27 december 2009

10.6: Verbeterde knipsels

snow-3

Sommige verbeteringen in OS X 10.6 Snow Leopard kom je pas tegen wanneer gebruikt maakt van een bepaalde functionaliteit. Deze week maakte ik een knipsel aan en kwam er achter dat ook hieraan de nodige verbeteringen zijn toegevoegd.

Knipsels zijn stukken tekst die je uit een actief venster sleept naar je bureaublad. Deze knipsels kan je heel eenvoudig weer in tekst toevoegen door het knipsel er in te slepen. Programma's zoals teksteditor, Pages en MS Word ondersteunen deze optie. Je kan de knipsels ook slepen in een invoerveld binnen Safari en andere webbrowsers. Tot en met OS X 10.5 Leopard was dit dan ook het enige wat je met knipsels kon doen.

In OS X 10.6 Snow Leopard zijn daar kleine veranderingen ingekomen. Zo is in de miniatuurweergave (1) van een knipsel nu ook de tekst te herkennen en je kan met Quicklook (2) nu de inhoud van een knipsel bekijken.

De handigste verbetering is echter dan je nu ook uit de weergave (3) van een knipsel een stuk tekst kan selecteren (4). In de voorgaande OS X versies kon je alleen de gehele tekst selecteren.

Zoals bij bijna alle 10.6 native programma's is het vanaf nu ook mogelijk om met cmd ⌘ + muisklik op de titelbalk/bestandsnaam de locatie van het bestand binnen de mappen hiërarchie weer te geven.

Natuurlijk zijn dit allemaal geen schokkende verbeteringen maar ze toch wel heel erg handig als je vaak gebruik maakt van knipsels.

10-6-Knipsels

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


 • iPeter

  27 december 2009 om 10:22

  Quicklook in een tip voor beginners? Voorvertoning vinden ze sneller denk ik 

 • Eelke

  27 december 2009 om 15:47

  @iPeter:
  Hoezo? quicklook is niet meer dan de spatiebalk?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!