9 juni 2014

YosemiteDe appletips OS X Yosemite FAQ

OS X yosemite retina iconDe afgelopen dagen hebben we regelmatig vragen over OS X Yosemite ontvangen, dat is ontzettend leuk en we zijn blij dat iedereen enthousiast is over het nieuwe besturingssysteem van Apple. Wij kunnen niet wachten om alle tips omtrent OS X Yosemite uit de doeken te doen. Dankzij alle vragen van de afgelopen dagen hebben we een OS X Yosemite FAQ samengesteld, deze kun je hieronder teruglezen.

Wanneer komt OS X Yosemite uit?
De meest belangrijkste vraag is uiteraard wanneer zal OS X Yosemite beschikbaar zijn? Daar kunnen we erg kort in zijn: dit najaar. Waarschijnlijk kunnen we OS X Yosemite half oktober verwachten en kunnen we hem gratis downloaden in de Mac App Store. Ben je OS X of iOS ontwikkelaar ? Dan kun je nu al de beta’s van OS X Yosemite downloaden via developer.apple.com. Als gewone Apple gebruikers kun je ook de Beta’s installeren op je Mac, hiervoor dien je je aan te melden voor het OS X Beta programma. Meld je snel via deze link aan want alleen de eerste 1 miljoen aangemelde kandidaten kunnen deelnemen aan het programma.

Welke apparaten ondersteunen OS X Yosemite?
OS X Yosemite kan worden geïnstalleerd op een MacBook (13-inch Aluminum laat 2008 en 13-inch begin 2009 of nieuwer), iMac (midden 2007 of nieuwer), MacBook Pro 13-inch (midden 2009 of nieuwer), MacBook Pro 15-inch en 17-inch (laat 2007 of nieuwer), MacBook Pro Retina (midden 2012 of nieuwer), MacBook Air (laat 2008 of nieuwer), Mac Mini (begin 2009 of nieuwer), Mac Pro (begin 2008 of nieuwer) en de Xserve (begin 2009). Weet je niet over welke Mac je precies beschikt? Controleer dit dan via  ▸ Over deze Mac ▸ Meer info ▸ Overzicht.

Gaat mijn Mac alle nieuwe functies ondersteunen?
Momenteel is het niet duidelijk of bovenstaande Macs ook daadwerkelijk alle nieuwe functies gaan ondersteunen. Echter zal de functie Handoff en alle continuity-fucnties beperkt worden tot Macs met bluetooth 4.0. Meer lees je hierover verder in deze FAQ. Als er nog functies worden uitgesloten voor 'oudere' Macs dan lees je dit hier op appletips terug.

Gaat OS X Yosemite er echt totaal anders komen uit te zien?
Een totaal complete metamorfose is het misschien ook weer niet te noemen, maar het uiterlijk gaat wel degelijk veranderen. De inspiratie voor OS X Yosemite is uiteraard iOS 7. De vensters en verschillende menu’s krijgen een wazige donkere of lichtere achtergrond waarbij de kleuren die zich achter het venster bevinden worden weergegeven. Hierdoor krijg je een leuk, maar ook persoonlijk effect. Daarnaast is het lettertype in heel OS X veranderd waardoor alles er veel frisser uit ziet. De knoppenbalken van veel applicaties zijn vereenvoudigd en hierdoor kun je nog meer content (bijvoorbeeld in Safari) weergeven. Verder zijn alle standaard applicaties voorzien van een nieuw fris icon, zijn er nieuwe icons voor mappen en is het Dock weer een 2D uitvoering.

Zijn er veel nieuwe features in OS X Yosemite?
Als we alle nieuwe features moeten gaan opnoemen zijn we nog even bezig. Als eerste is het compleet nieuwe design voor OS X, daarnaast zijn de belangrijkste veranderingen een vernieuwd berichtencentrum, de mogelijkheid om aankopen binnen een familie te delen, verbeterde privacy en beveiliging, iCloud Drive, uitbreiding van spotlight, continuity, enzovoorts. In deze FAQ bespreken we deze en andere functies binnen OS X Yosemite, een uitgebreider overzicht kun je hier terugvinden.

