27 november 2011

10 snelle & handige tips voor Mac OS X (deel 22)

Vandaag weer een verzameling van 10 kleine OS X tips. Handige weetjes die je misschien niet iedere dag gaat gebruiken maar wel ontzettend handig kunnen zijn.

Finder: Door met de cmd⌘ toets ingedrukt op een map te klikken wordt deze map in een separaat Find venster geopend.

Adresboek: Door op een adres label zoals bijvoorbeeld 'Privé' te klikken krijg je de mogelijk om de optie 'Kopieer kaart url' te selecteren. Deze optie kopieert de het adres in Google Maps url-formaat naar het klembord, gebruik cmd⌘ + V om de url te plakken in een tekst.

iPhoto: Je kunt foto's markeren door met de muis over een foto te bewegen. In de linkerhoek verschijnt een vlaggetje dat je kunt selecteren. Foto's die op deze manier zijn geselecteerd kun je eenvoudig toevoegen aan een gebeurtenis (optie: Gebeurtenissen ▸ Maak gebeurtenis aan van gemarkeerde foto's).

Plaknotities: Als je de grootte van het lettertype in een plaknotitie wilt wijzigen, selecteer dan de tekst en gebruik cmd⌘ + (vergroten) en cmd⌘ - (verkleinen) om de tekst aan te passen.

Finder: Met behulp van cmd⌘ + I kun je een informatie venster tonen met daarin de informatie over het geselecteerde bestand of map. Om het item snel te openen kun je dubbelklikken op het icon bovenin het venster.

iCal: Door gebruik te maken van de toetsencombinatie cmd⌘ + T kun je in de dag, week en maandweergave naar de huidge dag springen. Met behulp van shift⇧ + cmd⌘ + T kun je springen naar een specifieke datum.

iChat: Tijdens een chatsessie is het heel eenvoudig om de inhoud van een webpagina te delen met behulp van het iChat theater. Ga naar Archief ▸ Deel webpagina via iChat Theater. Type de url en klik op de knop 'Deel'.

iPhoto: Met behulp van de toetsencombinatie fn + pijltoets rechts spring je naar de laatste foto in bibliotheek, met fn + pijltoets links spring je weer terug naar de eerste foto.

iTunes: Onder Mac OS X is het mogelijk een document uit te printen als een PDF bestand. Door de optie 'Voeg PDF toe aan iTunes' wordt het PDF bestand aangemaakt en deze direct als e-book toegevoegd aan de iTunes bibliotheek. Deze kun je hierna heel eenvoudig synchroniseren met een iOS device.

Mission Control: Door het venster van een applicatie naar de rechterbovenhoek te slepen in het Mission Control krijg je de mogelijk om een nieuw bureaublad (space) aan te maken met de bewuste applicatie.Reacties


 • Stef

  27 november 2011 om 13:50

  De eerste tip, met cmd toets een map aanklikken voor een nieuw venster werkt bij mij niet. Hoe dan wel?

 • Mackali

  27 november 2011 om 15:25

  @Stef
  De tip klopt niet helemaal in ieder geval niet bij mij.
  Het moet zijn cmd + dubbel klikken

 • App69

  27 november 2011 om 17:57

  En waar vind ik ‘Voeg PDF toe aan iTunes’?

 • Ron de Bruin

  27 november 2011 om 18:11

  In de Favorieten lijst(links) is 1 keer klikken genoeg,
  in de rechter vensters moet je twee keer klikken

 • maarten

  27 november 2011 om 20:18

  Super!!!

  Tip nummer 22 ? D’r lijkt geen eind aan te komen… Mooi zo !

  Beste tip tot nu toe voor mij: cmd shift 4 is print screen.

 • App69

  27 november 2011 om 20:30

  Nog steeds niet gevonden.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!