14 oktober 2014

YosemiteAanrader: Bereid je Mac voor op OS X Yosemite

Met zekerheid kunnen we het natuurlijk niet zeggen maar waarschijnlijk zal binnen dit en een week OS X Yosemite gelanceerd worden voor het grote publiek. Dat is goed nieuws! Want OS X Yosemite brengt een hoop nieuwe features en verbeteringen naar de Mac.

Het is ten eerste erg belangrijk dat je Mac goed voorbereid wordt op de nieuwe OS X release die je straks gratis kunt downloaden in de Mac App Store. Met behulp van deze post kun je een gereed maken voor OS X Yosemite!

Stap 1: Ondersteunt mijn Mac OS X Yosemite?

Aan de hand van de beta’s weten we dat OS X Yosemite kan worden geïnstalleerd op een MacBook (13-inch Aluminum laat 2008 en 13-inch begin 2009 of nieuwer), iMac (midden 2007 of nieuwer), MacBook Pro 13-inch (midden 2009 of nieuwer), MacBook Pro 15-inch en 17-inch (laat 2007 of nieuwer), MacBook Pro Retina (midden 2012 of nieuwer), MacBook Air (laat 2008 of nieuwer), Mac Mini (begin 2009 of nieuwer), Mac Pro (begin 2008 of nieuwer) en de Xserve (begin 2009). Weet je niet over welke Mac je precies beschikt? Controleer dit dan via  ▸ Over deze Mac ▸ Meer info ▸ Overzicht.

Stap 2: Genoeg RAM-geheugen?

Apple laat weten dat je voor OS X Yosemite minstens moet beschikken over een Mac met minstens 2GB RAM-geheugen (werkgeheugen). Echter raden wij minstens 4GB aan voor goede prestaties. Weet je niet over hoeveel werkgeheugen je precies beschikt, dan kun je dit eenvoudig controleren via  ▸ Over deze Mac (▸ Meer info ▸ Overzicht). Bij de optie ‘geheugen’ vind je terug over hoeveel RAM-geheugen je Mac beschikt. Mocht dit lager zijn dan 4GB is het aan te raden om dit te verhogen naar 4GB of hoger (indien mogelijk).

Geheugen Mac

Stap 3: Zorg voor voldoende opslag

Om OS X Yosemite te kunnen installeren op een Mac moet je ten minste beschikken over 8GB vrije ruimte op je harde (SSD) schijf. Desalniettemin raden we je aan om ongeveer 15 á 25 GB vrije ruimte te hebben op je Mac. Hierdoor zal niet alleen de installatie soepeler lopen, ook zal OS X Yosemite vloeiender functioneren. De hoeveelheid beschikbare vrije ruimte kun je controleren via  ▸ Over deze Mac ▸ Meer info ▸ Opslag. Is dit minder dan 8GB moet je zeker en vast grote bestanden verwijderen van je Mac. Probeer dit te doen tot je beschikt over ongeveer 25GB vrije ruimte.

Stap 4: Update vanaf een oudere OS X versie

Beschikt je Mac over OS X 10.6 Snow Leopard of hoger dan zit je goed en kun je onmiddellijk OS X Yosemite straks downloaden in de Mac App Store. Maar beschik je over een eerdere versie dan moet je eerst OS X Snow Leopard aanschaffen en installeren op je Mac. OS X 10.6 Snow Leopard kun je voor een klein bedrag aankopen in de Online Apple Store, let wel op dat je Mac straks ook daadwerkelijk Yosemite zal ondersteunen voor je Snow Leopard aanschaft. Controleer daarom goed of jouw Mac in Stap 1 vermeld staat. Meer info over het installeren van Snow Leopard op een Mac vind je hier terug op appletips.

Stap 5: Update al je applicaties

Het aan te raden om alle applicaties op je Mac te updaten naar de laatste versie. Vaak zijn deze dan al OS X Yosemite ‘proof’ en kun je ze onmiddellijk na installatie gebruiken. Hierdoor kunnen deze ook niet voor problemen zorgen als de nieuwe software op je Mac staat. De applicaties op je Mac kun je updaten via de Mac App Store, wanneer je deze niet in de Mac App Store hebt gekocht moet je handmatig controleren of er updates zijn voor deze applicatie. Dit kan vaak via de applicatie zelf of online via de website van de applicatie.

updatesuitstellen

Stap 6: Verwijder oude PowerPC code

Sinds OS X 10.7 Lion is het niet meer mogelijk om PowerPC software te gebruiken op je Mac, dus ook niet meer in OS X Yosemite. Het is daarom aan te raden deze applicatie te updaten. Mocht dit niet kunnen dan kun je beter opzoek gaan naar een alternatief en deze apps verwijderen. Apple ondersteunt namelijk PowerPC software niet meer.

Stap 7: Zorg voor een goede back-up

Software en een Mac, het blijft technologie en er kan altijd iets fout mee gaan. Daarom is het aan te raden te beschikken over een goede back-up (reservekopie). Het beste is een volledige Time Machine back-up, voer deze daarom ook regelmatig uit en maak voor het installeren van OS X Yosemite nog een laatste reservekopie. Mocht je niet beschikken over deze functie plaats dan alle belangrijke documenten, bestanden en dergelijke op een externe harde schijf (USB stick, etc) of online in bijvoorbeeld Dropbox. Zo heb je altijd nog een kopie van de bestanden mocht er iets mis gaan met de installatie van OS X Yosemite.

Stap 8: Wees voorbereid op de nieuwe OS X

Bij de aankondiging van OS X Yosemite hebben we de meeste gestelde vragen verzameld en gegoten in een handig overzicht. Hierin worden de nieuwe functies en opties besproken die Yosemite met zich meebrengt. Ook achteraf hebben we deze FAQ geupdate zodat het laatste nieuws erin vermeld wordt. Klik hier en lees dezer dagen eens de FAQ door en je bent optimaal voorbereid op de nieuwe OS X!

appletipsFAQ1010

Stap 9: APPLETIPS!

Vanaf de lancering van OS X Yosemite vind je hier dagelijks meerdere tips terug over de nieuwe OS X. Op een toegankelijke manier maken we je wegwijs in de nieuwe OS X en onthullen we bekende en minder bekende zaken en geheimen. Ons volgen is vrij eenvoudig en kan op verschillende manieren, het eenvoudigste is dagelijks onze website bezoeken.

Verder kun je ons volgen op Twitter, Facebook en Google+, download onze iOS applicatie of accepteer onze Safari push notificaties. Via deze wegen word je dagelijks op de hoogte gehouden met allerlei tips voor iOS, OS X, interessante apps en alle overige soft- en hardware van Apple. Vragen over de (nieuwe) soft-of hardware? Stel ze dan op appletips genius. Klik op bovenstaande links om het desbetreffende kanaal te bereiken

Origineel artikel geplaatst op 24/08/2014. Update 14/10/2014: aanpassing van enkele stappen en naderde lancering van OS x Yosemite.Reacties


 • joost

  24 augustus 2014 om 13:54

  Bedankt voor de tips! Ik kijk rijk halzend uit naar osx 10.10 yosamithe. :-)

 • Pieter

  24 augustus 2014 om 14:00

  Stap 7: Het beste is niet om een Time Machine backup maar om een ‘bootable kloon’ van je systeem te maken met SuperDuper (of Carbon Copy Cloner). Van zo’n kloon kun je direct opstarten mocht er iets mis zijn met de OS X installatie op je interne schijf.

 • Boldfella

  25 augustus 2014 om 14:12

  Time machine is prima!
  Om te kunnen booten kun je een USB stick installeren .
  Hier de benodigde uitleg:
  http://www.appletips.nl/10-9-os-x-mavericks-installatie-usb-stick-maken/

 • Pieter

  25 augustus 2014 om 18:26

  @Boldfella: Van een ‘bootable kloon’ kun je direct booten, én je hebt al je programma’s en data terug zonder er iets voor te hoeven doen. Je moet het een keer gedaan hebben om het voordeel ervan te snappen. ;-)

 • Patrick

  25 augustus 2014 om 22:20

  @Joost, jij wil het dure broertje van Yosemite? ;) ;)

  Ik overweeg voor het eerst ondanks Imac Media 2010, om niet mee te gaan. Ik had op mijn Ipad al spijt van de nieuwste IOS, vind die gewoonweg lelijk. Wat ik heb gezien gaat Yosemite daar ook heen.

  Op dit moment werkt ook alles heel goed bij mij. Dus denk niet dat we meegaan. Maar is het mogelijk om Yosemite wel te downloaden en niet te installeren? Of gaat het net zoals bij de huidige OSX direct in één stuk door?

 • Pieter

  25 augustus 2014 om 22:37

  @Patrick: Alle OS X versies sinds Lion kun je downloaden uit de Mac App Store zònder te installeren. Dat zal voor Yosemite net zo zijn. Om te installeren moet je zelf actief op de Installer klikken (na downloaden).

 • Domtoren

  26 augustus 2014 om 22:46

  Maar downloaden en vervolgens niet installeren dient geen enkel doel.

 • Pieter

  27 augustus 2014 om 17:53

  @Domtoren: Je kunt de OS X installer downloaden en vervolgens op een USB stick zetten om op een andere Mac een schone installatie te kunnen doen, of als backup voor je eigen Mac. Zie het artikel waar Boldfella al naar linkte.

  http://www.appletips.nl/10-9-os-x-mavericks-installatie-usb-stick-maken/

 • Erik

  29 augustus 2014 om 14:12

  Ik heb nog spijt van de “upgrade” van Snowleopard naar Maverics. Geen ondersteuning afstandsbediening, diverse software die het niet meer doet én heel jammer Perian patch doet met Quick time niks meer. Dus avi en andere videobestanden niet te openen in voorvertoning. Nu gebruik ik continue VLC, maar die kan veel minder goed skippen en loopt vaker vast. Plus dat je niks meer met de spatiebalk kunt.
  Ik heb dit gemeld bij Apple forum, maar opmerkingen worden verwijderd.