Apple sprak over Continuity, wat is dit precies?
Continuity is een nieuw begrip in de OS X wereld en staat de nauwere band tussen OS X en iOS. Dankzij verschillende nieuwe functies zoals Handoff en Instant Hotspot kun je nog beter werken op je Mac in combinatie met iOS. Verder in deze FAQ bespreken we de verschillende continuity-opties in OS X Yosemite.

Wat is Handoff?
Apple’s meest geniale functie binnen OS X Yosemite (en ook iOS 8) is Handoff een onderdeel van ‘Continuity’. Met behulp van deze dienst wordt het mogelijk om op een ander apparaat verder te werken aan een document. Een voorbeeld: Je bent een pages document aan het opstellen op je iPad, je besluit om verder te gaan op je Mac. Eerst moest je wachten op de synchronisatie met iCloud en diende je op de Mac Pages te starten en het document te openen. Dit is nu veel eenvoudiger, je kunt onmiddellijk vanuit het Dock het document openen en verder gaan met bewerken. Dit werkt ook vice versa, wanneer je bijvoorbeeld een mail aan het opstellen bent op je Mac kan je met één swipe op je iDevice de mail openen, verder afwerken en versturen.

Update: Handoff en continuity zal helaas enkel op Macs met bluetooth 4.0 ondersteuning kunnen worden gebruikt. Het gaat hier om de MacBook Air midden 2011 of nieuwer, MacBook Pro midden 2012 of nieuwer, Macbook Pro retina, iMac laat 2012 of nieuwer, Mac mini 2011 of nieuwer, Mac Pro 2013 of nieuwer.

Kunnen we straks echt SMS- en telefoongesprekken voeren via OS X?
Jazeker, dit een geheel nieuwe functie binnen OS X Yosemite en is ook een onderdeel van ‘Continuity’. Wanneer je wordt gebeld op je iPhone dan wordt het gesprek automatisch doorgestuurd naar je Mac (indien ingeschakeld). Je kan hierna opnemen via je Mac en het gesprek voeren met behulp van de ingebouwde microfoon en luidspreker. Bijkomend voordeel, de iPhone hoeft zich niet in dezelfde ruimte bevinden en kan dus gerust in een andere ruimte aan het opladen zijn. Daarnaast kun je in de berichten applicatie ook SMS berichten ontvangen en zelfs versturen.

OSXTelefoongesrpek

Is ‘Instant Hotspot’ niet hetzelfde als de gewone persoonlijke hotspot?
In principe is de functie hetzelfde als voorheen, echter is deze verbeterd in gebruik. Wanneer je iPhone in het bluetooth-bereik van je Mac bevind wordt automatisch een ad-hoc (draadloze verbinding zonder configuratie) verbinding opgesteld. Vervolgens kun je ten alle tijden als bluetooth actief is op je iPhone en Mac verbinding maken via het Wi-fi menu van je Mac. Zodra de verbinding tot stand is gekomen gebruik je dus het mobiele netwerk van je iPhone. Omdat beide apparaten vertrouwd zijn met elkaar moet je geen ingewikkelde goedkeuringsprocedure volgen en zal er enkel een verbinding worden gemaakt wanneer dit nodig is of als je er zelf voor kiest, hierdoor word de batterij van je iPhone en Mac gespaard. Mocht om één of ander je Wi-Fi netwerk wegvallen zal OS X automatisch verder gaan via het mobiele netwerk van je iPhone. Deze functie hoort ook bij continuity en zal dus beperkt worden tot Macs met bluetooth 4.0.

