25 oktober 2014

YosemiteOS X: Spotlight-suggesties en privacygevoelige content uitschakelen

spotlight icon voor OS X/iOS

Paniek in Apple-land want spotlight in OS X zou aan de haal gaan met je persoonlijke gegevens. Zo houd Spotlight je locatiegegevens bij, registreert hij je zoekgedrag en ook de internet zoekresultaten van Bing worden bewaard. Dit alles om de Spotlight functionaliteit optimaal af te stemmen op de gebruiker en we moeten toegeven dat is handig.

Wanneer je vaak voorvertoning gebruikt en deze altijd opent via Spotlight moet je na enkele keren slechts een 'V' typen en Spotlight weet onmiddellijk dat je voorvertoning bedoeld. Apple heeft zelf al aangegeven dat er minimale informatie wordt doorgestuurd naar Apple. Maar oké misschien dat er gebruikers zijn die dit liever niet willen. Dan kun je een aantal dingen doen, welke lees je in de volgende procedures.

Ten eerste kun je de simpelweg de bovengenoemde zaken uitschakelen, dit houdt wel in dat je niet meer kan zoeken via Spotlight op het internet en dat er geen handige suggesties worden getoond. Deze kun je uitschakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Spotlight ▸ Zoekresultaten. Schakel hier de opties 'Spotlight-suggesties', 'zoeken op het web via Bing' en 'Bladwijzers en geschiedenis' uit. Hierdoor zal spotlight geen gebruikmaken van het internet om zoek gerelateerde zaken te zoeken.

Vanaf macOS Sierra kun je de suggesties uitschakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Spotlight ▸ Zoekresultaten. Schakel onderin de optie 'Toon Spotlight-suggesties in de opzoekfunctie' uit.

spotlightzoekresultaten

Spotlight maakt nu wel nog gebruik van het internet voor conversies van valuta, eenheden en andere gegevens, maar dat is nog niet zo privacygevoelig. Echter is het wel vreemd om deze zaken uit te schakelen, wanneer je via Safari zoek wordt dit toch opgeslagen op je Mac, maar dat je liever je locatie niet deelt met Spotlight is aannemelijk. Dit kun je gelukkig snel uitschakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en privacy ▸ hangslot klikken om te ontgrendelen ▸ Locatievoorzieningen ▸ klik op 'Details' bij 'Systeemvoorzieningen ▸ Schakel hier de optie 'Spotlight-suggesties' uit.

privacyspotlight

Als laatste kun je Spotlight nog de toegang tot bepaalde mappen ontzeggen. Dit doe je via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Spotlight ▸ Privacy. Via de plus-knop kun je mappen, aangesloten- en gedeelde harde schijven toevoegen. Spotlight kan nu niet meer in deze mappen zoeken en krijg je ze dus ook niet als resultaat te zien. Meer informatie over spotlight-suggesties en privacy vind je terug via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Spotlight ▸ Info over spotlight-suggesties en privacy.

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


  • Bart

    22 november 2014 om 10:15

    Het is niet mogelijk Spotlight te laten zoeken met Google? Ik wil helemaal niks met Microsoft te maken hebben en dus ook niet zoeken met Bing.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!