27 november 2011

Systeem informatie bekijken in OS X Terminal

terminal-pngVia de de standaard OS X Systeemprofiel applicatie (Programmma's ▸ Hulpprogramma's ▸ Systeemprofiel.app) is het mogelijk om allerlei informatie over de software en hardware van je Mac en OS X weer te geven.

In Terminal zijn ook een aantal commando's beschikbaar die in sommige gevallen zelfs extra informatie weergeven. Hieronder een overzicht van de meest belangrijke systeem informatie die je met behulp van OS X Terminal commando's kan opvragen.

sw_vers

Het sw_vers commando geeft je informatie over je OS X versie inclusief het build nummer. Deze informatie is grafisch terug te vinden onder  ▸ Over deze Mac.. klik voor het build nummer op het versie nummer.

hostinfo

Hostinfo geeft informatie over de kernel versie, processor configuratie, beschikbaar geheugen en statistieken over de belasting van het systeem. Tevens worden geplande taken weergeven wanneer deze geactiveerd zijn.

uname -n

Dit commando laat de "nodenaam" zien waaronder je Mac bekend is op het verbonden netwerk. Deze optie kan handig zijn als iemand een verbinding met je Mac wilt maken voor bijvoorbeeld het delen van bestanden.

/usr/sbin/system_profiler

system_profiler is de Terminal versie van de systeemprofiel applicatie en geeft dezelfde informatie maar dan in platte-text die eenvoudig te kopiëren en plakken is. Dit kan handig zijn als bijvoorbeeld je configuratie wilt doorsturen naar Apple Care.Reacties


  • Arthur

    27 november 2011 om 11:29

    Handig !

  • ppl

    29 november 2011 om 16:47

    In System Profiler kun je hetgeen je ziet ook exporteren naar een tekstbestand wat rtf of plain text kan zijn. Dat is heel wat handiger dan het copy-pasten vanuit Terminal. Wat je met de commandline versie kunt doen is het achterhalen van stukjes systeeminformatie. Dat kun je dan bijv. gebruiken in een script in je IRC chat programma om je systeeminfo te showen. Met sysctl kun je overigens ook een aantal van dit soort dingen achterhalen, geloof dat hier ook al een Appletip artikel over was.

Een reactie toevoegen: