14 november 2013

Mavericks10.9: De aanhalingstekens optie aanpassen

systeemvoorkeuren retina iconSinds OS X 10.9 Mavericks krijgen we veelvuldig de vraag binnen hoe het komt dat bij het gebruik van aanhalingstekens eerst een ‘komma' wordt geplaatst en ter afsluiten een hoge aanhalingsteken.

Het antwoord is vrij simpel, Apple heeft dit standaard gedrag aangepast in OS X Mavaricks. Uiteraard kun je dit vervelend vinden, gelukkig kan dit weer vrij eenvoudig ongedaan worden gemaakt. Volg hiervoor onderstaande procedure:

• Open Systeenvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Selecteer de optie ‘Toetsenbord’
• Open het tabblad ‘Tekst’

aanhalings

Selecteer de gewenste weergave bij de opties ‘Voor Dubbele aanhalingstekens’ en bij ‘Voor enkele aanhalingstekens’. Wanneer je liever niet wenst dat OS X automatisch de weergave van jouw aanhalingstekens wijzigt kun je de optie ‘Gebruik slimme aanhalingstekens en streepje’ uitschakelen. Dan dien je handmatig de weergave van aanhalingstekens invoeren.

Meer over Mavericks kun je hier terugvinden.Reacties


 • Henk Hodiamont

  14 november 2013 om 9:44

  Kan mij vergissen maar volgens mij staat die functie standaard op uit in Mavericks en moet je ze zelf activeren als je dat wenst. Hoe dan ook, Apple heeft het bij het juiste eind. Veel landen hebben hun eigen standaard voor aanhalingstekens. Wij hebben laag (zoals beschreven de komma) en hoog. Duitsland heeft bijv. hoog en hoog. http://nl.wikipedia.org/wiki/Aanhalingsteken

 • Jeroen

  14 november 2013 om 10:05

  Ik had zelf al gezocht, maar kon ’t niet vinden. Bedankt!

 • Briolet

  14 november 2013 om 18:26

  „Wij hebben laag en hoog”.

  Het probleem is dat sommige journalisten niet weten welke tekens ze moeten gebruiken. b.v. sommige verslaggevers bij de Stentor beginnen de quote met twee losse commas en eindigen het met twee foot symbolen. Dus ,,zo”. Afhankelijk van het weergave schrift krijg je dan behoorlijk verschillende symbolen. In het lettertype van de gedrukte krant valt het niet op, maar des te meer bij de browser weergave.
  Elke keer als ik die quotes zie, vind ik het een aanfluiting voor professionele schrijvers. Geef ze een MacBook en die fout maken ze nooit weer. (:

 • niels

  12 september 2014 om 14:57

  Bedankt
  Daar ergerde ik me al een tijdje groen en geel aan.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!