  Kortom, als alles nu goed werkt, lekker laten zitten.
  Overigens heb ook ipad 1, kan niet meer updaten en begin met applicaties al last te krijgen.
  Dit zijn gewoon verkoopaanjagers updates met zeer weinig voordelen.

 • Süleyman

  6 september 2014 om 6:14

  Niks ervan ik blijf lekker op de vertrouwde mavericks

 • Wirck

  6 september 2014 om 6:19

  Ik blijf lekker op de mavericks .. Anti ios 7, anti yosemite

 • Ad Nagel

  26 september 2014 om 10:09

  Beste,
  Ik had op aanreaden de ios8 op ipad en iphone 5s gezet…. helaas werkt nu de synchronisatie niet meer van numbers en pages…. erg onhandig als je onderweg bnent!!!!!!
  Spijt van ios8 upgraden maar eerder verlangend naar yosemite omdat het probleem dan opgelost zou zijn…. HOOP IK

 • Tim

  5 oktober 2014 om 13:26

  Denk dat ieder gewoon zelf moet weten wat hij of zij doet qua updates. Wel vind ik dat je in je achterhoofd moet houden dat je auto op een gegeven moment ook niet meer rijdt, of te duur wordt in onderhoud en je een nieuwe (2e hands) zal moeten aanschaffen. Je kunt niet verwachten dat een iPad 1, die inmiddels ruim 4 jaar geleden werd gelanceerd in deze tijd van bijzonder snelle technologische ontwikkeling, nog up-to-date blijft. Dit geldt ook voor iMac’s, Mac mini’s en MacBooks. Zolang er nieuwe oplossingen worden uitgevonden, moeten de fabrikanten van technologie mee met deze ontwikkelingen en andersom.

  Ik ben van mening dat het alleen maar goed is om te updaten, zolang je apparaat dit ondersteund; is veiliger en je kunt profiteren van nieuwe mogelijkheden. Als een bepaald design je niet ligt of niet je smaak is: dat kan, maar alles went uiteindelijk toch. En als je toen tevreden was met wat je had, zul je toch de realiteit moeten inzien van het feit dat alles verandert, wat je ook doet.

  Mijn advies: gewoon lekker updaten, want het zijn mooie producten. Maar sta je er niet achter, doe het dan gewoon niet. Laat je alleen niet negatief uit op de makers van bijv. iOS 7/8 of de iPad 1, want zij weten nu heus nog niet hoe de wereld er over 3 jaar uit ziet en wat de behoeften en mogelijkheden van hard- en software zullen zijn.

 • Rogier

  14 oktober 2014 om 9:43

  Kan iemand iets vertellen over het enablen van TRIM support als je zelf een SSD hebt ingebouwd? Ik gebruik hiervoor nu het tooltje “trim enabler”, maar ik lees dat dit niet werkt onder Yosemite.

 • Frank

  14 oktober 2014 om 10:11

  @Rogier: Trim Enabler werkt zonder probleem onder Yosemite ( GM 3 )

 • Maarten

  15 oktober 2014 om 7:56

  Mijn Mac is gereed voor Windows 10 Yosemite. Benieuwd wat het gaat brengen.

 • bassie

  16 oktober 2014 om 14:01

  Komt er ook een tip om Yosemite “clean” te installeren? Denk dat veel mensen dit willen doen..

 • Nick

  16 oktober 2014 om 22:29

  Ik ga het inderdaad clean installeren. Mag wel weer een keer en zoveel werk is het niet in mijn geval. Gebruik mijn Mac zeer clean.

 • David

  16 oktober 2014 om 23:31

  Yosemite is beschikbaar in de appstore!!! Ben hem nu aan het downloaden

 • René

  17 oktober 2014 om 10:30

  Als ik een clean installatie ga doen ben ik dan Iweb kwijt? Dat zou ik namelijk jammer vinden.

 • ritma

  20 november 2014 om 17:08

  Ik heb nu nog Snowleopard op een Imac van 2007 met 4 gb intern geheugen. Volgens de gegevens moet ik kunnen overstappen naar Yosemite. Heeft iemand hier ervaring mee?

 • Sandra

  27 november 2014 om 11:46

  Kan ik ook weer terug van Yosemite naar Snow Leopard?

 • Michel

  8 oktober 2016 om 10:21

  Bij install geeft Mac aan dat er te wijzig geheugen is, bij afsluiten en weer aanzetten blijft hij in een lope een start niet door, na enkele minuten het scherm met info over te wijzig geheugen en dan weer herstart. Hoe los ik dit op? Graag help

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!