31 oktober 2009

Zorgvuldig omgaan met de batterij van je MacBook

2 min leestijd

batterij

Als je zorgvuldig met je MacBook omgaat, kun je de gebruiksduur en de levensduur van de batterij heel eenvoudig maximaliseren. Het belangrijkste is dat je je MacBook alleen gebruikt binnen een temperatuurbereik van 10 tot 35º C. Hoe dichter de temperatuur bij de 22° C ligt (gemiddelde kamertemperatuur), hoe beter het is. Het funest voor een batterij om bijvoorbeeld vol in de zon en bij hoge temperaturen gebruikt te worden.

Laad de batterij van je MacBook volledig op wanneer je deze voor de eerste keer op het stroomnet aansluit, en zorg er voor dat alle beschikbare Software-update's geïnstalleerd worden. Apple brengt regelmatig nieuwe updates uit die soms ook de prestaties van de batterij verbeteren.

Voor een goed onderhoud van de batterij in je MacBook is het belangrijk dat de elektronen in de batterij regelmatig in beweging zijn. Dat wil echter niet zeggen dat je de stekker van de MacBook adapter permanent in het stopcontact moet laten zitten. Veel beter is het om je MacBook bijvoorbeeld overdag te gebruiken op batterij spanning en hem vervolgens 's avonds op te laden. Op die manier blijft de batterij in een goede conditie. Wanneer je je MacBook meestal gebruikt aangesloten op het stroomnet dan is het aan te raden om de batterij minimaal één keer per maand volledig te ontladen en weer op te laden.

Ben je van plan om je MacBook langer dan zes maanden niet te gebruiken, dan kun je de batterij het best tot 50% van de volledige capaciteit opladen en vervolgens opbergen. Als je een batterij voor langere tijd in volledig ontladen toestand opslaat, kan er een chemisch proces optreden waardoor je de batterij daarna niet meer kunt opladen. Als je een batterij daarentegen voor lange tijd volledig geladen opslaat, kan er capaciteitsverlies optreden. Daardoor neemt de gebruiksduur van de batterij af.

Meer informatie over het gebruik van je MacBook batterij kan je terugvinden op de onderstaande Apple support pagina:

(bron:) http://www.apple.com/nl/batteries/notebooks.html

mw09

Dit artikel is verouderd, klik hier voor een recentere uitleg voor deze functie

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt14/07/2019 09:11
Categorie
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  21 reacties

Reacties

  • Maar wat nou als je een 24″ LED cinema display hebt staan? Die werkt alleen als je laat voeden via de driedelig kabel van de display en het oplaadkabeltje wat daar uit ontspringt op de MBP aansluit.

    Beantwoorden
  • For several years Apple sells its laptops with factory/design faults in its batteries. I speak from my own experience and Apple isn’t doing a thing about it. Just making more profit from its customers. It is a sad thing having to say our superior OSX is running in an inferior laptop. The Pro bit in the name is totally unjustified.
    Amateurism rules.

    Beantwoorden
  • Ook nog een goeie tip voor je batterij langer mee te laten gaan (als je veel met witte schermen werkt bv: Pages en een ppt ernaast of zo, als er vooral wit op je scherm is) ctrl + option + cmd + 8

    Dan zijn de pixels zwart en moet het scherm ze uitzetten in plaats van aan, minder verbruik dus.

    Beantwoorden
  • Na een uur van mijn studietijd te gebruiken voor het opzoeken van mijn vraag over mijn batterij heb ik het nog steeds niet gevonden, daarom zal ik hem hier stellen:

    Als mijn MacBook Pro volledig opgeladen is (groene lampje) en ik laat de oplader erin zitten, wat gebruikt hij dan, zijn batterij of werkt hij dan verder op kracht van mijn netstroom?

    Wat is hier het slimste om te doen? Eruit halen en verder werken op batterij of erin laten zitten als het kan?

    Bedankt alvast voor de hulp!

    Beantwoorden
  • De batterij van mijn witte macbook heeft het ook begeven, inmiddels is er een nieuwe macbook met een veel betere batterij, weet iemand of deze ook gaat passen?

    Beantwoorden
  • Sinds gisteren ben ik dan eindelijk eigenaar van een MacBook Pro…

    Echter zit ik een beetje met de vraag hoe ik mijn batterij het beste kan behandelen.

    Wat ik nu doe: gebruiken tot de batterij leeg is, opladen/gebruiken totdat het groene lampje op de oplader brand en hierna doorgaan totdat de batterij weer volledig leeg is, waarna het bovenstaande zich weer herhaald.

    Is dit de juiste manier voor mijn batterij?!

    Beantwoorden
  • @paul.

    Je macbookPro werkt langzamer als je de accu verwijderd. Er is een Apple Tech artikel waar dit in wordt besproken.

    Beantwoorden
  • Bij mij hangt mijn macbook pro gedurende de week aan de stroom en in het weekend neem ik hem mee naar school en hang ik hem pas weer aan de stroom als OS X dat aangeeft. Volgens mij komt dat op bovenstaande neer of niet?

    Beantwoorden
  • Vergeet niet dat er in een iBook een ander type accu zit dan in een Macbook!
    De iBook accu kon je het beste steeds helemaal leeg trekken. Met een Macbook acc kun je dit beter niet doen. Hang deze elke keer wanneer je de Macbook niet gebruikt gelijk weer aan de netspanning.

    (oja toch aan een nieuwe accu toe, kijk eens rond op Ebay, scheelt een hoop euro’s. Mijn originele accu uit Hong Kong houdt het beter uit dan de originele die in mijn Macbook Pro zat en koste de helft))

    Beantwoorden
  • @Jasper: Gebruik jij je MacBook nog aan de stroom wanneer je batterij bijvoorbeeld 60% is? Of alleen opladen wanneer de batterij < 25% is, volledig opladen, en de batterij weer gebruiken tot < 25%, volledig opladen, etc.?

    Beantwoorden
  • @Paul: ik heb gehoord dat je de “airflow” in je MacBook om zeep helpt door de batterij eruit te halen, en dat de Mac dan maar op één core wil werken.
    Af te raden dus.

    Ik heb mijn MacBook bijna 2 jaar en ik laad de batterij pas op als het icoontje van de batterij rood wordt (dus <25%). Zit nog op 100% health.

    Beantwoorden
  • Ik dacht dat het goed was om je batterij volledig op te laden, helemaal gebruiken tot je MacBook leegloopt en vervolgens weer helemaal op te laden. En eens in de maand je batterij kallibreren. Maar dit klopt dus niet zo? Ik snap dat de elektronen in de batterij regelmatig in beweging moeten zijn niet zo goed.

    Beantwoorden
  • Mijn MBP ontlaadde ik keurig 1 maal per maand, helaas is de batterij binnen 2 jaar alsnog geheel naar de fillistijnen. Vreemd genoeg doet mijn iBook G3 batterij die al heel wat jaartjes ouders is dan mijn MBP het beter. Een G3 batterij die soms maanden aan de prik hangt zonder dat ik er naar omkijk.
    Wat mij sterkt in het vermoeden dat er een structurele flaw zit in de MBP accu’s van de laatste jaren.

    Beantwoorden
  • Na één jaar en een maand was de batterij van mijn MBP ook om zeep, ik kon er max. 10-20 min zonder netstroom werken en vervolgens viel hij zonder waarschuwing uit. Ook ik liet mijn netstroom er bijna altijd in en dus waarschijnlijk was dat de oorzaak.
    In de apple store konden ze mij niet helpen omdat er geen garantie meer was op de batterij.
    Ook naar de hulplijn van Apple bellen haalde niets uit.
    Ik heb dus een nieuwe batterij moeten kopen en probeer nu regelmatig te werken volgens de methode van dit artikel ^^

    Beantwoorden
  • Een goede aanvulling op dit artikel zou de uitleg voor het kalibreren van je MacBook batterij zijn (of een verwijzing ernaar). Deze is terug te vinden op http://docs.info.apple.com/article.html?path=Mac/10.5/nl/9036.html . Herhaal deze stappen met enige regelmaat en verleng de levensduur van je batterij nog extra!

    Beantwoorden
  • Ik liet mijn kabel er altijd in, maar nu is mijn batterij verneukt van mn MBP early 08…
    En een nieuwe batt geven doet apple niet aan. ’s Nachts deed ik de netstroom er altijd af, maar alsnog is de batt al zijn kracht kwijt.

    Beantwoorden
  • @paul: Ik ben niet zeker of dat veel nut heeft, als de batterij volledig geladen is en de mac is op netstroom aangesloten dan wordt de batterij voor een minieme hoeveelheid ontladen en terug geladen op reguliere basis. Blijkbaar doet dat de gezondheid van de batterij goed. Of dat is toch wat ik gelezen heb :-)

    Beantwoorden
  • Wat ik zelf vaak doe: de batterij uit mijn MBP (2008) halen en op netstroom werken. Eens in de week de batterij er in om de electronen in beweging te houden. Na een jaar gaat mijn opgeladen accu nog 4 uur mee. Dit werkt natuurlijk vooral als je je laptop op netspanning aan kunt sluiten.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store