27 november 2011

PropEdit: Eenvoudig bestandsbevoegdheden aanpassen

Het grootste gedeelte van alle Mac OS X gebruikers zullen waarschijnlijk nooit aan de slag gaan met de bestandsbevoegdheden in OS X Finder. Mocht je hier wel regelmatig gebruik van maken dan is er nu een hele handige tool (PropEdit) beschikbaar waarmee je heel eenvoudig de permissions en tags van bestanden kunt wijzigen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om de bestandsbevoegdheden aan te passen via het Finder infovenster of het chmod commando onder OS X Terminal. Met de PropEdit browser krijg je echter een overzichtelijke weergave van de bestandsbevoegdheden die zijn toegekend en heb je de mogelijk om deze via de grafische interface aan te passen.

Naast de standaard Ownerships (Owner en Group) en Permissions (Read, Write en Execute) kunnen ook tags op bestanden worden geplaatst. Zo kun je bijvoorbeeld een bestand aanmerken als archived, hidden, opaque en nog een aantal specifieke systeemtags.

Met behulp van de voorkeuren is het mogelijk om de standaard map in te stellen en of de verborgen bestanden moeten worden getoond in het browser venster.

PropEdit is een ontzettend handige tool voor gevorderde Mac OS X gebruikers om snel bestandsbevoegdheden te bekijken en eventueel aan te passen. Wanneer de term 'bestandsbevoegdheden' je helemaal niets zegt dan is het verstandig om deze tool links te laten liggen. Het aanpassen van de bestandsbevoegdheden kan namelijk dusdanige problemen veroorzaken dat een herinstallatie van je Mac noodzakelijk is.

PropEdit is freeware en beschikbaar op de onderstaande website:
http://www.eosgarden.com/en/freeware/propedit/overview/Reacties


 • Eelco Deuling

  27 november 2011 om 11:14

  Ik zelf gebruik Transmit van Panic als ik snel de bevoegdheden van een map of bestand aan moet passen.

 • sredlums

  27 november 2011 om 13:20

  ” dan is er nu een hele handige tool (PropEdit) beschikbaar”
  Die is er al tijden hoor… mar verder wel een goede post over een handige tool.

Een reactie toevoegen: