commando:

defaults write com.apple.dock contents-immutable -bool false
killall DockReacties


 • Mathijs

  1 november 2009 om 12:41

  Is er trouwens ook een manier om je FINDER menu (linker kolom) te locken! Het gebeurt me te vaak dat ik bijvoorbeeld die eruit sleep per ongeluk.

  Gr. Mathijs

 • Koen

  1 november 2009 om 16:54

  @Mathijs, bij mij staat finder standaard vast.. welke OS gebruik je?

 • Mathijs

  1 november 2009 om 19:05

  @Koen, versie OS maakt niet uit, het is het navigatiekolum. Zie hier:
  http://img.skitch.com/20091101-j2uhtp2yum7fn8tex1852xt51h.jpg

 • max

  2 november 2009 om 22:38

  ik heb een macbook en ik draai snow leopard, maar hoe ik krijg de hoofdschijf /macnithos HD icoon(snelkoppeling) op mijn bureaublad?? ik had hiervoor een mac mini en daar stont hij er wel op standaard ik heb alles geprobeerd slepen/ kopieren-plaken maar niks kan.
  iemand antwoord???

  groet max

 • Mathijs

  3 november 2009 om 20:15

  @max:

  Finder / Voorkeuren.

  http://img.skitch.com/20091103-mn1w7488sxfeeaq3uhjcnf3q2h.jpg

 • Obi

  29 oktober 2010 om 19:50

  @ Mathijs

  Jeetje, die zocht ik al lang! THX!

 • Obi

  29 oktober 2010 om 19:53

  ’t werkt bij mijn niet. Al ingevoerd bij de terminal en killall Dock gedaan en toen restartte de dock, ik krijg ze er niet uit!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!