19 augustus 2012

10.810.8: Vijf kleine wijzigingen in Mountain Lion (Deel 13)

In 10.8 worden de Kernel Panics op een andere manier weergeven. In de vorige versies verscheen een overlay melding, in 10.8 wordt de kernel panic weergegeven in een grijs scherm (zoals het OS X opstartscherm). Gelukkig komen deze meldingen niet vaak voor, mocht er een verschijnen dan heeft dat in de meeste gevallen betrekking op hardware drivers.

Wanneer je een document bewaart in OS X kun je met behulp van toetscombinaties de locatie snel wijzigen. Gebruik cmd⌘ + D voor het bureaublad, cmd⌘ + shift⇧ + H voor de thuismap, enzovoorts. In Mountain Lion is daar een nieuwe toetscombinatie bijgekomen voor iCloud, gebruik hiervoor cmd⌘ + shift⇧ + i.

In Mountain Lion zijn er tal van verschillende multi-touch bewegingen. Zo kun je snel en eenvoudig inzoomen op tekst in bijvoorbeeld Safari. In Mountain Lion is deze optie ook toegevoegd aan Teksteditor. Door middel van een knijp en spreid beweging op het trackpad met twee vingers kun je in-en uitzoomen op de tekst.

Wanneer je een contact wilt voorzien van een nieuwe afbeelding zal je gemerkt hebben dat het pop-up venster is gewijzigd. Zo kun je ook recent gebruikte afbeeldingen selecteren. Wanneer je deze afbeeldingen wilt verwijderen kun je dit doen door de afbeelding te selecteren en vervolgens de toetscombinatie cmd⌘ + delete gebruiken.

In Safari is het net zoals in iOS mogelijk om snel terug te navigeren naar de top van een webpagina. Veeg hiervoor met behulp van drie vingers omhoog op je trackpad om snel terug te keren. Uiteraard kun je ook met drie vingers naar beneden vegen om naar snel naar het einde van de webpagina te navigeren.Reacties


 • Digilike

  19 augustus 2012 om 11:06

  Het vegen met 3 vingers in Safari werkt bij mij niet. Hoe is dit in te stellen? Bij instellingen en trackpad zie ik het niet. Maar misschien zie ik wat over het hoofd?

 • Matthijs

  19 augustus 2012 om 11:47

  @Digilike
  Bij de instelling “Trackpad” dan de tab “Meer bewegingen” en dan de optie “Vegen tussen pagina’s” en daaronder de optie “Vegen met drie vingers”.

 • Mike

  19 augustus 2012 om 23:17

  Ik weet het niet meer. Ik vervloek Mountain Lion vanaf nu.

  Vanaf de eerste dag tot en met nu heb ik in totaal 43 vastlopers gehad. Sinds maart dit jaar heb ik een mac. De Lion versie was zeer betrouwbaar. Geen vastlopers, niets!
  Maar sinds de upgrade naar 10.8 Mountain Lion gaat het mis! Appleservice zegt dat ik moet wachten op de update. Ze moeten zich schamen na bijna een maand wachten!

  Ben nu tijdelijk terug overgestapt naar Windows 7 voor mijn school en werk. Die werkt tot op heden nog goed.

  Jammer Apple. Je slaat de plank, voor mij, volledig mis met de upgrade. Misschien begrijp ik nu het verschil tussen 15 euro upgrade van Apple of 100 euro upgrade van Micros.

 • Digilike

  19 augustus 2012 om 23:37

  @Matthijs, bedankt voor de tip. Ik heb dit zo ingesteld, alleen doet het vegen naar de top of naar het eind van een pagina in Safari het nog steeds niet.

 • Matthijs

  20 augustus 2012 om 11:13

  @Digilike
  Bij mij werkt het wel. Je moet gewoon een paar pagina’s bekijken en dan goed en duidelijk swipen. Je vingers moeten hiervoor niet te stroef zijn. Heb ik ook wel eens gehad. Dan werkt het inderdaad niet.

 • Roy

  21 augustus 2012 om 15:43

  @Mike: Heb je een update gedaan of een schone installatie?
  Dit heb ik wel gedaan, en werkt zeer soepel.
  Misschien zitten er wat applicaties in de weg.

 • apppaul

  21 augustus 2012 om 17:41

  @mike. Gelukkig werken MS upgrades feilloos en zijn fixes in no time beschikbaar NOT!. Maar helaas ben ik het met je eens dat de bergleeuw best tegenvalt!

Een reactie toevoegen: