8 juni 2013

NieuwsIn aanloop naar het WWDC 2013 (deel 1)

wwdc13-about-mainWe hebben er even op moeten wachten, de eerste Apple keynote van 2013. Deze zal worden gehouden op de World Wide Developer Conference (WWDC) in San Francisco. Zoals gebruikelijk presenteert Apple op het WWDC de opvolgers van zowel OS X als iOS. Daarnaast valt er nog genoeg te speculeren. Wij zetten de belangrijkste geruchten en speculaties op een rijtje.

WWDC is hét ontwikkelaars evenement van het jaar. Ontwikkelaars van OS X en iOS komen vanuit alle werelddelen en kunnen er verschillende sessies volgen, hierbij hebben ze de gelegenheid om vragen te stellen aan Apple werknemers die betrokken zijn bij de ontwikkeling van OS X en iOS.

WWDC begint zoals gebruikelijk met een keynote. Wat Apple dit jaar op het WWDC uit de hoge hoed gaat toveren is nog de vraag, omdat er nog geen beta versies van iOS en OS X beschikbaar zijn. Toch draait de geruchtenmolen alweer op volle kracht.

iOS 7

ios7

De afgelopen maanden is er veel gespeculeerd over iOS 7. Sinds de eerste versie van iOS (voorheen iPhone OS) is er maar weinig veranderd aan het ongelooflijk gebruiksvriendelijke systeem. Zo zijn er wel veel functies toegevoegd en is het ontwerp hier en daar wat opgeschroefd, maar echt ingrijpende nieuwe features kwamen we zelden tegen.

Als we de geruchten mogen geloven krijgt iOS 7 een compleet design, iOS 7 zou vooral plat worden, ook wel 'flat design' genoemd.

iOS 6 is namelijk het grote voorbeeld van skeuomorphism. Maar wat is dit fenomeen? Skeuomorphism is een manier van ontwerp dat erg realistisch lijkt. Oftwel, schaduw, glans en diepte effectjes. Skeuomorphism is op het moment minder populair. Plat ontwerp is daarin tegen steeds populairder aan het worden.

Aangezien Jonathan Ive het stokje van de in oktober ontslagen Scott Forstall over heeft genomen wordt er druk gespeculeerd over een mogelijk plat design voor iOS 7. Van Jonathan Ive weten we natuurlijk ondertussen wel dat hij gevoel heeft voor goed design.

Of iOS 7 daadwerkelijk een nieuw ontwerp zal gaan krijgen zullen we waarschijnlijk aanstaande maandag te zien krijgen. Wat we natuurlijk wel verwachten (en hopen) is eindelijk een Nederlandstalige Siri.

OS X 10.9

Apple gaf vorig jaar februari geheel onverwachts een preview vrij van de opvolger van OS X Lion 10.7. Sinds dien werd het wel duidelijk dat Apple, OS X jaarlijks zou gaan updaten. Apple is de laatste jaren flink bezig geweest om OS X en iOS op elkaar te laten lijken en samen te voegen. Zodat je eenvoudig gegevens kunt synchroniseren en uitwisselen. OS X zou dus ook kunnen worden voorzien van het flat-design.

OS X zal volgens de geruchten verder worden verfijnd. iCloud zal waarschijnlijk een nog belangrijkere rol gaan spelen. Wat we ook kunnen verwachten is een compleet vernieuwde Finder en Safari. Daarnaast zou er ook nieuwe multi-task functionaliteit worden toegevoegd.

Een mogelijke naam is ook bekend: OS X 10.9 Sea Lion

screen-shot-2013-06-07-at-2-17-05-pm

Aanstaande Maandag hebben we op appletips vanzelfsprekend weer een live-blog waar we verslag gaan doen van al het mooie dat Apple ons gaat brengen.Reacties


 • Matthijs

  8 juni 2013 om 10:17

  Kunnen we het dan ook weer live kijken via de Apple-TV? Zo ja, wel tijdstip?

 • wesley fabry

  8 juni 2013 om 12:05

  @mathijs momenteel is daar nog niets over bekend, misschien dat Apple dit zondag/maandag nog aankondigt..

 • Matthijs

  8 juni 2013 om 13:03

  Hopen dan maar :)

 • MauriceH

  8 juni 2013 om 16:52

  Of kijk op Ustream : Maar ik hoop ook op de Apple TV!!!

 • Johan

  9 juni 2013 om 23:15

  Haha, Sea Lion, ik wed met al me geld dat dat het iig zeker NIET wordt;- Nee ze zullen er toch nog 1 katachtige uit moeten persen tot OS 11.

Een reactie toevoegen: