29 juli 2012

10.810.8: Documenten bewaren in iCloud

Dankzij documenten in iCloud kun je tekstdocumenten, PDF-bestanden en afbeeldingen bewaren in iCloud. Je kunt ze ook direct vanuit iCloud bewerken en automatisch opslaan.

Wanneer je een document nog niet hebt voorzien van een naam dan wordt deze automatisch opgeslagen in iCloud zodat je deze kunt aanpassen vanaf al je apparaten waarop je iCloud account actief is. Selecteer bij het opslaan van een bestand de locatie 'iCloud'.

Om bestanden te bekijken in iCloud ga je als volgt te werk. Open bijvoorbeeld teksteditor en selecteer de optie 'Open' in het Archief-menu. Wanneer iCloud is geïnstalleerd op je Mac ( ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ iCloud) krijg je de mogelijkheid om te kiezen tussen 'iCloud' en 'Op mijn Mac'

Wanneer je gebruik maakt van veel bestanden in iCloud dan kun je deze indelen in mappen zoals we dat kennen van iOS en Launchpad. Deze optie kun je terugvinden in de bewaar/open dialoogvensters in Teksteditor, de iWork applicaties en voorvertoning. Je kunt een bestand slepen op een ander bestand om een map aan te maken.

Er zijn twee verschillende soorten weergaves in iCloud namelijk: icoon en lijst weergave. De weergave kun je aanpassen met behulp van de speciale icons die in bovenstaande afbeeldingen worden aangegeven met het nummer 1.

Vanuit dit venster is het mogelijk om documenten te delen via Airdrop, berichten en mail, gebruik hiervoor de deel knop. Het beheer van de opslag in iCloud kun je raadplegen via:

 ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ iCloud ▸ Beheer...

Meer tips over iCloud kun je hier terugvinden.


Helaas! De bovenstaande app is helaas niet meer beschikbaar in de App StoreReacties


 • nico

  29 juli 2012 om 10:28

  Als je de documenten naar iCloud verplaatst, heb je dan wel nog steeds de versie functionaliteit van o.a. Pages? Of houdt iCloud geen versies bij? En kun je de bestanden dan wel nog in een timemachine backup meenemen? staan de bestanden ook ergens lokaal. Zo wel lastig zijn als je er alleen online bij kan want dan kun je zonder internet nooit je bestanden aanpassen

 • Tjeerd X.

  29 juli 2012 om 11:07

  @nico, versions werkt gewoon. Op de Mac in de Library (verstopt. press alt & go dan zie je die) staat een folder Mobile Documents. Daarin staan al je files die op iCloud staan, dus ja je hebt een local copy al is dit niet de bedoeling hoe het werkt.

  Kan zijn als je Nederlands gebruikt als taal dat de folders een andere naam hebben!

 • Richard

  29 juli 2012 om 13:53

  Er wordt gezegd:

  ”zodat je deze kunt aanpassen vanaf al je apparaten waarop je iCloud account actief is. ”

  Maar waar kan ik dan in godsnaam bijvoorbeeld een teksteditor bestand terugvinden op mijn iPhone?

 • nico

  29 juli 2012 om 17:19

  @tjeerd x, thanks. Ik snap dat het niet de bedoeling is maar vind het wel een veilig idee dat mocht er iets met iCloud gebeuren dat ik dan niet al mijn documenten kwijt ben ;- en bovendien is het ook wel fijn dat je wel gewoon offline kunt werken.

 • Tjeerd X.

  30 juli 2012 om 7:27

  @ Richard, Pages! Ook Keynote and Numbers werken prima icm iCloud.

 • Meg

  30 juli 2012 om 21:24

  @Tjeerd: Ik zit met dezelfde vraag en nog iets extra over opslaan in iCloud. Ik begrijp je antwoord aan Nico niet: wat bedoel je met: Op de Mac in de Library (verstopt. press alt&go)????
  En mijn 2e vraag: bij het opslaan komt als default Icloud. Als ik in een bepaalde map wil opslaan op mijn mac, moet ik eerst naar documenten, dan de map kiezen enz., en dat iedere keer, terwijl voorheen de map waarin ik had opgeslagen als default tevoorschijn kwam.
  Hoe kan ik nu het simpelste zorgen dat ik gewoon in mijn normale mappen kan opslaan zonder dat iedere keer icloud opduikt? icloud uitschakelen dan maar?

 • Karel

  30 juli 2012 om 23:29

  Microsoft Word/Excel/Powerpoint (for Mac, uiteraard) heeft deze iCloud of Op mijn Mac optie niet inderdaad?

 • Tjeerd X.

  31 juli 2012 om 7:53

  @ Meg. in een finder window bovenaan in de pulldown menu’s staat (in het engels) Go, naast view. Als je daar op klikt en dan de alt toetst indrukt zie je plots halverwege library/bibliotheek verschijnen. Apple heeft liever niet dat je daar komt omdat ze vinden dat dat niet nodig is. Daar vind je de mappen terug waar je iCloud documenten instaan.

  iCloud is bedoeld om documenten op te slaan, op dit moment ondersteunen allen hun eigen progiie’s dit maar de rest zal snel volgen. (Pages, numbers, keynote en Preview bijv). Apple wil graag dat je niet meer denkt in folder structuur maar in applicatie gebruik, maw je krijgt alleen maar die files te zien die gelinkt zijn aan die applicatie.

  Je kan iCloud uitzetten idd dan zal je dat niet meer zien maar wrm zou je dat doen? Linksboven aan als je een document wil openen kan je de locatie kiezen . Eenmaal iCloud gekozen zal hij daar dan ook de versions opslaan. Wil je het dan ergens anders o[slaan kies dan move to.

  @ Karel, idd word nog geen ondersteuning komt wel.

 • Tjeerd X.

  31 juli 2012 om 7:54

  srry voor alle typo’s. Het is nog vroeg!

 • Tobias

  1 augustus 2012 om 14:42

  Handige tips. Alleen weet ik niet met welke app ik de PDF bestanden via de iPad/iPhone moet benaderen die via voorvertoning in iCloud zijn gezet.

 • Meg

  1 augustus 2012 om 20:59

  @Tjeerd,
  Dank je! Uitgeprobeerd en begrepen.
  Ik werk vaak offline, en heb (nog) geen iPhone en/of iPad….. Hou me voorlopig nog maar even vast aan mijn mappenstructuur van een aantal jaar…

 • Ronald

  22 augustus 2012 om 21:01

  @tjeerdx denken in applicaties???? Net zoals in in 1995 toen je een text doc alleen in wp 5.1 kon openen. Raar…. het is toch juist zo dat je op , bijv activiteitniveau alle documentvormen bij elkaar brengt. En de toekomst is dat er dan geen verschil zou moeten zijn in welke app je tekent, rekent, teksten maakt of een foto toevoegd. De document structuur is universeel en de gebruiker kiest de app die hij het meest handig vindt..

 • marina

  4 september 2012 om 9:16

  Het lukt me niet om een PDF-bestand in Icloud zichtbaar te maken. Ik wil deze graag in een map opslaan waar ook pages-bestanden in staan (alles van één klant handig bij elkaar).
  Herhaaldelijk opslaan levert wel de melding op dat eea al eerder opgeslagen is. Maar tja… wáár????

 • 12much

  21 maart 2013 om 8:33

  @Tjeerd:

  Al wat ouder en een beetje OT…

  Ik denk toch al veel van Mac’s te weten maar jij blijft me verbazen

 • Jeanne

  30 maart 2013 om 13:51

  Hallo Tjeerd. Ik heb een iPad en daar zit iCloud op. Mijn geheugen zit al aardig vol en ik wil dingen overzetten naar iCloud. Hoe doe ik dat en hoe kan ik het weer bereiken?

 • renee

  11 juni 2015 om 16:09

  Hoe sla je Word/Excel/PowerPoint documenten op in iCloud?

 • Nina

  19 november 2015 om 11:40

  Hallo,

  Ik heb 2 dagen geleden een verslag afgemaakt op mijn iPad. Er stond iets aan dat hij het automatische zou opslaan in word. Toen ik de iPad vandaag weer aanzette was het weg. Kan ik dit nog terug halen? Of moet ik opnieuw beginnen? Waar zou ik het terug kunnen vinden?
  Ik weet ook niet of dit de juiste website er voor is, maar kan het nergens vinden.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!