Wat is iCloud Drive?
Iets waar veel Mac (en iOS) gebruikers al jaren op hoopte is een online opslagdienst van Apple. Het wachten is nu eindelijk voorbij en Apple introduceert iCloud Drive. Met deze functie kun je bestanden opslaan in iCloud zonder dat deze een rechtstreeks verband moeten hebben met een app. Je kan de dienst dus vergelijken met Dropbox waarbij je eenvoudig gehele documenten en bestanden kan opslaan. In principe brengt Apple iDisk terug naar de Mac (OS X Yosemite) en de iDevices (iOS 8). Standaard krijgt je 5GB gratis iCloud opslag, wil je meer opslagcapaciteit dan kun je een soort van abonnementsdienst afsluiten. Voor 20GB betaal je per maand €0,89 en voor 200GB betaal je per maand €3,59.

Ik vind een transparante menubar niet handig, kan ik dit nog uitschakelen?
In de huidige versies (sinds OS X 10.5) kun je er voor kiezen om de menubar transparant weer te geven. Veel Mac gebruikers vinden dit niet handig en gebruiken het liefst geen transparante menubar. Omdat veel vensters in OS X Yosemite transparante elementen bevatten heb je vooralsnog de mogelijkheid om de menubalk niet transparant weer te geven.

Wessalicious

Een nieuw lettertype is leuk, maar is het ook goed leesbaar?
OS X Mavericks maakt momenteel gebruik van het lettertype 'Lucida Grande’, dat is een groot verschil met het vooral dunnere 'Helvetica Neue’. Veel gebruikers zijn bang dat het lettertype te klein en te dun is, dit is niet het geval. Het is even wennen, maar al snel ben je gewoon aan de nieuwe weergave. We moeten wel toegeven dat het lettertype beter tot zijn recht komt op een Retina-scherm dan op een scherm met een standaard resolutie.

Apple was trots op hun nieuwe rood-gele-groene knoppen bovenin de vensters, wat is er zo speciaal aan?
Apple was inderdaad trots op hun nieuwe gekleurde iconen die lijken op een verkeerslicht. Deze zijn vernieuwd en zijn in OS X Yosemite meer verwerkt in de knoppenbalk dan dat ze er bovenop zaten. Daarnaast gebruikt men nu de groene knop om de schermvullende weergave te activeren. De functie van de oranje en rode knop zijn gelijk gebleven.

Ik kan in de beta van OS X Yosemite de donkere modus niet vinden?
Dat klopt, in de huidige beta-versie van OS X Yosemite is het nog niet mogelijk om de ‘donkere modus’ te activeren voor OS X. Toch zal deze in de uiteindelijke versie aanwezig zijn in OS X. Hiermee kun je de lichte accenten in OS X Yosemite veranderen naar donkere elementen waaronder ook de menubalk.

Update: Ondertussen is ook in de beta de donkere weergave aanwezig. Deze kun je activeren via de algemene instellingen in Systeemvoorkeuren.

Wat zijn de nieuwe functies van Spotlight?
Spotlight ziet er in OS X Yosemite compleet anders uit, vanaf nu zoek je niet meer vanuit de menubalk maar vanaf een apart zoekveld dat verschijnt na het activeren van spotlight. Spotlight kun je wel nog steeds benaderen vanuit de menubalk of via de toetscombinatie cmd⌘ + spatiebalk. Vervolgens kun je een zoekopdracht uitvoeren en zal OS X opzoek gaan naar resultaten, denk hierbij aan Apps, bestanden, berichten, e-mails, contacten, iBooks, maar ook iTunes content en zoeken op webpagina’s. Verder is spotlight nu ook meer interactief, zo kun je een zoekresultaat selecteren en krijg je onmiddellijk een voorvertoning van het document, webpagina, enzovoorts te zien. Spotlight is naast een zoekmachine ook een eenheden converter geworden en kun je makkelijk vanuit Spotlight valuta’s en ander eenheden converteren.

spotlightnew

Is het nieuwe berichtencentrum een vooruitgang?
Zeer zeker! Het nieuwe berichtencentrum ziet er strak maar bovendien erg overzichtelijk uit. Het grootste voordeel is de ‘Vandaag’ optie waarbij je snel een overzicht van alle herinneringen, afspraken, maar ook het weer, aandelen, enzovoorts kunt bekijken. Dankzij de ‘Widgets’ functie kun je allerlei extra’s toevoegen aan de vandaag-optie binnen het berichtencentrum waaronder de rekenmachine, sociale knoppen, wereldklok, maar ook widgets van derde en andere websites. Het berichtencentrum reageert nu ook anders tijdens het openen. Voorheen verschoof het hele scherm (inclusief de geopende vensters en bureaublad) naar links, nu opent het berichtencentrum over het scherm en de openstaande vensters en lijkt het meer één geheel.

Kan ik voortaan een foto vanaf mijn iPhone versturen naar mijn Mac via Airdrop?
Ja, wanneer je beschikt over OS X Yosemite en iOS 8 is het mogelijk om content vanaf je iPhone, iPad of iPod Touch te versturen van je iDevice naar je Mac via Airdrop. Uiteraard kan dit ook vanaf je Mac naar je iDevice. In OS X Yosemite is Airdrop compleet opnieuw opgebouwd en werkt beter dan in voorgaande versies.

Wat is er nieuw in Safari?
Safari kent vele nieuwe features en deze zullen we bij de lancering van OS X Yosemite allemaal uit de doeken doen. De belangrijkste vernieuwingen zijn vooral een vereenvoudigde knoppenbalk (zonder bladwijzerbalk), nieuwe favorieten functie (gelijk aan iOS 7), snel overzicht van alle geopende tabbladen, verbeterde prestaties, HTML5 Premium video en betere privacy. Zoals al eerder gemeld is de knoppenbalk vereenvoudigd en zijn er een hoop overbodige knoppen verdwenen en draait alles om de content die weer gegeven wordt. De bladwijzerbalk is verdwenen en kan vanaf nu geraadpleegd worden door te klikken in de adresbalk. Bij het openen van een nieuwe tabblad of venster worden alle favorieten (content die normaal de bladwijzerbalk weergeeft) getoond net zoals in iOS 7. Door deze aanpassingen ziet alles er strakker, maar ook frisser uit en heb je meer ruimte om een webpagina weer te geven.

Kan in in OS X Yosemite afbeeldingen bewerken tijdens het opmaken van een e-mail bericht?
Dat klopt, de Mail applicaties krijgt er in OS X Yosemite een nieuwe handige functie bij genaamd ‘Marker’. Hiermee kun je eenvoudig aantekeningen maken op een afbeelding en zelfs in een PDF-bestand. Hierdoor kun je eenvoudig een handtekening plaatsen of pijlen trekken op een foto. Uiteraard is er ook een ‘fungehalte’ en kun je tekstballonnen toevoegen aan foto’s. Bovendien is Marker een slimme functie, wanneer je een pijl tekent herkent OS X dit en maakt hij er een mooie strakke pijl van.

apps_mail_zoom_2x

Tijdens de keynote sprak Apple over Mail Drop, wat is dit?
Mail Drop is een erg handige functie wanneer je grote bestanden, video’s en foto’s wil verzenden via e-mail. Vaak worden deze door mail servers tegengehouden omdat ze te groot zijn. Mocht dit het geval zijn zal OS X automatisch het bestand uploaden naar je iCloud en kunnen de geadresseerde deze raadplegen via een URL in de mail. Hierdoor gaan geen gegevens verloren en kun jij naar hartelust bestanden verzenden. Je kant tot maximum 5GB per bericht via deze functie versturen.

Ik kan dus SMS berichten ontvangen in de Berichten app, zijn er nog nieuwe features?
Ja die zijn er wel degelijk, zo kun je vanaf nu (net zoals in iOS 8) gesproken memo’s inspreken en versturen via de applicatie. Kun je eenvoudiger groepen aanmaken binnen de app en deze zelfs voorzien van een eigen titel. Verder kun je achteraf nog extra mensen aan een gesprek, dit kan momenteel nog niet in oudere versies van OS X.

Is de 'Family sharing’ ook beschikbaar in OS X Yosemite?
Ja deze functie is ook aanwezig in OS X Yosemite. Via de iCloud instellingen kun jouw eigen gezin, tot maximaal 6 personen, samenstellen. Deze gezinsleden mogen allemaal hun eigen Apple ID hebben zolang dezelfde creditcard maar is gekoppeld aan de Apple ID’s. Family Sharing maakt het voor gezinnen makkelijker om agenda’s, foto’s, herinneringen en zelfs iTunes aankopen onderling uit te wisselen zonder extra kosten. Als een kind probeert om een aankoop te doen krijgen ouders hiervan een notificatie op hun scherm. De ouder kan op zijn eigen Mac of iDevice de betreffende app bekijken en goedkeuring geven voor de aankoop.

Tijdens de Keynote kregen we een foto applicatie te zien, waar is deze?
De ‘Photos’ applicatie die Apple toonde tijdens de keynote zal bij de lancering van OS X Yosemite nog niet aanwezig zijn. Deze applicatie komt namelijk pas in het begin van volgend jaar (2015). Met behulp van deze applicatie kun je eigenlijk je iOS filmrol eenvoudig benaderen vanaf je Mac net zoals je dit kan op je iPhone, iPad en iPod Touch. Samen met iCloud worden de foto’s gesynchroniseerd en kun je ze zelfs vanaf je Mac bekijken en bewerken.

apps_photos_2x

Kunnen we de dicteerfunctie ook in het Nederlands gebruiken?
Net zoals in iOS 8 ondersteund OS X Yosemite de Nederlandse taal tijdens het dicteren, Let hierbij wel op dat het alleen gaat om ‘verbeterd dicteren’. Bij het gebruik van deze functie worden de gesproken woorden omgezet in tekst. De tekst wordt weergegeven terwijl je spreekt en daarbij kun je de tekst zo nodig meteen aanpassen met het toetsenbord, de muis of het trackpad. Apple heeft ook een soort van online dienst van dicteren, hierbij worden de gesproken woorden verstuurd naar servers van Apple om daar te worden geanalyseerd, zodat je Mac kan interpreteren wat je precies zegt. Deze laatste optie is voorlopig nog niet beschikbaar in het Nederlands.

Is OS X Yosemite eigenlijk OS X 10.10?
Ja OS X Yosemite heet volgens Apple voluit OS X 10.10 Yosemite, hiermee gaat Apple verder op de bestaande lijn van OS X.

Uiteraard zijn er nog veel meer opties en functies in OS X Yosemite, deze zullen we vanaf de lancering van OS X Yosemite bespreken en jullie voorzien van de nodige tips. Dit alles lees je dus terug dit najaar hier op appletips! Mocht je nog vragen hebben over OS X Yosemite? Aarzel dan niet en stel ze via onze genius community!

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


 • Daniel

  9 juni 2014 om 11:18

  AirDrop van OS X naar iOS (en andersom) werkt alleen als je Mac Bluetooth 4.0 heeft.

 • kor

  9 juni 2014 om 12:19

  Ik hoop het niet, mijn 2010 iMac heeft dat niet. Op diverse sites lees ik echter dat het via een peer-to-peer ad hoc Wi-Fi-verbinding gaat.

  Wat voor mij wennen zal zijn is dat als je op het groene knopje linksboven drukt het programma in fullscreen modus gaat. Ik zie op deze foto’s weinig doorzichtige vensters (translucent), wel drop shadows, gelukkig is het niet hellemaal plat zoals iOS.

 • Wesley Fabry

  9 juni 2014 om 12:51

  Momenteel is het niet duidelijk of bovenstaande Macs ook daadwerkelijk alle nieuwe functies gaan ondersteunen. Apple heeft nog geen beperkingen gemeld met betrekking tot de nieuwe features in OS X Yosemite. Zodra hier meer duidelijkheid over is lees je dit uiteraard hier op appletips terug.

  Yosemite is inderdaad niet alleen maar transparant en wordt er inderdaad nog volop gebruik gemaakt van lichte schaduwen en grijstinten.

 • Stan

  9 juni 2014 om 15:28

  Ik heb mezelf aangemeld voor de OS X Beta programma voor de normale Apple gebruiker. Er stond dat wanneer de beta beschikbaar zou zijn, ik een mail zou ontvangen om hem te downloaden. Weet iemand wanneer dit ongeveer is? Vandaag of morgen, of pas over enkele weken?

 • Wesley Fabry

  9 juni 2014 om 15:31

  @stan wij vermoeden dat dit pas in juli-augustus zal zijn bij het uitbrengen van de 3e of 4e beta van Yosemite. Apple had het over ‘deze zomer’.

 • Mark PD0MV

  10 juni 2014 om 12:41

  Ik ben blij met de nieuwe update, wel tof dat hij gratis te downloaden is want met Mavericks was dat ook. Zodra hij uitkomt ga ik hem direct downloaden.
  ik kan haast niet wachten !! :D

  73 de PD0MV
  Licensed Ham Radio Operator

 • Laurens

  11 juni 2014 om 21:49

  Bedankt voor het uitgebreide en duidelijke artikel. Sluit mij ook aan bij het bericht van Kor.. Helaas hier ook nog een iMac zonder BT4.0.

 • margafromned

  5 juli 2014 om 17:03

  Ik mis nu nog de mogelijkheid om beveiligde notities in de Sleutelhanger behalve op de Mac ook op mijn andere devices te openen. Komt hiervoor met Cloud Drive een goed en veilig alternatief?

 • Ab

  10 september 2014 om 10:58

  Ik zie prijzen voor de iCloud opslag die afwijken van de huidige iCloud. Krijgen huidige (betaalde) afnemers die verrekend?
  (nu €32 p/j voor 20Gb, straks € 10,68 ?)

 • Ad Nagel

  23 september 2014 om 10:39

  Beste,
  Ik werk nu met numbers en pages. Na instellen van de iOS 8 worden die niet meer ondersteund als ik op de mac daarin werk. Enkel via Cloud drive. Na Yosemite is dat dan weer als vanouds?

 • Ad Nagel

  26 september 2014 om 10:14

  Maverick was toch niet gratis te downloaden… Ik heb er voor betaald!

 • Wesley Fabry

  26 september 2014 om 10:16

  @ad dan heb je toch iets verkerd gedaan, want mavericks was wel degelijk gratis ;-)

 • Peter Bloemendaal

  1 oktober 2014 om 11:39

  Vraag: hoe gaat het syncen met iCloud Drive in z’n werk:

  1 – wordt standaard het hele bestand gesynchroniseerd?
  2 – of alleen de meta-data, zoals dat bijvoorbeeld bij OneDrive is geregeld.

  Bij 1 zou dat betekenen dat het geheugen van iPad/iPhone wel erg snel volloopt. Bij 2 wordt het bestand pas volledig gedownload wanneer je het actief oproept.

  Info iemand?
  PB.

 • Jeroen

  15 november 2014 om 11:04

  Is het overigens iemand al op gevallen hoe lelijk de vermelding in het “stoplicht” is met de zwart iconen van de “x”, “-” en de vergrotingsiconen? Het kruisje staat nota bene niet eens gecentreerd. Waarschijnlijk een probleem met het aantal pixels dat het rode bolletje breed is, maar ik vind dit zeer niet-Apple!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!